Add new comment

Fyrstekake

Fyrstekake er en av Norges mest tradisjonsrike selskapskaker som bakes ofte til jul og andre festlige anledninger.

Kaken består av myk mørdeig og deilig makronfyll og kjennetegnes av gittermønsteret på toppen. 

Jeg er så glad i denne kaken, og liker at det er ekstra mye makronfyll! Smile

Fyrstekake
Ingredienser

Mørdeig:
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
165 g sukker
165 g smør
2 eggeplommer
2 ss fløte

Makronfyll:
4 eggehviter
200 g sukker
250 g mandler

Fremgangsmåte

Bland mel, bakepulver og sukker godt i en bakebolle. Smuldre i mykt smør. Pisk sammen eggeplommer og fløte med en gaffel og tilsett. Kna sammen deigen.

Smør bunn og kanter på en rund form (24 cm i diameter). Ha bakepapir i bunnen på formen. Trykk 2/3 av deigen godt ned i bunnen og oppover kantene på formen.

Pisk eggehviter og sukker til marengs. Vend i malte mandler. Hell i kakeformen og stryk overflaten jevn. Trykk deigkanten lett nedover til samme nivå som høyden på fyllet.

Lag gittermønster med resten av deigen (se tips). Bruk ca 1 cm brede remser, gjerne skåret med bakkelsspore. Legg 4 remser hver vei på kaken. Legg så en lang remse langsmed kanten.

Stek fyrstekaken på nederste rille i ovnen ved 180°C i 50 min. Avkjøl kaken helt i formen. Skjær forsiktig rundt kanten på kaken med en kniv og ta kaken ut av formen. Fjern bakepapiret og sett kaken på et passende fat.

Tips

Bruk melis på bakebordet i stedet for hvetemel når du kjevler ut remsene for å unngå at mørdeigen blir hard. Bruk en stekespade når du forsiktig løfter remsene fra bakebordet til kaken. Likevel hender det at de går i stykker. Da er det bare å lappe dem sammen på kaken. -Det gir kaken bare et sjarmerende og hjemmelaget preg!

Det finnes flere ulike oppskrifter på Fyrstekake, f.eks. bruker noen rom i makronfyllet, mens andre bruker skåldede mandler. Fyrstekake stekes også av og til i langpanne og deles deretter opp i firkantede serveringsstykker (se Fyrstekake i langpanne). Her har du den helt klassiske, runde versjonen av fyrstekake.

Fyrstekake er fin å fryse! 

Kakekategori

20 comments

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.