
Visitors online: 1
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
"Ambrosia" (fra "ambrosios" som betyr udødelig) er navnet på gudenes mat i henhold til gresk mytologi. Ambrosia var søt nektar som skulle sikre gudene evig friskhet og ungdommelig skjønnhet!
"Ambrosiabrød" er mest kjent i Stavanger og omegn, men er så fantastisk gode at alle burde lære seg oppskriften! Kakene ligner på "Hvetekake med rosiner" eller "Julekake" - men lages litt mindre og søtere og blir enda mye mykere.
Anbefales på det sterkeste!
Oppskriften gir 8 stk.
Ingredienser:
♥ 1 liter melk
♥ 250 g smør
♥ 3 dl sukker
♥ 400 g rosiner
♥ 100 g gjær
♥ 3 egg
♥ 1,6 kg hvetemel
Pensling:
♥ 1 egg
♥ litt melk
Fremgangsmåte:
Kok opp melk, smør og sukker i en kjele under omrøring. Ta kjelen av platen og tilsett rosinere. La de ligge i den varme væsken slik at de blir myke og svulmer opp. Når væsken er lunken (ca 37°C) tas litt av væsken til side i en bolle. Smuldre i gjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av den lunkne væsken med rosinene. Rør i lett sammenpiskede egg. Bland så i hvetemelet til en jevn deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 8 like store emner. Form hvert emne til store, runde boller (ca 18 cm i diameter). Legg dem to og to på stekeplater som dekkes med bakepapir. Etterhev kakene i 20 min.
Pensle over med egg som er pisket sammen med litt melk. Stekes nederst i ovnen ved 200°C i ca 20 min.
Tips:
Dette er en stor porsjon, men "Ambrosiabrød" er ypperlige å fryse ned!
Se også oppskrift på den berømte appelsinkaken som heter "Ambrosiakake".
Så utrolig deilige julekaker!!
Happy baking!
♥ ♥ ♥ ♥
1 liter melk
250 g smør
3 dl sukker
400 g rosiner
100 g gjær
3 egg
1,6 kg hvetemel
Pensling:
1 egg
litt melk
Kok opp melk, smør og sukker i en kjele under omrøring. Ta kjelen av platen og tilsett rosinere. La de ligge i den varme væsken slik at de blir myke og svulmer opp. Når væsken er lunken (ca 37°C) tas litt av væsken til side i en bolle. Smuldre i gjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av den lunkne væsken med rosinene. Rør i lett sammenpiskede egg. Bland så i hvetemelet til en jevn deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 8 like store emner. Form hvert emne til store, runde boller (ca 18 cm i diameter). Legg dem to og to på stekeplater som dekkes med bakepapir. Etterhev kakene i 20 min.
Pensle over med egg som er pisket sammen med litt melk. Stekes nederst i ovnen ved 200°C i ca 20 min.
Dette er en stor porsjon, men "Ambrosiabrød" er ypperlige å fryse ned!
13 comments