
Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Sponset innlegg.
Overrask gjestene dine med en kake som de aldri har sett maken til!
Som jeg fortalte da jeg postet oppskriften på Rullekake med yoghurtis for noen dager siden, har jeg på oppdrag for HOFF Potetmel laget noen kakeoppskrifter som inneholder potetmel. Oppskriftene mine samt andre oppskrifter og tips finner du på nettsiden www.potetmel.no.
I dag skal jeg vise dere hvordan man lager en superstilig Spiralkake! Kaken ser avansert ut, men er slett ikke så vanskelig å lage. Kaken lages rett og slett som to rullekakebunner, men i stedet for å rulle dem sammen som tradisjonelle rullekaker, deles kakebunnene opp i striper som legges sammen som en stor spiral.
Resultatet blir overraskende og vakkert!
Man kan lage denne spiralkaken med mange typer forskjellig fyll. Se for eksempel Spiralkake med sjokoladekrem.
Denne her har jeg fylt med en deilig jordbærsmørkrem og pyntet med friske jordbær.
Ingredienser:
Kakebunner:
♥ 3,5 dl hvetemel
♥ 1 dl potetmel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 10 egg
♥ 1 ss vaniljeekstrakt
♥ 4,5 dl sukker
♥ 4 ss smeltet smør
♥ 0,5 dl appelsinjuice
Jordbærsmørkrem:
♥ 6 eggeplommer
♥ 6 dl melis
♥ 450 g frosne jordbær
♥ 750 g smør
♥ (rød konditorfarge)
Pynt:
♥ 2 kurver friske jordbær
Fremgangsmåte:
Kakebunner:
Sikt hvetemel, potetmel og bakepulver. Skill de 10 eggene. Pisk eggeplommene sammen med vaniljeekstrakt og halvparten av sukkeret til lys og tykk eggedosis. Vend i det tørre sammen med smeltet smør og appelsinjuice.
Pisk eggehvitene til stivt skum. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til marengs. Vend marengsen inn i deigen.
Finn frem to stekeplater og dekk de med bakepapir. Fordel deigen på platene og bre den jevnt utover med en smørekniv.
Stek kakebunnene samtidig ved 160°C grader på varmluft i ca. 10 minutter. Bytt plasseringen på platene i ovnen og stek videre i ytterligere 6-10 minutter, til kakene er gylne og gjennomstekte.
Hvelv hver kake over på hvert sitt kjøkkenhåndkle som er drysset med sukker. Dra forsiktig av bakepapiret og avkjøl kakene med en langpanne (eller bruk noen håndklær hvis du ikke har to langpanner) over slik at kakene holder seg myke.
Jordbærsmørkrem:
Pisk eggeplommene sammen med melisen til tykk og lys eggedosis.
Varm opp de frosne jordbærene (jeg gjør dette kjapt i mikroen). Når jordbærene er tinte, moses de til en jevn puré ved hjelp av en blender eller stavmikser. Ha jordbærmosen i eggedosisen og bland godt. Ha så dette i en kjele og varm opp under stadig omrøring. Jordbærblandingen skal småkoke i 5-6 minutter mens du rører hele tiden. Den vil da bli litt tykkere i konsistensen. Avkjøl helt. Dette gjøres enten ved å sette kjelen i vaskekummen fylt med kaldt vann eller ved å sette kjelen en stund i fryseren.
Pisk mykt smør til det er lyst i fargen og luftig i konsistensen (dette tar ca. 5 minutter med elektrisk mikser). Vend i jordbærblandingen med en slikkepott. Farg jordbærkremen med litt konsentrert rød konditorfarge hvis du ønsker.
Sett jordbærkremen i kjøleskapet til den har passe tykk smørekonsistens.
Montering:
Del hver kake opp på langs i 4 striper og renskjær kantene. Jeg bruker sjelden linjal når jeg baker, men akkurat her kan det lønne seg slik at du får 8 kakestriper som er like brede (ellers får du ulik høyde på kaken).
Start med å smøre jordbærsmørkremen over to av stripene. Rull sammen den ene stripen. Legg rullen deretter på den andre stripen og fortsett å rulle så du får en spiral. Legg spiralen i midten på et stort kakefat. Smør så jordbærkrem på resten av kakestripene og legg de langs rullen på kakefatet. Begynn hver gang ved å legge begynnelsen på en stripe der den forrige sluttet. Slik bygger du opp en spiralkake med jordbærkrem mellom lagene.
Bruk resten av jordbærsmørkremen til å dekke hele kaken. Pynt toppen av kaken med friske jordbær.
Det er gøy å skjære opp denne kaken her...
Festlig kake med WOW-effekt!
Tips:
♥ Dette er en stor og mektig festkake! Det er riktig at du bruker 16 egg til denne kaken. Er det fest, så er det fest! De 6 eggehvitene du får til overs, kan du for eksempel bruke til å lage en Pavlova, som du finner i mange varianter her på Det søte liv.
