Visitors online: 0
Visitors today: 0
Visitors for last 7 days: 1
I løpet av de 10 årene jeg har holdt på med Det søte liv har jeg publisert nærmere 80 gode vaffeloppskrifter (se her). Men så utrolig det enn kan høres, har jeg ikke lagt ut den aller, aller beste vaffeloppskriften jeg vet om. Det er nemlig oppskriften på de legendariske vaflene til Møllhausen konditori!
Møllhausen konditori var Oslos travleste konditori på 90-tallet, med fantastisk beliggenhet flere steder, blant annet på hjørnet av Bogstadveien og Industrigata. Jeg jobbet mye der under studietiden. I tillegg til å servere alle de andre fantastiske kakene, stekte vi vafler hele dagen, og folk stod i kø langt ut på gaten for å få seg en vaffelplate! Det gikk stadig i bestillinger på «vafler med brunost», «vafler med syltetøy» eller «vafler uten noe på».
Slik var det både ukedager og i helgene, både tidlig på morgenen og rett før stengetid, og når det var Markedsdag i Bogstadveien, stod bøttene med vaffelrøre klare på bakrommet. Det ble som regel tomt!

Oppskriften på disse fantastiske vaflene fikk jeg av en av de andre jentene som også jobbet på Møllhausen konditori. Riktignok var oppskriften hun hadde på to spann vaffelrøre, og måleenheten gikk i øser, men jeg har tilpasset den til en helt perfekt porsjon vaffelrøre!
Jeg tror jeg trygt kan hevde at på den tiden jeg jobbet hos Møllhausen konditori, solgte vi Bogstadveiens desidert mest populære vafler! Jeg har ventet på den rette anledningen til å vise frem min variant av oppskriften. Den er testet ut flere ganger, og jeg synes vaflene smaker akkurat slik jeg husker dem.
En 10 års-jubileumsbok med "Kristines favoritter" må jo være den beste anledningen til å dele oppskriften! Om bare 1 uke er boken på lager og klar for å sendes ut til bokhandlerne. For meg er denne vaffeloppskriften en av de aller viktigste oppskriftene i denne boken, for dette er etter min mening de ALLER BESTE VAFLENE! :)

Oppskriften gir ca. 10 vaffelplater.
Ingredienser:
♥ 1 egg
♥ 0,5 dl nøytral matolje
♥ 2,5 dl seterrømme
♥ 3 dl surmelk
♥ 2 dl sukker
♥ 3 dl helmelk
♥ 5 dl hvetemel
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 2 ts vaniljesukker
Steking:
♥ rikelig med smør
Fremgangsmåte:
Bland sammen alle ingrediensene til en jevn og klumpfri vaffelrøre. La den stå og svelle i 30 minutter.
Stek tykke, myke vafler i vaffeljern på middels varme. Det er viktig for smaken at vaffeljernet pensles godt med smør for hver nye vaffelplate.
Server vaflene nystekte!

Tips:
♥ JA! Det er riktig at det er både egg, olje, seterrømme, kefir og helmelk i denne oppskriften! :)
♥ Oppskriften ovenfor gir som sagt ca. 10 vaffelplater. Vil du lage ca. tre ganger så mange? *laugh* Da kan du bruke følgende oppskrift som gir ca. 1 spann vaffelrøre:
♥ 3 egg
♥ 1,5 dl nøytral matolje
♥ 7,5 dl seterrømme
♥ 1 liter surmelk
♥ 5 dl sukker
♥ 1 liter helmelk
♥ 1,5 liter hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
♥ 2 ts kardemomme
♥ 6 ts vaniljesukker
♥ Det skal ikke være smeltet smør i vaffelrøren, men som nevnt er det viktig at vaffeljernet smøres rikelig med smør mellom hver eneste vaffelplate. Som alltid er det kun ekte meierismør som duger! Vi hadde romtemperert, mykt smør i en skål ved siden av vaffeljernet og penslet jernet på begge sider så det dryppet smeltet smør på bordplaten. Derfor satte vi vaffeljernet på et brett som kunne vaskes av etterpå. ;)
♥ Disse vaflene blir tykke og myke og er altså ikke av den sprø typen. Vaflene er selvsagt gode med alle slags syltetøy og tilbehør. På Møllhausen konditori serverte vi dem med bringebærsyltetøy, jordbærsyltetøy eller brunost. Disse vaflene er også kjempegode uten noe på.
♥ Av Anne, som var sjefen min da jeg jobbet på Møllhausen konditori, lærte jeg et av de viktigste tipsene som har fulgt meg siden, og det er at kakefatene må bugne for at folk skal få lyst på. Vi brettet vaflene på midten og la dem tett, tett inntil hverandre så fatet ble stappfullt! Og vips så ble fatet tomt! :D

Hjertelig anbefaling fra meg til deg! Disse vaflene bør du teste ut... :)
♥ ♥ ♥ ♥

♥ 1 egg
♥ 0,5 dl nøytral matolje
♥ 2,5 dl seterrømme
♥ 3 dl surmelk
♥ 2 dl sukker
♥ 3 dl helmelk
♥ 5 dl hvetemel
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 2 ts vaniljesukker
Steking:
♥ rikelig med smør
Bland sammen alle ingrediensene til en jevn og klumpfri vaffelrøre. La den stå og svelle i 30 minutter.
Stek tykke, myke vafler i vaffeljern på middels varme. Det er viktig for smaken at vaffeljernet pensles godt med smør for hver nye vaffelplate.
Server vaflene nystekte!
♥ JA! Det er riktig at det er både egg, olje, seterrømme, kefir og helmelk i denne oppskriften!
♥ Oppskriften ovenfor gir som sagt ca. 10 vaffelplater. Vil du lage ca. tre ganger så mange? Da kan du bruke følgende oppskrift som gir ca. 1 spann vaffelrøre:
♥ 3 egg
♥ 1,5 dl nøytral matolje
♥ 7,5 dl seterrømme
♥ 1 liter surmelk
♥ 5 dl sukker
♥ 1 liter helmelk
♥ 1,5 liter hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
♥ 2 ts kardemomme
♥ 6 ts vaniljesukker
♥ Det skal ikke være smeltet smør i vaffelrøren, men som nevnt er det viktig at vaffeljernet smøres rikelig med smør mellom hver eneste vaffelplate. Som alltid er det kun ekte meierismør som duger! Vi hadde romtemperert, mykt smør i en skål ved siden av vaffeljernet og penslet jernet på begge sider så det dryppet smeltet smør på bordplaten. Derfor satte vi vaffeljernet på et brett som kunne vaskes av etterpå.
♥ Disse vaflene blir tykke og myke og er altså ikke av den sprø typen. Vaflene er selvsagt gode med alle slags syltetøy og tilbehør. På Møllhausen konditori serverte vi dem med bringebærsyltetøy, jordbærsyltetøy eller brunost. Disse vaflene er også kjempegode uten noe på.
♥ Av Anne, som var sjefen min da jeg jobbet på Møllhausen konditori, lærte jeg et av de viktigste tipsene som har fulgt meg siden, og det er at kakefatene må bugne for at folk skal få lyst på. Vi brettet vaflene på midten og la dem tett, tett inntil hverandre så fatet ble stappfullt! Og vips så ble fatet tomt!
22 comments