
Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Da jeg fortalte til mannen min at jeg ville begynne på en julekakebok, var det første han sa at da måtte jeg ha med Delifiakake!
Delfiakake er ikke en kake i egentlig forstand, men heller en slags konfektkake som består av sjokolade og søt kjeks som legges lagvis. Noen legger også noen lag marsipan og gelétopper innimellom kjekslagene.
Delfiakake er enkel å lage og superpopulær blant små og store!
Ingredienser:
♥ 250 g delfiafett
♥ 250 g kokesjokolade
♥ 4 ss sterk kaffe
♥ 2 egg
♥ 3 ss sukker
♥ 0,5 pakke PER-kjeks (se tips)
Pynt:
♥ 4 pakker gelétopper
♥ (non-stop, marsipan)
Fremgangsmåte:
Smelt delfiafettet i en liten kjele sammen med sjokolade og kaffe. Avkjøl sjokoladeblandingen til den er lunken.
Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn sjokoladeblandingen gradvis.
Kle en liten, smurt brødform som rommer 1 liter med bakepapir i bunn og kanter. Legg sjokolademasse, kjeks og gelétopper lagvis i formen. Begynn og avslutt med sjokolademassen. Pynt gjerne med masse gelétopper til slutt.
Sett formen i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Løft kaken ut av formen ved å ta tak i bakepapiret og sett kaken på et fat som oppbevares kjølig.
Delfiakake serveres i tynne skiver, gjerne sammen med en kopp kaffe eller et glass iskald melk.
Det blir ikke jul uten Delfiakake!
ROMJULSDRØM
En skulle vøri fire år i romjul'n
og kjint ei jinte som var nesten fem,
og begge skulle kledd seg ut med masker
og kømmi julbokk tel et bæssmorhem.
Og klokka skulle vara midt på dagen
og vægen skulle vara lett å gå,
og æille bikkjer skulle vara inne
og æille biler skulle bære stå.
Og hvis en møtte onger etter væga
som lo og sa dom ville vara med
da sku en hatt en bror i femte klassen
som rødde væg så dom fekk gå i fred.
Og bæssmorhuset skulle mæssom såvå
og bak gardina skulle ingen sjå -
før dom fekk stiltre seg på tå i gangen
og feste maska før dom knakke på.
Så sku dom klampe inn på tunge hæler
og kvinke i julbokkmål "Godkvell, godkvell".
Og djupt i stolen sku a bæssmor svara:
"Så kom det julbokk åt en stakkar lell!"
En skulle vøri fire år i romjul'n
da julelysa brente dagen lang -
og væla var et hus med fire vegger,
der saligheta var et bæssmorfang.
(Alf Prøysen)
Tips:
♥ PER-kjeks er firkantede, søte kjeks som egner seg ypperlig til Delfiakake. Etter at disse kjeksene gikk ut av produksjon, er tyske "Butterkekse" det nærmeste jeg har funnet av firkantede kjeks som kan passe (kjøpes i enkelte internasjonale matbutikker). Du kan alternativt bruke Mariekjeks, Bokstavkjeks eller kjøpte eller hjemmelagde Goro. Ritz- og TUC-kjeks kan også brukes dersom du liker en litt salt smak.
♥ Delfiakake er svært holdbar. Oppbevares kjølig.
♥ Se Delfiakake med Kvikklunsj, Delfiakake med marsipan og Mild Delfiakake. Se også oppskrift på Kalter Hund, som er en tysk og svært god variant av vår norske Delfiakake.
God fornøyelse!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 250 g delfiafett
♥ 250 g kokesjokolade
♥ 4 ss sterk kaffe
♥ 2 egg
♥ 3 ss sukker
♥ 0,5 pakke PER-kjeks (se tips)
Pynt:
♥ 4 pakker gelétopper
♥ (non-stop, marsipan)
Smelt delfiafettet i en liten kjele sammen med sjokolade og kaffe. Avkjøl sjokoladeblandingen til den er lunken.
Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn sjokoladeblandingen gradvis.
Kle en liten, smurt brødform som rommer 1 liter med bakepapir i bunn og kanter. Legg sjokolademasse, kjeks og gelétopper lagvis i formen. Begynn og avslutt med sjokolademassen. Pynt gjerne med masse gelétopper til slutt.
Sett formen i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Løft kaken ut av formen ved å ta tak i bakepapiret og sett kaken på et fat som oppbevares kjølig.
Delfiakake serveres i tynne skiver, gjerne sammen med en kopp kaffe eller et glass iskald melk.
♥ PER-kjeks er firkantede, søte kjeks som egner seg ypperlig til Delfiakake. Etter at disse kjeksene gikk ut av produksjon, er tyske "Butterkekse" det nærmeste jeg har funnet av firkantede kjeks som kan passe (kjøpes i enkelte internasjonale matbutikker). Du kan alternativt bruke Mariekjeks, Bokstavkjeks eller kjøpte eller hjemmelagde Goro. Ritz- og TUC-kjeks kan også brukes dersom du liker en litt salt smak.
♥ Delfiakake er svært holdbar. Oppbevares kjølig.
♥ Se Delfiakake med Kvikklunsj, Delfiakake med marsipan og Mild Delfiakake. Se også oppskrift på Kalter Hund, som er en tysk og svært god variant av vår norske Delfiakake.
12 comments