 
									  
				
				
			Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 2
 
							
	"Ambrosia" (fra "ambrosios" som betyr udødelig) er navnet på gudenes mat i henhold til gresk mytologi. Ambrosia var søt nektar som skulle sikre gudene evig friskhet og ungdommelig skjønnhet!

"Ambrosiabrød" er mest kjent i Stavanger og omegn, men er så fantastisk gode at alle burde lære seg oppskriften! Kakene ligner på "Hvetekake med rosiner" eller "Julekake" - men lages litt mindre og søtere og blir enda mye mykere.

Anbefales på det sterkeste!

Oppskriften gir 8 stk.

Ingredienser:
♥ 1 liter melk
	♥ 250 g smør
	♥ 3 dl sukker
	♥ 400 g rosiner
	♥ 100 g gjær
	♥ 3 egg
	♥ 1,6 kg hvetemel
Pensling:
	♥ 1 egg
	♥ litt melk
	 
Fremgangsmåte:
Kok opp melk, smør og sukker i en kjele under omrøring. Ta kjelen av platen og tilsett rosinere. La de ligge i den varme væsken slik at de blir myke og svulmer opp. Når væsken er lunken (ca 37°C) tas litt av væsken til side i en bolle. Smuldre i gjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av den lunkne væsken med rosinene. Rør i lett sammenpiskede egg. Bland så i hvetemelet til en jevn deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 8 like store emner. Form hvert emne til store, runde boller (ca 18 cm i diameter). Legg dem to og to på stekeplater som dekkes med bakepapir. Etterhev kakene i 20 min.
Pensle over med egg som er pisket sammen med litt melk. Stekes nederst i ovnen ved 200°C i ca 20 min.

Tips:
Dette er en stor porsjon, men "Ambrosiabrød" er ypperlige å fryse ned!

Se også oppskrift på den berømte appelsinkaken som heter "Ambrosiakake".

Så utrolig deilige julekaker!! *yum*

	 
Happy baking!

	
	♥ ♥ ♥ ♥
 

1 liter melk
250 g smør
3 dl sukker
400 g rosiner
100 g gjær
3 egg
1,6 kg hvetemel
Pensling:
1 egg
litt melk
Kok opp melk, smør og sukker i en kjele under omrøring. Ta kjelen av platen og tilsett rosinere. La de ligge i den varme væsken slik at de blir myke og svulmer opp. Når væsken er lunken (ca 37°C) tas litt av væsken til side i en bolle. Smuldre i gjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av den lunkne væsken med rosinene. Rør i lett sammenpiskede egg. Bland så i hvetemelet til en jevn deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 8 like store emner. Form hvert emne til store, runde boller (ca 18 cm i diameter). Legg dem to og to på stekeplater som dekkes med bakepapir. Etterhev kakene i 20 min.
Pensle over med egg som er pisket sammen med litt melk. Stekes nederst i ovnen ved 200°C i ca 20 min.
Dette er en stor porsjon, men "Ambrosiabrød" er ypperlige å fryse ned!
13 comments