Add new comment

Hjemmelaget vaniljeekstrakt


Mange spør meg om forskjellen på vaniljeessens og vaniljeekstrakt.

Selv bruker jeg omtrent alltid vaniljeekstrakt. Jeg har likevel ofte skrevet vaniljeessens i oppskriftene her på Det søte liv, og det er fordi dette produktet er mulig å få kjøpt i de aller fleste matbutikkene i Norge (de bittesmå flaskene du ser i bakehyllene). Vaniljeessens er kunstig fremstilt, mens vaniljeekstrakt er laget med ekte vanilje og gir mye bedre vaniljesmak synes jeg. VANILJEEKSTRAKT ER HELT KLART Å FORETREKKE dersom du får tak i! Vaniljeekstrakt får man kjøpt i enkelte store matvarebutikker, delikatesseforretninger og kakeutstyrsbutikker, og jeg tipper at det bare er et tidsspørsmål før ekte vaniljeekstrakt kommer i hyllene på vanlige matbutikker også her i Norge.

Det ikke alle vet er at det er veldig lett å lage vaniljeekstrakt hjemme! Det eneste du trenger er vodka, konjakk eller rom, noen vaniljestenger og en liten smule tålmodighet.  Smile

 

 

Ingredienser:

♥ 2-3 dl brennevin (vodka, konjakk eller rom)
♥ 2-3 vaniljestenger

 

Fremgangsmåte:

Splitt vaniljestengene, skrap litt i det svarte belegget med frø, og ha både stenger og frø i en liten flaske. Fyll opp med vodka, konjakk eller rom.

Sett flasken i kjøkkenskapet og vend litt på den omtrent en gang i uken.

La blandingen stå og trekke minst en måned før du begynner å bruke av den. Etter hvert som tiden går, vil du se at blandingen får mørkere farge.


Sånn så vodka og vaniljestengene ut etter et par dager:
 

 

Og slik etter et par uker:
 

 

Og her har vaniljen stått i vodka i 6 uker, og vodkaen har fått skikkelig mørk farge og nydelig vaniljesmak og -lukt.

 


Vaniljeekstrakten er klar til å brukes!

 

Tips:

♥ Jeg har brukt vodka her, siden jeg hadde en flaske russisk vodka liggende.
 

 

♥ Men min favoritt er å lage vaniljeekstrakt av vaniljestenger og mørk rom. Konjakk er også veldig godt egnet.

♥ Den ferdige vaniljeekstrakten er veldig holdbar i kjøleskapet. Etter hvert som du bruker av flasken, kan du fylle på med mer vodka eller rom, og eventuelt også spe på med en vaniljestang til. Dermed har du til enhver tid vaniljeekstrakt klar i kjøleskapet som gir nydelig vaniljesmak på kaker og bakst.

♥ Det er ingen grunn til å være bekymret over alkoholen. Den vil du ikke merke i det hele tatt siden det er snakk om så små mengder, og alkoholen forsvinner uansett når du steker kaken.

 


♥ Hjemmelaget vaniljeekstrakt på en vakker, liten karaffel er et koselig, lite julegavetips. Den du ser på bildet rommer et par desiliter og er av det danske merket Miss Etoile. Dette er min faste vaniljeekstrakt-karaffel som jeg har hatt i kjøleskapet i flere måneder nå, men det finnes mange andre vakre, små glasskarafler å få kjøpt. Du kan også bruke små glassflasker med tett lokk. Lager du blandingen i stand nå, har du vaniljeekstrakt med perfekt lagring klar til jul.  Just sayin... Wink 


♥ ♥ ♥ ♥

Hjemmelaget vaniljeekstrakt
Ingredienser

♥ 2-3 dl brennevin (vodka, konjakk eller rom)
♥ 2-3 vaniljestenger

Fremgangsmåte

Splitt vaniljestengene, skrap litt i det svarte belegget med frø, og ha både stenger og frø i en liten flaske. Fyll opp med vodka, konjakk eller rom.

Sett flasken i kjøkkenskapet og vend litt på den omtrent en gang i uken.

La blandingen stå og trekke minst en måned før du begynner å bruke av den. Etter hvert som tiden går, vil du se at blandingen får mørkere farge.

Tips

♥ Jeg har brukt vodka her, siden jeg hadde en flaske russisk vodka liggende. Men min favoritt er å lage vaniljeekstrakt av vaniljestenger og mørk rom. Konjakk er også veldig godt egnet.

♥ Den ferdige vaniljeekstrakten er veldig holdbar i kjøleskapet. Etter hvert som du bruker av flasken, kan du fylle på med mer vodka eller rom, og eventuelt også spe på med en vaniljestang til. Dermed har du til enhver tid vaniljeekstrakt klar i kjøleskapet som gir nydelig vaniljesmak på kaker og bakst.

Desserter
Stikkord

26 comments

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.