Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 2
Første gang jeg smakte "Torta della nonna" (som betyr "Bestemors kake" på italiensk) satt jeg på en kafé i Milano. Det var i november, og jeg husker at det pøsregnet utendørs. Jeg gledet meg stort til å endelig få smake denne berømte kaken.
Alle høye forventninger ble innfridd! Kaken var så god at jeg satt og smilte for meg selv, og jeg ble sittende på denne kaféen leeenge ... :)
Her ser du bildet av kaken fra Milano som jeg postet på Instagram:

Instagram: @kristine_lifeissweet
Det finnes sikkert like mange oppskrifter på "Torta della nonna" som det finnes bestemødre i Toscana, men denne kaken her smaker i alle fall akkurat sånn som den jeg spiste i Milano.

Oppskriften er basert på en italiensk oppskrift jeg fant på nettet og som jeg har fått oversatt til norsk. Kaken er altså slik den lages i Italia, og jeg er utrolig fornøyd med at den ble så vellykket! :)

Kaken har mild smak av mørdeig, vaniljekrem og pinjenøtter.

Ingredienser:
Mørdeig (Pasta frolla):
♥ 500 g hvetemel
♥ 200 g sukker
♥ 300 g smør
♥ 3 egg
♥ revet skall av 1 sitron
♥ 1 ss vaniljeekstrakt
Fyll:
♥ 5 dl helmelk
♥ 1 vaniljestang
♥ 3 egg
♥ 100 g sukker
♥ 60 g hvetemel
♥ 30 g pinjenøtter
Pynt:
♥ 1 eggeplomme til pensling
♥ 30 g pinjenøtter
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Mørdeig ("pasta frolla" på italiensk):
Ha mel, sukker og smør i en food processor med hakkekniv. Kjør til smøret er fint smuldret sammen med melet.
Tilsett eggene, sitronskallet og vaniljeekstrakten. Kjør videre til deigen samler seg.
Pakk mørdeigen inn i plast og sett den kjølig i 30 minutter.
Vaniljefyllet:
Lag i mellomtiden kremen som skal være i fyllet: Ha melken i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og ha både frøene og selve vaniljestangen i melken. Kok opp blandingen og ta kjelen av platen.
Visp sammen egg, sukker og mel. Tilsett den varme melken og rør blandingen jevn.
Ha alt tilbake i kjelen og varm opp under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl kremen.
Sett sammen kaken:
Del deigen i to emner, den ene litt større enn den andre. Kjevle ut den største delen og kle bunn og kanter på en smurt terteform som er 25 cm i diameter.
Fyll terten med kremen og dryss over pinjenøtter.

Kjevle ut resten av deigen til et lokk som legges oppå terten.

Pensle kaken med eggeplomme og dryss over pinjenøtter til pynt.

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 35 minutter, til den er gyllen på overflaten.

Avkjøl kaken helt i formen. Ta den kalde kaken ut av formen og sett den på et fat.

Sikt over melis til pynt.

Kaken er klar for servering!
Tips:
♥ Det er viktig at du lar kaken bli helt kald før du tar den ut av formen. Sett den gjerne i kjøleskapet i noen timer. Da blir kaken fastere i konsistensen og du unngår at den går i stykker.
♥ Kaken smaker aller best samme dag den er laget. Den kan pakkes inn i plast og oppbevares til dagen etter. Kaken er fin å fryse og tiner nokså raskt. Gi den et nytt dryss melis før servering, så ser den som nylaget ut! ;)
Imponer med en skikkelig italiensk spesialitet!

En Torta della nonna basert på en ekte, italiensk oppskrift!

Torta della nonna har så milde, avstemte smaker at den faller i smak hos både barn og voksne.

Delikat kake med nydelig smakskombinasjon!

Kaken anbefales varmt! Dette er en av mine yndlingskaker!

♥ ♥ ♥ ♥

Mørdeig (Pasta frolla):
♥ 500 g hvetemel
♥ 200 g sukker
♥ 300 g smør
♥ 3 egg
♥ revet skall av 1 sitron
♥ 1 ss vaniljeekstrakt
Fyll:
♥ 5 dl helmelk
♥ 1 vaniljestang
♥ 3 egg
♥ 100 g sukker
♥ 60 g hvetemel
♥ 30 g pinjenøtter
Pynt:
♥ 1 eggeplomme til pensling
♥ 30 g pinjenøtter
♥ melisdryss
Mørdeig ("pasta frolla" på italiensk):
Ha mel, sukker og smør i en food processor med hakkekniv. Kjør til smøret er fint smuldret sammen med melet. Tilsett eggene, sitronskallet og vaniljeekstrakten. Kjør videre til deigen samler seg. Pakk mørdeigen inn i plast og sett den kjølig i 30 minutter.
Vaniljefyllet: Lag i mellomtiden kremen som skal være i fyllet: Ha melken i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og ha både frøene og selve vaniljestangen i melken. Kok opp blandingen og ta kjelen av platen. Visp sammen egg, sukker og mel. Tilsett den varme melken og rør blandingen jevn. Ha alt tilbake i kjelen og varm opp under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl kremen.
Sett sammen kaken: Del deigen i to emner, den ene litt større enn den andre. Kjevle ut den største delen og kle bunn og kanter på en smurt terteform som er 25 cm i diameter. Fyll terten med kremen og dryss over pinjenøtter. Kjevle ut resten av deigen til et lokk som legges oppå terten.
Pensle kaken med eggeplomme og dryss over pinjenøtter til pynt. Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 35 minutter, til den er gyllen på overflaten. Avkjøl kaken helt i formen. Ta den ut av formen og på et fat. Skt over melis til pynt.
♥ Det er viktig at du lar kaken bli helt kald før du tar den ut av formen. Sett den gjerne i kjøleskapet i noen timer. Da blir kaken fastere i konsistensen og du unngår at den går i stykker.
♥ Kaken smaker aller best samme dag den er laget. Den kan pakkes inn i plast og oppbevares til dagen etter. Kaken er fin å fryse og tiner nokså raskt. Gi den et nytt dryss melis før servering, så ser den som nylaget ut
6 comments