Add new comment

Vaniljekesam-fromasjkake


Det er noen år siden min mamma sa til meg: "Kristine, det har kommet vaniljekesam i butikken!" Jeg svarte: "Sier du det..?" Jeg tenkte: "So what?". Mamma: "Du MÅ smake den!" Jeg svarte: "Jada. Spiser du den som tilbehør til noe?". Jeg tenkte: "Kesam er kesam. Vi får se". Mamma: "Neida. Vaniljekesam smaker nydelig i seg selv". Jeg svarte: "Ok. Skal kjøpe det snart". Jeg tenkte: "Høres ikke godt ut".

Så - noen år senere - smaker jeg vaniljekesam for første gang, og det fremkalte jubelbrus inni meg! Jeg vil rett og slett si at det er SJOKKERENDE at noe som kaller seg kesam kan smake så nydelig! Og ja, vaniljekesam smaker faktisk kjempegodt i seg selv, men kan også brukes til å lage denne alldeles nydelige fromasjkaken!

Vaniljekesam-fromasjkake
Ingredienser

Bunn:
300 g Bixit kjeks
125 g smør

Fromasj:
6 dl vaniljekesam (2 pk fra Tine)
3 dl kremfløte
1 pk appelsingelépulver
saften av 1 appelsin + vann, til sammen 4 dl
1 dl melis

Pynt:
1 pk appelsingelépulver
4 dl vann

Fremgangsmåte

Knus kjeksen (bruk morter, food processor eller ha kjeksen i en stor plastpose og kjevle over). Bland kjeksen med smeltet smør.

Ha en kakering som er 26 cm i diameter direkte på et kakefat. Press kjeksblandingen i bunnen og helt ut i kantene på formen. Sett kjølig.

Press saften ut av appelsinen. Mål opp saftmengden og tilsett vann, slik at det blir 4 dl væske til sammen. Kok opp dette appelsinvannet i en kjele. Ta kjelen av platen, tilsett appelsingelépulveret og rør til det har løst seg opp. Avkjøl til geléen er kald, men fortsatt helt flytende. Pisk kremfløten til krem. Pisk inn kesam til blandingen er luftig og klumpfri. Rør inn den avkjølte appelsingeléen. Smak til med melis.

Hell fromasjmassen i formen og sett fatet tilbake i kjøleskapet til fromasjen har stivnet (minst 3 timer eller gjerne over natten).

Løs opp appelsingelépulveret til toppen i 4 dl kokende vann. Avkjøl til blandingen er kald, men fortsatt flytende. Hell geléen over fromasjen i formen. Sett tilbake i kjøleskapet til geléen har stivnet (minst 3 timer eller gjerne over natten).

Løsne kakeringen fra kaken med en skarp kniv og fjern kakeringen forsiktig.

Tips

NB! Dette er en stor kake! Du må bruke kakeringen til en form som er minst 26 cm i diameter og som har nokså høy kant.

Fromasjkaken er holdbar i kjøleskapet, men husk å sjekke holdbarhetsdatoen på pakken med kremfløte og vaniljekesam.

Se også "Kesamfromasjkake" som lages med vanlig kesam, som gir en litt friskere og syrligere kake.

Kakekategori
Allergier og preferanser

4 comments

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.