
Visitors online: 1
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
"Skolebrød" har blitt en storfavoritt over hele landet og selges stort sett i alle konditorier, storkiosker og andre butikker som selger fersk gjærbakst. "Skolebrød" er imidlertid enkle å lage selv. - Dessuten er hjemmebakt alltid billigere og MYE bedre! Oppskriften gir 20 stk.
Gjærdeig:
50 g gjær
125 g smør
5 dl melk
1 egg
1,5 dl sukker
2 ts kardemomme
ca 1,5 liter hvetemel
Fyll:
5 dl ferdig vaniljekrem (f.eks. Piano)
Pynt:
5 dl melis
3 ss vann
kokos
Smelt smør og bland med melk. Varm til lunken (37°C). Smuldre opp gjæren i en bakebolle og løs opp i en del av den lunkne smør- og melkeblandingen. Bland i sammenpisket egg. Tilsett så sukker, kardemomme og mesteparten av melet til en løs deig. Heves til dobbelt størrelse (ca 40 min).
Ta deigen på bakebordet og kna inn resten av melet. Form store boller som settes på bakepapirkledd stekeplate og trykkes helt flate med hånden. Etterhev i 20 min.
Trykk en stor fordypning i midten av hver bolle med fingrene og legg en stor ss vaniljekrem i fordypningen. Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10 min. Avkjøles helt.
Lag tykk melisglasur og smør rundt fyllet på bollene. Ha kokos i en suppeskål e.l. og press i bollene slik at kokosen fester seg i melisglasuren. La glasuren stivne.
Det er viktig at du trykker helt ned til platen når du presser hullet i midten på de etterhevede bollene. Under steking vil bollene heve seg en god del. Hvis du ikke har presset hullet helt godt ned vil vaniljekremen flyte over og renne utover bollene under steking.
"Skolebrød" er best å fryse uten melisglasur og kokos fordi melisglasuren ellers kan skalle av. -Men det må sies at jeg har gjort det flere ganger uten at det har skjedd.
Se også oppskrift på "Skolebrød med eggekrem" og "Sjokoladeskolebrød".
31 comments