Also available in: Norsk

Raspberry cake with coconut and lime

Hei! 😃

Her kommer en myk og saftig kake med herlig smak av bringebær, kokos og lime. Det er kokos og lime i både kakedeigen og i smuldretoppingen oppå kaken. 

Server kaken gjerne sammen med en klatt mascarponekrem med smak av vanilje og lime. 

 

 

Ingredienser: 

Kakerøre:
♥ 3 egg
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 100 g smør
♥ 0,5 dl kremfløte
♥ 3,5 dl hvetemel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 0,5 dl kokos
♥ 1 lime
♥ 250 g bringebær (friske eller frosne)
♥ 1 ss potetmel

Topping:
♥ 100 g smør
♥ 1 dl sukker
♥ 1 dl kokos
♥ 1 dl hvetemel
♥ revet skall av 1 lime

Pynt:
♥ 1 ss melis
♥ 50 g bringebær

Mascarponekrem med lime:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 125 g mascarponeost
♥ 100 g melis
♥ 1 ts vaniljepasta (se tips)
♥ revet skall av 1 lime

 

Fremgangsmåte: 

Kakerøre:

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til tykk eggedosis. 

 

 

Smelt smøret. Tilsett kremfløten. 

 

 

Vend smørblandingen inn i eggedosisen.

Bland hvetemel, kokos og bakepulver i en bolle for seg. 

 

 

Vend dette deretter også inn i eggedosisen. 

Tilsett fint revet skall og presset saft fra 1 lime. 

 

 

Ha bringebærene i en bolle og vend dem sammen med litt potetmel (dette forhindrer at bringebærene synker til bunns i kaken under stekingen). 

 

 

Vend bærene varsomt inn i deigen. 

 

 

Ha deigen i en rund form (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. 

 


 

Topping: 

Smelt smøret til toppingen. 

Rør inn sukker, kokos, mel og fint revet skall fra 1 lime. 

 

 

Smuldre toppingen over kakedeigen i formen. 

 

 

Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 40 minutter (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt i midten før du tar den ut av ovnen).

 

 

La kaken avkjøles litt i formen før du flytter den over på et fat. 

Pynt kaken med et dryss melis og noen flere bringebær. 


Mascarponekrem med lime: 

Ha kremfløte, mascarponeost, melis og vaniljepasta i en bolle og pisk til du får en tykk krem. Vend inn fint revet limeskall. 


Servering:

Server kaken nybakt og gjerne litt lunken med mascarponekremen som tilbehør. 

 

 

Tips: 

♥ Det går like fint å bruke friske og frosne bringebær. Frosne bringebær trenger ikke å tines før de blandes med potetmel. 

♥ Rør minst mulig i kakerøren etter at det tørre er tilsatt. Det beste er å røre for hånd med en ballongvisp. Det sikrer at kaken blir myk og luftig. 

♥ Vaniljepasta (vanilla paste) gir veldig god vaniljesmak på mascarponekremen. Fås kjøpt i de fleste store matbutikkene. Du kan alternativt bruke frø fra vaniljestang eller vaniljeekstrakt eller eventuelt vaniljesukker, men personlig synes jeg vaniljepasta gir klart best resultat til denne kremen. 

♥ Mascarpone er en italiensk ferskost som fås kjøpt i de flest matbutikkene.

♥ Mascarponekrem kan byttes ut med vanlig, pisket krem eller vaniljeis. 

♥ Bringebærkaken holder seg myk i flere dager om den pakkes godt inn i plast. Den er også fin å fryse. 

♥ For flere gode formkaker med bringebær, se HER.

 

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥  

Raspberry cake with coconut and lime
Ingredients

Cake batter:
♥ 3 eggs
♥ 2 dl sugar
♥ 2 tsp vanilla sugar
♥ 100 g butter
♥ 0.5 dl heavy cream
♥ 3.5 dl all-purpose flour
♥ 2 tsp baking powder
♥ 0.5 dl coconut
♥ 1 lime
♥ 250 g raspberries (fresh or frozen)
♥ 1 tbsp potato starch

Topping:
♥ 100 g butter
♥ 1 dl sugar
♥ 1 dl coconut
♥ 1 dl all-purpose flour
♥ grated zest of 1 lime

Garnish:
♥ 1 tbsp powdered sugar
♥ 50 g raspberries

Mascarpone cream with lime:
♥ 3 dl heavy cream
♥ 125 g mascarpone
♥ 100 g powdered sugar
♥ 1 tsp vanilla paste (see tips)
♥ grated zest of 1 lime

Instructions

Caker:
Whisk eggs, sugar and vanilla sugar for thick egg dose. 

Melt the butter. Add the cream. Turn the butter mixture into the egg yolk.

Mix wheat flour, coconut and baking powder in a bowl. Then turn this into the egg dose as well. 

Add finely grated shell and squeezed juice from 1 lime. 

Put the raspberries in a bowl and flip them with a little potato flour (this prevents the raspberries from sinking to the bottom of the cake during frying). Turn the berries into the dough. 

Put the dough in a round shape (24 cm in diameter) with baking paper at the bottom. 

Topping: 
Melt the butter to the topping. Stir in sugar, coconut, flour and finely grated shell from 1 lime. Crumble the topping over the cake dough in the mold. 

Fry the cake in the middle of the oven at 175 ° C for approx. 40 minutes (check with cake needle that the cake is cooked in the middle before removing it from the oven). Let the cake cool slightly in the mold before moving it onto a platter. 

Decorate the cake with a sprinkle of flour and some more raspberries. 

Mascarpone cream with lime: 
Put cream, mascarpone cheese, flour and vanilla paste in a bowl and whisk until you get a thick cream. Turn in fine grated lime peel. 

Serving:
Serve the cake freshly baked and preferably a little lukewarm with the mascarpone cream as an accessory. 

Tips

♥ It is just as good to use fresh and frozen raspberries. Frozen raspberries do not need to thaw until they are mixed with potato flour. 

♥ Stir as little as possible in the cake pipe after the dry is added. The best thing is to stir by hand with a balloon whisk. It ensures that the cake becomes soft and airy. 

♥ Vanilla paste (vanilla paste) provides very good vanilla flavor on the mascarpone cream. Available in most large grocery stores. Alternatively, you can use seeds from vanilla bar or vanilla extract or possibly vanilla sugar, but personally I think vanilla paste clearly gives the best result to this cream. 

♥ Mascarpone is an Italian fresh cheese available in the most grocery stores.

♥ Mascarpone cream can be replaced with plain, whipped cream or vanilla ice cream. 

♥ The raspberry cake stays soft for several days if packed well in plastic. It is also nice to freeze. 

Cake category
Season

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.