
Visitors online: 1
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
200 g smør
4 dl melk
2 egg
2 dl sukker
1 ts kardemomme
1 pose tørrgjær (se tips)
1 kg hvetemel
Pensling:
1 egg
litt melk
Pynt:
perlesukker
Smelt smøret i en liten kjele. Tilsett melken og varm opp til ca 45°C. Pisk egg og sukker lett sammen og bland med smørmelken. Ha i kardemomme. Bland tørrgjæren med hvetemelet. Ha i væsken og elt deigen blank og smidig. Hev deigen i ca 30 min.
Ta deigen på bakebordet, eventuelt sammen med litt ekstra hvetemel, og elt den sammen. Del deigen opp i 25 deler og form boller. Sett bollene på stekeplater dekket med bakepapir og etterhev i ca 15 min.
Pensle bollene med sammenpisket egg og litt melk og dryss eventuelt over litt perlesukker på hver bolle. Stek bollene gyldne midt i ovnen ved 210°C i ca 10 min.
Tørrgjær for søte deiger (rød pakning) egner seg ekstra godt til å lage boller med.
Du kan alternativt bruke en pakke med fersk gjær i stedet. Fersk gjær må imidlertid løses opp i lunken væske og ikke blandes med hvetemelet. Fersk gjær er dessuten mer ømfindtlig for varme enn tørrgjær, så væsken må i så fall ikke ha mer enn ca 37°C (dvs være fingervarm).
Kna eventuelt inn 1-2 dl rosiner i deigen før du former bollene.
Bollene er kjempefine å fryse!
14 comments