
Visitors online: 1
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Jeg er klar over at vi fortsatt er i november - men 13. desember er faktisk ikke så langt unna. Og det smaker bare såååå godt med Lussekatter nå allerede i november...
Dette er noe jeg virkelig er glad i, og du finner mange varianter bakst til Luciadagen her på Det søte liv allerede - se dem samlet HER.
Verdens beste boller er blant de mest besøkte oppskriftene her på Det søte liv, og jeg kunne ikke dy meg; jeg måtte teste ut å lage Lussekatter av den samme deigen.
Det funket som søren!
Her ser dere bilde av de nystekte, helt fantastisk gode Lussekattene jeg bakte!
Instagram: @kristine_lifeissweet
Bildet vakte voldsom respons på både Instagram og Facebook selv om jeg postet bildet tidlig i november, så det er tydelig at mange lengter etter smaken av store, gule, safransduftende Lussekatter.
En klar favorittoppskrift!
Lyst på STORE, LUFTIGE, MYYYYKE LUSSEKATTER? Test denne oppskriften!
Jeg har som sagt brukte oppskriften på Verdens beste boller. Eneste forskjell fra den vanlige oppskriften er at jeg har tilsatt masse safran i den varme smørmelken.
Antallet Lussekatter avhenger av hvor store du lager dem, men jeg pleier å få ca. 30 stk.
Ingredienser:
♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 1 gram malt safran (se tips)
♥ 100 g gjær
♥ 1,5 kg hvetemel
Pensling og pynt:
♥ 2 egg
♥ 1 ss melk
♥ rosiner
Fremgangsmåte:
Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og tilsett safran. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37°C).
Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemelet (se tips). Elt deigen til den er smidig.
Hev deigen hvis du ønsker, eller start med en gang med å trille ut deigen og forme Lussekatter.
Jeg liker aller best å lage S'er fordi de er så enkle å forme og gir passe store boller..
Samme gjelder fasongen som heter "Gutt"
Legg bollene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.
Pynt med rosiner og pensle over med egg som er lett pisket sammen med litt melk.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7 - 10 minutter (se tips), til bollene er gylne og gjennomstekte..
Tips:
♥ Jeg liker å ha skikkelig god safransmak på bollene. Jeg har skrevet 1 gram malt safran i oppskriften, som tilsvarer 2 små poser à 0,5 gram, men ofte bruker jeg større mengder. Jeg har også testet oppskriften med ekte safrantråder, og da brukte jeg all safranen i glasset du ser på bildet.
Ekte safrantråder knuser jeg sammen med litt sukker før jeg har det i smørmelken for at safransmaken og den gule fargen skal spre seg enda bedre i hele deigen.
♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.
♥ Det er ikke absolutt nødvendig å heve denne deigen før du baker ut Lussekattene. Bollene må imidlertid etterheve godt før steking for at du skal får den ekstra myke og luftige konsistensen.
♥ Pass nøye på bollene under stekingen. De skal stekes på nokså høy varme, så pass på at de ikke blir for mørke på toppen.
♥ Lussekattene er fine å fryse. Varm dem et par minutter i ovnen etter at de er tint, så smaker de som nystekte igjen.
Det er en ganske så god følelse å ta et brett med nystekte Lussekatter ut av ovnen...
Her ligger guttene på rekke og rad og venter på at noen skal forsyne seg.
Dette er blant de beste Lussekattene jeg noen gang har smakt!
Nystekte og deilige!
En porsjon gir nokså mange Lussekatter - men de forsvinner fort.
Førjulstiden er snart i gang. Kos dere!!
♥ ♥ ♥ ♥
♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 1 gram malt safran (se tips)
♥ 100 g gjær
♥ 1,5 kg hvetemel
Pensling og pynt:
♥ 2 egg
♥ 1 ss melk
♥ rosiner
Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og tilsett safran. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37°C).
Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemelet (se tips). Elt deigen til den er smidig.
Hev deigen hvis du ønsker, eller start med en gang med å trille ut deigen og forme Lussekatter.
Legg bollene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time. Pynt med rosiner og pensle over med egg som er lett pisket sammen med litt melk.
Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7 - 10 minutter (se tips), til bollene er gylne og gjennomstekte.
♥ Jeg liker å ha skikkelig god safransmak på bollene. Jeg har skrevet 1 gram malt safran i oppskriften, som tilsvarer 2 små poser à 0,5 gram, men ofte bruker jeg større mengder. Jeg har også testet oppskriften med ekte safrantråder, og da brukte jeg all safranen i glasset du ser på bildet. Ekte safrantråder knuser jeg sammen med litt sukker før jeg har det i smørmelken for at safransmaken og den gule fargen skal spre seg enda bedre i hele deigen.
♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.
♥ Det er ikke absolutt nødvendig å heve denne deigen før du baker ut Lussekattene. Bollene må imidlertid etterheve godt før steking for at du skal får den ekstra myke og luftige konsistensen.
♥ Pass nøye på bollene under stekingen. De skal stekes på nokså høy varme, så pass på at de ikke blir for mørke på toppen.
♥ Lussekattene er fine å fryse. Varm dem et par minutter i ovnen etter at de er tint, så smaker de som nystekte igjen.
77 comments