
Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Sveler er norsk tradisjonsbakst som stammer fra Nord-Vestlandet.
Det finnes veldig mange gode sveleoppskrifter (se blant annet tidligere registrert oppskrift på "Sveler" her på detsoteliv.no). Men den aller, aller mest berømte oppskriften av dem alle er antakelig "MRF-svela"! MRF står for "Møre og Romsdal Fylkesbåtar" som ble stiftet allerede i 1920 (selskapet heter nå Fjord 1 MRF) og som driver en hel haug med ferger og passasjerbåter i fergefylket Møre og Romsdal. Det sies at det var den mangeårige MRF-kokken Steinar Slettestøl fra Sunnmøre som serverte den første "ferjesvela". Slettestøl hadde da arbeidet sitt om bord i "MF Romsdal" som kjørte på Romsdalsfjorden på slutten av 1960-tallet.
Nå er MRF-svelene så berømte at man kan få kjøpe populære "svelekrus" som souvenir ombord på alle MRF-fergene. Dette er spesialdesignede kaffekrus med den berømte sveleoppskriften trykket på kruset.
Ingredienser:
♥ 5 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 toppet ts natron
♥ 1 toppet ts hornsalt
♥ 1 liter kulturmelk
♥ 1 liter hvetemel
♥ 75 g smør
Fremgangsmåte:
Pisk egg, sukker, natron og hornsalt godt. Rør inn kulturmelken og hvetemelet og til slutt smeltet smør. La deigen stå og svelle noen minutter.
Stek så sveler i varm stekepanne eller på takke. Bruk litt smeltet smør eller formspray i pannen under stekingen.
Serveres nystekte med smør (ideelt sett setersmør som er litt ekstra salt) og sukker, sirup, syltetøy eller brunost.
Tips:
♥ Sveler skal helst være på størrelse med en liten desserttallerken. Jeg brukte en liten stekepanne (18 cm i diameter), og dermed fikk jeg alle svelene like store (stekepannen har jeg kjøpt på Nille i Oslo), men helt vanlig stekepanne går også bra.
♥ Denne oppskriften gir 15-20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem.
5 egg
2,5 dl sukker
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt
1 liter kulturmelk
1 liter hvetemel
75 g smør
Pisk egg, sukker, natron og hornsalt godt. Rør inn kulturmelken og hvetemelet og til slutt smeltet smør. La deigen stå og svelle noen minutter.
Stek så sveler i varm stekepanne eller på takke. Bruk litt smeltet smør eller formspray i pannen under stekingen.
Serveres nystekte med smør (ideelt sett setersmør som er litt ekstra salt) og sukker, sirup, syltetøy eller brunost.
♥ Sveler skal helst være på størrelse med en liten desserttallerken. Jeg brukte en liten stekepanne (18 cm i diameter), og dermed fikk jeg alle svelene like store (stekepannen har jeg kjøpt på Nille i Oslo), men helt vanlig stekepanne går også bra.
♥ Denne oppskriften gir 15-20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem.
23 comments