
Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
"Ei naki grein med blodraud bær..." er et dikt jeg er veldig glad i. Og dette er min favorittoppskrift på "Bærkake i stor langpanne"!
Bærkaken kan lages med alle slags bær du måtte ha for hånden, og egner seg derfor supert for deg som har noen bærbusker i hagen.
Kakedeigen inneholder mye sukker og ikke noe bakepulver, hvilket gir en litt kompakt og seig konsistens på kaken, og det er akkurat slik den skal være. Det blir mange søte, myke kakestykker av denne kaken, men de er kjempekjekke å fryse og tiner raskt.
- -
EI NAKI GREIN
Ei naki grein med blodraud bær
og ei som bladrik blømer,
på kvar sin måte fagre er
for den som kjærleg dømer.
Den eine gjev ein ange, ho,
der ljuv ho ligg og blømer.
Den andre gjev sitt hjarteblod
når lauv og haustvind rømer.
Den eine skin og strålar, ho,
den andre brenn og mognar
og gjev til sist sitt hjarteblod;
der tung av bær ho bognar.
Eg gav deg den med blomar på.
Eg gjev deg den med bæri.
Kven rikast er vil du få sjå
litt lenger fram på ferdi.
(Olav Aukrust, fra "Himmelvarden", 1916.)
400 g smør
10 egg
15 dl sukker (se tips)
15 dl hvetemel
- -
6 dl bær (se tips)
Smelt smøret og avkjøl. Pisk egg og sukker til tykk eggedosis (se tips). Hent frem en stor bakebolle og hell eggedosisen i denne (dette blir en stor porsjon deig, og du må ha plass til å røre). Bland smeltet smør og hvetemel vekselsvis inn i deigen (jeg bruker elektrisk håndmikser til dette). Ikke rør mer enn nødvendig for å få alt blandet.
Ha deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne, ca 30x40 cm. Fordel bærene over deigen.
Stek kaken midt i ovnen, først ved 120°C i 45 minutter. Øk deretter varmen til 150°C og stek kaken i 45 minutter til. Øk deretter varmen på ovnen til 180°C og stek i ytterligere 15 minutter slik at kaken får gyllen farge på toppen. Kaken bør nå være gjennomstekt, men sjekk gjerne for sikkerhets skyld med en kakenål.
Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles helt i langpanne. Del kaken deretter i firkanter som løftes ut av langpannen.
♥ Ja, det er mye sukker i denne kaken, som nok noen vil reagere på. Dette fordi kaken skal få en litt seig og kompakt, "kladdkake-aktig" konsistens. Det er altså ikke feil i oppskriften. Kaken er beregnet på de som liker søte kaker, men de syrlige bærene gjør at kaken likevel blir balansert på smak.
♥ Kaken kan lages med både friske og frosne bær. Bruker du frosne bær, trenger de ikke å tines før de has på kaken. Ikke øk mengden bær utover 6 dl, for da risikerer du at kaken blir for bløt.
♥ Som du ser, er steketiden litt spesiell i denne oppskriften. Jeg har måttet prøve meg frem til dette for å oppnå gjennomstekt kake som ikke blir brent på verken undersiden eller oversiden. Kaken trenger lang steketid på lav varme for å bli helt gjennomstekt i midten. Resultatet blir veldig bra hvis du følger anvisningen nøye.
♥ Du kan variere type bær, se f eks Solbærkake i langpanne, som er basert på samme oppskrift som denne bortsett fra at jeg bare har brukt solbær. Du kan lage denne kaken i liten langpanne (ca 20 x 30 cm) ved å halvere oppskriften, se Jordbær- og ripskake. Ønsker du å lage en bærkake i langpanne som inneholder mindre sukker og som er en mer luftig type, se oppskrift på Bærkake i langpanne.
11 comments