
Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Jeg har et Perlehumør idag, som Æggedosisen ligner...
Som Wergeland påpeker er det god grunn for hele det norske folk å være i perlehumør og å "begynde tidligt og ende seent med Dagens Høitid at hylde".
En skikkelig deilig bløtkake hører selvfølgelig også med på selveste nasjonaldagen!
Ingredienser:
Sukkerbrød:
♥ 5 egg
♥ 150 g sukker
♥ 150 g hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
Dynking:
♥ 1 dl melk
Fyll:
♥ 4 dl kremfløte
♥ 280 g rørt jordbærsyltetøy (se tips)
Pynt:
♥ 4 dl kremfløte
♥ 1 ss melis
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 150 g bringebær
♥ 150 g blåbær
Fremgangsmåte:
Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til tykk eggedosis.
Sikt mel og bakepulver. Vend dette inn i eggedosisen.
Ha deigen i en rund form (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 30 minutter.
Avkjøl kaken i formen. Løsne kaken fra formen med en skarp kniv.
Fjern bakepapiret og del kaken i tre bunner. Dynk disse godt med melk.
Fyll og pynt:
Pisk kremfløten til fyllet til stiv krem. Vend inn rørt jordbærsyltetøy.
Fyll kaken med jordbærkremen.
Fyll også andre kakelag med jordbærkrem.
Pisk resten av kremfløten og smak kremen til med melis og vaniljesukker.
Smør omtrent halvparten av kremen jevnt rundt hele kaken.
Sprøyt resten av kremen i mønster oppå og rundt kaken.
Pynt kaken med friske bær (og eventuelt noen blomster som på bildet).
Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering.
En klassisk, norsk bløtkake hører med til 17. mai!
Denne bløtkaken er alltid populær! 😊
Tips:
♥ Til fyllet kan man bruke 1 pk Noras rørte jordbærsyltetøy (kjøpes frossen), eller du kan røre jordbærsyltetøy selv med friske jordbær og smake til med melis.
♥ Husk at kremen til fyllet bør piskes stivt siden rørt jordbærsyltetøy ikke er så fast i konsistensen.
♥ Kaken bør fylles og pyntes samme dag som den serveres. Sukkerbrødbunnen kan godt lages dagen i forveien. Oppbevares i så fall kjølig og godt innpakket i plast, så bunnen ikke blir tørr.
ÆGGEDOSISVISE
17DE MAI 1840
(Mel. Og kjøre Ved og kjøre Vand)
Jeg har et Perlehumør idag,
som Æggedosisen ligner,
hvormed Værtinden vort/vor Vært vores Vennelag
paa Festens Morgen velsigner.
Ja jeg har faaet til Sjel og Liv
en Æggedosis og den var stiv.
Ja mit Humør,
bedre end før,
idag min Æggedosis ligner.
Jeg er saa venlig og blid og mild
som allerfinest Raffinade;
og jeg er fyrig og fuld af Ild,
som den Cognak vi til maa lade;
og Æggets Styrke og raske Mod
jeg føler godt i hver Draabe Blod.
Nu kan jeg rat
alt til paa Nat
gaae glad imellem de Glade.
Thi vil da capo jeg ærlig meent,
mit toneløse Bæger fylde,
begynde tidligt og ende seent
med Dagens Høitid at hylde.
Held Majens herlige Frihedsværk!
Hvert Aar gid Festen bli'e mere stærk!
Leve hver Mand,
hvem Norges Land
sin Friheds Ære mon skylde!
(Henrik Wergeland)
Hurra for 17. mai! 😃
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Sukkerbrød:
♥ 5 egg
♥ 150 g sukker
♥ 150 g hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
Dynking:
♥ 1 dl melk
Fyll:
♥ 4 dl kremfløte
♥ 280 g rørt jordbærsyltetøy (se tips)
Pynt:
♥ 4 dl kremfløte
♥ 1 ss melis
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 150 g bringebær
♥ 150 g blåbær
Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Sikt mel og bakepulver. Vend dette inn i eggedosisen.
Ha deigen i en rund form (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 30 minutter.
Avkjøl kaken i formen. Løsne kaken fra formen med en skarp kniv. Fjern bakepapiret og del kaken i tre bunner. Dynk disse godt med melk.
Fyll og pynt:
Pisk kremfløten til fyllet til stiv krem. Vend inn rørt jordbærsyltetøy.
Fyll kaken med jordbærkremen.
Pisk resten av kremfløten og smak kremen til med melis og vaniljesukker.
Smør omtrent halvparten av kremen jevnt rundt hele kaken. Sprøyt resten av kremen i mønster oppå og rundt kaken.
Pynt kaken med friske bær (og eventuelt noen blomster som på bildet). Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering.
♥ Til fyllet kan man bruke 1 pk Noras rørte jordbærsyltetøy (kjøpes frossen), eller du kan røre jordbærsyltetøy selv med friske jordbær og smake til med melis.
♥ Husk at kremen til fyllet bør piskes stivt siden rørt jordbærsyltetøy ikke er så fast i konsistensen.
♥ Kaken bør fylles og pyntes samme dag som den serveres. Sukkerbrødbunnen kan godt lages dagen i forveien. Oppbevares i så fall kjølig og godt innpakket i plast, så bunnen ikke blir tørr.
1 comment