 
									  
				
				
			Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 2
 
							
"Riskrem" er en av Norges mest tradisjonsrike desserter!
I min familie har det alltid bare vært min mamma og jeg som har elsket riskrem
- men dermed mer på oss *icon_e_biggrin*
Har du dårlig tid, kan du bruke ferdigkjøpt risengrynsgrøt og servere desserten med kjøpt rød saus - men desserten blir uten tvil best om du lager både risgrøten og dessertsausen selv. Personlig foretrekker jeg ekte vaniljestang i riskremen og hjemmelaget bringebærsaus på toppen, men jeg tar med oppskriften på hjemmelaget rød saus også.
Oppskriften gir 6 porsjoner.
♥ Ingredienser:
400 g kald risgrøt (se tips)
	3 dl kremfløte
	3 ss sukker
	1 ts vaniljesukker
	- -
	1 vaniljestang (kan sløyfes, se tips)
	100 g skåldede mandler (kan sløyfes, se tips)
♥ Bringebærsaus:
	300 g frosne bringebær
	150 g sukker
	2 dl vann
	1 ss potetmel
	2 ss vann
♥ Rød saus:
	2 dl rød husholdningssaft (ikke utblandet)
	3 dl vann
	1 ss potetmel
	2 ss vann
♥ Fremgangsmåte:
Riskrem:
	Pisk kremfløte og sukker til krem. Vend inn risgrøten. Smak til med  vaniljesukker. Sett i kjøleskapet.
Bringebærsaus:
	Kok opp vann, sukker og de frosne bringebærene. Press blandingen gjennom en sil slik at bringebærfrøene fjernes (pass på å skrape godt på undersiden av silen, så all god bringebærsaft kommer med). Ha blandingen tilbake i kjelen. Løs opp potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen til den tykner. Ta kjelen straks av platen og avkjøl sausen.
Rød saus:
	Kok opp saft (ikke utblandet) og vann. Rør ut potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen så den tykner og ta den så straks av platen. Avkjøl.
Server riskremen med bringebærsaus eller rød saus - og eventuelt hakkede, skåldede mandler.
	Se også Riskrem med jordbærsaus her på Det søte liv.
♥ Tips:
Riskremen blir ekstra god synes jeg om du tilsetter frø fra 1 vaniljestang i tillegg til vaniljesukkeret. Du får da små, svarte prikker fra vaniljefrøene i riskremen.
Noen liker å blande hakkede, skåldede mandler i risgrøten (bruk i så fall ca 100 g til denne porsjonen). Alternativt kan du servere hakkede, skåldede mandler i en skål ved siden av, så kan gjestene selv velge om de vil strø mandler på desserten sin eller ikke. Eller så kan du lage litt ekstra underholdning ved å gjemme en hel, skåldet mandel i desserten som en av gjestene oppdager under spisingen (ref. den norske tradisjonen om å ha mandel i julegrøten).
Du kan som sagt bruke rester av risgrøt du har igjen fra middagen eller bruke ferdigkjøpt risgrøt, eller du kan koke risgrøten basert på denne oppskriften:
Risgrøt:
	2 dl risengryn
	4 dl vann
	8 dl melk
	150 g sukker
	1 vaniljestang
Kok opp vann, sukker, vaniljestang og risengryn og la småkoke i 10 min. Tilsett melk og la småkoke til risgrøten er passe tykk. Avkjøl.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
 

Riskrem:
400 g kald risgrøt (se tips)
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
- -
1 vaniljestang (kan sløyfes, se tips)
100 g skåldede mandler (kan sløyfes, se tips)
Bringebærsaus:
300 g frosne bringebær
150 g sukker
2 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann
Rød saus:
2 dl rød husholdningssaft (ikke utblandet)
3 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann
Riskrem:
	Pisk kremfløte og sukker til krem. Vend inn risgrøten. Smak til med vaniljesukker. Sett i kjøleskapet.
Bringebærsaus:
	Kok opp vann, sukker og de frosne bringebærene. Press blandingen gjennom en sil slik at bringebærfrøene fjernes (pass på å skrape godt på undersiden av silen, så all god bringebærsaft kommer med). Ha blandingen tilbake i kjelen. Løs opp potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen til den tykner. Ta kjelen straks av platen og avkjøl sausen.
Rød saus:
	Kok opp saft (ikke utblandet) og vann. Rør ut potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen så den tykner og ta den så straks av platen. Avkjøl.
Server riskremen med bringebærsaus eller rød saus - og eventuelt hakkede, skåldede mandler.
Riskremen blir ekstra god synes jeg om du tilsetter frø fra 1 vaniljestang i tillegg til vaniljesukkeret. Du får da små, svarte prikker fra vaniljefrøene i riskremen.
Noen liker å blande hakkede, skåldede mandler i risgrøten (bruk i så fall ca 100 g til denne porsjonen). Alternativt kan du servere hakkede, skåldede mandler i en skål ved siden av, så kan gjestene selv velge om de vil strø mandler på desserten sin eller ikke. Eller så kan du lage litt ekstra underholdning ved å gjemme en hel, skåldet mandel i desserten som en av gjestene oppdager under spisingen (ref. den norske tradisjonen om å ha mandel i julegrøten).
Du kan som sagt bruke rester av risgrøt du har igjen fra middagen eller bruke ferdigkjøpt risgrøt, eller du kan koke risgrøten basert på denne oppskriften:
Risgrøt:
	2 dl risengryn
	4 dl vann
	8 dl melk
	150 g sukker
	1 vaniljestang
Kok opp vann, sukker, vaniljestang og risengryn og la småkoke i 10 min. Tilsett melk og la småkoke til risgrøten er passe tykk. Avkjøl.
15 comments