Add new comment

Riskrem med rød saus

 

"Riskrem" er en av Norges mest tradisjonsrike desserter!

I min familie har det alltid bare vært min mamma og jeg som har elsket riskrem

- men dermed mer på oss Icon e biggrin

 

Har du dårlig tid, kan du bruke ferdigkjøpt risengrynsgrøt og servere desserten med kjøpt rød saus - men desserten blir uten tvil best om du lager både risgrøten og dessertsausen selv. Personlig foretrekker jeg ekte vaniljestang i riskremen og hjemmelaget bringebærsaus på toppen, men jeg tar med oppskriften på hjemmelaget rød saus også.

Oppskriften gir 6 porsjoner.

 

Ingredienser:

400 g kald risgrøt (se tips)
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
- -
1 vaniljestang (kan sløyfes, se tips)
100 g skåldede mandler (kan sløyfes, se tips)

 

Bringebærsaus:
300 g frosne bringebær
150 g sukker
2 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Rød saus:
2 dl rød husholdningssaft (ikke utblandet)
3 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

 

Fremgangsmåte:

Riskrem:
Pisk kremfløte og sukker til krem. Vend inn risgrøten. Smak til med  vaniljesukker. Sett i kjøleskapet.

Bringebærsaus:
Kok opp vann, sukker og de frosne bringebærene. Press blandingen gjennom en sil slik at bringebærfrøene fjernes (pass på å skrape godt på undersiden av silen, så all god bringebærsaft kommer med). Ha blandingen tilbake i kjelen. Løs opp potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen til den tykner. Ta kjelen straks av platen og avkjøl sausen.

Rød saus:
Kok opp saft (ikke utblandet) og vann. Rør ut potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen så den tykner og ta den så straks av platen. Avkjøl.

Server riskremen med bringebærsaus eller rød saus - og eventuelt hakkede, skåldede mandler.


Se også Riskrem med jordbærsaus her på Det søte liv.

 

♥ Tips:

Riskremen blir ekstra god synes jeg om du tilsetter frø fra 1 vaniljestang i tillegg til vaniljesukkeret. Du får da små, svarte prikker fra vaniljefrøene i riskremen.

Noen liker å blande hakkede, skåldede mandler i risgrøten (bruk i så fall ca 100 g til denne porsjonen). Alternativt kan du servere hakkede, skåldede mandler i en skål ved siden av, så kan gjestene selv velge om de vil strø mandler på desserten sin eller ikke. Eller så kan du lage litt ekstra underholdning ved å gjemme en hel, skåldet mandel i desserten som en av gjestene oppdager under spisingen (ref. den norske tradisjonen om å ha mandel i julegrøten).

Du kan som sagt bruke rester av risgrøt du har igjen fra middagen eller bruke ferdigkjøpt risgrøt, eller du kan koke risgrøten basert på denne oppskriften:

Risgrøt:
2 dl risengryn
4 dl vann
8 dl melk
150 g sukker
1 vaniljestang

Kok opp vann, sukker, vaniljestang og risengryn og la småkoke i 10 min. Tilsett melk og la småkoke til risgrøten er passe tykk. Avkjøl.

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Riskrem med rød saus
Ingredienser

Riskrem:
400 g kald risgrøt (se tips)
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
- -
1 vaniljestang (kan sløyfes, se tips)
100 g skåldede mandler (kan sløyfes, se tips)

Bringebærsaus:
300 g frosne bringebær
150 g sukker
2 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Rød saus:
2 dl rød husholdningssaft (ikke utblandet)
3 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Fremgangsmåte

Riskrem:
Pisk kremfløte og sukker til krem. Vend inn risgrøten. Smak til med vaniljesukker. Sett i kjøleskapet.

Bringebærsaus:
Kok opp vann, sukker og de frosne bringebærene. Press blandingen gjennom en sil slik at bringebærfrøene fjernes (pass på å skrape godt på undersiden av silen, så all god bringebærsaft kommer med). Ha blandingen tilbake i kjelen. Løs opp potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen til den tykner. Ta kjelen straks av platen og avkjøl sausen.

Rød saus:
Kok opp saft (ikke utblandet) og vann. Rør ut potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen så den tykner og ta den så straks av platen. Avkjøl.

Server riskremen med bringebærsaus eller rød saus - og eventuelt hakkede, skåldede mandler.

Tips

Riskremen blir ekstra god synes jeg om du tilsetter frø fra 1 vaniljestang i tillegg til vaniljesukkeret. Du får da små, svarte prikker fra vaniljefrøene i riskremen.

Noen liker å blande hakkede, skåldede mandler i risgrøten (bruk i så fall ca 100 g til denne porsjonen). Alternativt kan du servere hakkede, skåldede mandler i en skål ved siden av, så kan gjestene selv velge om de vil strø mandler på desserten sin eller ikke. Eller så kan du lage litt ekstra underholdning ved å gjemme en hel, skåldet mandel i desserten som en av gjestene oppdager under spisingen (ref. den norske tradisjonen om å ha mandel i julegrøten).

Du kan som sagt bruke rester av risgrøt du har igjen fra middagen eller bruke ferdigkjøpt risgrøt, eller du kan koke risgrøten basert på denne oppskriften:

Risgrøt:
2 dl risengryn
4 dl vann
8 dl melk
150 g sukker
1 vaniljestang

Kok opp vann, sukker, vaniljestang og risengryn og la småkoke i 10 min. Tilsett melk og la småkoke til risgrøten er passe tykk. Avkjøl.

Sesong
Allergier og preferanser

15 comments

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.