 
									  
				
				
			Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 2
 
							
	Ingenting er som duften av gjærbakst!  *heart* 
Her har du noen myke boller med sjokoladefyll, som surres sammen til en vakker knute.

Jeg har her brukt fransk gjærdeig, som går ut på at mykt smør knas inn i deigen til slutt. Det gir veldig myke og saftige boller med veldig god smørsmak. Se Franske vaniljeboller og Franske kanelboller som er basert på samme gjærdeig. Deigen er lettest å lage om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.
Men - du kan selvsagt lage lignende sjokoladeknuter med alle slags andre typer gjærdeiger også. :)

Denne oppskriften gir ca. 30 boller.
Ingredienser:
♥ 50 g gjær
	♥ 6 dl melk
	♥ 1 egg
	♥ 2,5 dl sukker
	♥ 1 ts kardemomme
	♥ 16,5 dl hvetemel
	♥ 150 g smør
Fyll:
	♥ 200 g smør
	♥ 150 g brunt sukker
	♥ 50 g kakaopulver
	
	Pensling:
	♥ 1 egg
	♥ 1 ss melk
Pynt:
	♥ perlesukker
	Fremgangsmåte:
Fremgangsmåte med kjøkkenmaskin:
Løs opp gjæren i 5 dl lunken melk (37 °C). Tilsett sammenpisket egg. Ha i sukker, kardemomme og det meste av hvetemelet. Kjør først deigen i ca. 3 minutter på lav hastighet. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i 5 minutter til. Ha i den siste desiliteren med lunken melk litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett romtemperert og mykt smør i klatter, og kjør maskinen på lav hastighet til smøret er blandet helt inn i deigen.
Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin:
Varm opp melken til den er lunken. Løs opp gjæren i melken. Tilsett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Ha i mesteparten av hvetemelet og kna til deigen er smidig og jevn. Kna til slutt inn romtemperert smør, litt av gangen, sammen med resten av melet.
	 
Hev deigen i 1 time.
	Fylling, forming og steking:
Rør sammen mykt smør, brunt sukker og kakao til sjokoladefyllet.
Ha litt mel på bordet og kjevle deigen ut til en stor, rektangulær leiv som er ca. 1 cm tykk. Smør på sjokoladefyllet.
Brett den ene langsiden av leiven inn mot midten og legg den andre langsiden over, slik at du får en avlang leiv som er brettet i tre lag. Skjær leiven i strimler. Snurr hver strimmel et par ganger og lag en knute av den.
Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i 30 minutter.
Pisk egget lett sammen med melk og pensle over bollene med blandingen. Dryss over perlesukker til pynt.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 10–15 minutter.

Mmmm... dette er deilig hverdagsluksus!
	 
Tips:
♥ I stedet for disse knutene kan du lage klassiske snurrer ved å kjevle ut deigen, ha over fyllet og så rulle sammen leiven til en rull, for så å skjære rullen i skiver. Da blir bollene lignende Sjokoladesnurrer. Er du veldig glad i sjokolade, kan du ha kakao også i gjærdeigen og lage Sjokoladeboller med sjokoladefyll som også surres sammen i knutefasong.
♥ Jeg anbefaler deg å bruke kjøkkenmaskin når du lager denne deigen. Da går det lett å kna inn det myke smøret. Den ferdigeltede deigen skal ikke være klissete.
♥ All gjærbakst smaker aller best samme dag. Rester kan du fryse ned og tine i ovnen når lysten melder seg.

Ha en fin ny uke! :)

	
	
	♥ ♥ ♥ ♥
 

♥ 50 g gjær
♥ 6 dl melk
♥ 1 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 16,5 dl hvetemel
♥ 150 g smør
Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 150 g brunt sukker
♥ 50 g kakaopulver
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Pynt:
♥ perlesukker
Fremgangsmåte med kjøkkenmaskin:
Løs opp gjæren i 5 dl lunken melk (37 °C). Tilsett sammenpisket egg. Ha i sukker, kardemomme og det meste av hvetemelet. Kjør først deigen i ca. 3 minutter på lav hastighet. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i 5 minutter til. Ha i den siste desiliteren med lunken melk litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett romtemperert og mykt smør i klatter, og kjør maskinen på lav hastighet til smøret er blandet helt inn i deigen.
Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin:
Varm opp melken til den er lunken. Løs opp gjæren i melken. Tilsett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Ha i mesteparten av hvetemelet og kna til deigen er smidig og jevn. Kna til slutt inn romtemperert smør, litt av gangen, sammen med resten av melet.
Hev deigen i 1 time.
	
	Fylling, forming og steking:
Rør sammen mykt smør, brunt sukker og kakao til sjokoladefyllet.
Ha litt mel på bordet og kjevle deigen ut til en stor, rektangulær leiv som er ca. 1 cm tykk. Smør på sjokoladefyllet.
Brett den ene langsiden av leiven inn mot midten og legg den andre langsiden over, slik at du får en avlang leiv som er brettet i tre lag. Skjær leiven i strimler. Snurr hver strimmel et par ganger og lag en knute av den. Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i 30 minutter.
Pisk egget lett sammen med melk og pensle over bollene med blandingen. Dryss over perlesukker til pynt. Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 10–15 minutter.
♥ I stedet for disse knutene kan du lage klassiske snurrer ved å kjevle ut deigen, ha over fyllet og så rulle sammen leiven til en rull, for så å skjære rullen i skiver.
♥ Jeg anbefaler deg å bruke kjøkkenmaskin når du lager denne deigen. Da går det lett å kna inn det myke smøret. Den ferdigeltede deigen skal ikke være klissete.
♥ All gjærbakst smaker aller best samme dag. Rester kan du fryse ned og tine i ovnen når lysten melder seg.
4 comments