♥ Merk at jordbærkremen i denne kaken inneholder en god del smør. Det gjør smøkremen fast nok til å holde spiralkaken på plass. Det er viktig at du pisker smøret skikkelig lyst og luftig før du blander i jordbærblandingen. Bruk konsentrert konditorfarge (såkalt pastafarge) hvis du vil farge kremen litt rødere (det har jeg gjort da jeg lagde kaken på bildet).
♥ Kaken smaker aller best når den er romtemperert fordi jordbærsmørkremen da er myk og deilig. Kaken kan oppbevares i kjøleskapet i et par dager, men ta kaken ut av kjøleskapet i minst en halvtime før servering, så jordbærsmørkremen mykner igjen før du skjærer i kaken.
♥ Bruk søte jordbær for å få god jordbærsmak på kremen. Hvis du synes kremen smaker for lite jordbær, kan du forsiktig blande i litt ekstra jordbærsyltetøy. Bruk da fast jordbærsyltetøy og ikke rennende, ellers blir kremen for tynn i konsistensen. Det går også å smøre et tynt lag jordbærsyltetøy på kakestripene før du smører på kremen.
♥ Denne kaken er nokså mektig og bør serveres i smale kakestykker. Friske jordbær balanserer godt resten av kaken. Jordbærsmaken forsterkes når du pynter kaken med masse friske jordbær.
♥ Potetmel er godt egnet til baking og du finner fra før allerede over 160 oppskrifter her på Det søte liv som inneholder potetmel. Potetmel gir sukkerbrød og lignende kakebunner en ekstra lett og luftig konsistens.
Noen artige kjerringråd for bruk av potetmel:
♥ Visste du at plagsom kløe i forbindelse med soleksem og solbrenthet kan lindres ved å pudre potetmel på det utsatte hudområdet..?
♥ Visste du at potetmel også kan brukes på kviser? Pudre kvisene med potetmel om kvelden, og la det sitte på over natten. Gjenta behandlingen i 3-4 dager til kvisene er tørket inn.
♥ Visste du at potetmel kan fungere som middel for å fjerne vanskelige flekker fra rødvin, kaffe og brus?
Fersk flekk: Strø på rikelig med potetmel, og la det sitte over natten. Støvsug deretter opp potetmelet.
Gammel flekk: Fukt først flekken med vann og strø deretter på rikelig med potetmel. La det virke over natten, og støvsug deretter vekk potetmelet.
♥ Visste du at en teskje potetmel i blomstervannet til avskårne blomster vil gjøre at blomstene står lenger?
Se mer info, oppskrifter og tips på www.potetmel.no.
HOFF Potetmel på Facebook finner du HER.
Spiralkake med jordbær er en festkake som gjør seg godt både til 17. mai og utover våren og sommeren!
Kaken er stor nok til å servere hele selskapet...
Og det du måtte få til overs kan du fryse og spare til senere. Ta i så fall av de friske jordbærene før du fryser kaken. Når du senere tiner kaken igjen, legger du på ferske jordbær i skiver, og kaken ser nylaget og fin ut!
Nydelig kake!
♥ ♥ ♥ ♥
Kakebunner:
♥ 3,5 dl hvetemel
♥ 1 dl potetmel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 10 egg
♥ 1 ss vaniljeekstrakt
♥ 4,5 dl sukker
♥ 4 ss smeltet smør
♥ 0,5 dl appelsinjuice
Jordbærsmørkrem:
♥ 6 eggeplommer
♥ 6 dl melis
♥ 450 g frosne jordbær
♥ 750 g smør
♥ (rød konditorfarge)
Pynt:
♥ 2 kurver friske jordbær
Kakebunner:
Sikt hvetemel, potetmel og bakepulver. Skill de 10 eggene. Pisk eggeplommene sammen med vaniljeekstrakt og halvparten av sukkeret til lys og tykk eggedosis. Vend i det tørre sammen med smeltet smør og appelsinjuice. Pisk eggehvitene til stivt skum. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til marengs. Vend marengsen inn i deigen.
Finn frem to stekeplater og dekk de med bakepapir. Fordel deigen på platene og bre den jevnt utover med en smørekniv.
Stek kakebunnene samtidig ved 160°C grader på varmluft i ca. 10 minutter. Bytt plasseringen på platene i ovnen og stek videre i ytterligere 6-10 minutter, til kakene er gylne og gjennomstekte.
Hvelv hver kake over på hvert sitt kjøkkenhåndkle som er drysset med sukker. Dra forsiktig av bakepapiret og avkjøl kakene med en langpanne (eller bruk noen håndklær hvis du ikke har to langpanner) over slik at kakene holder seg myke.
Jordbærsmørkrem:
Pisk eggeplommene sammen med melisen til tykk og lys eggedosis.
Varm opp de frosne jordbærene (jeg gjør dette kjapt i mikroen). Når jordbærene er tinte, moses de til en jevn puré ved hjelp av en blender eller stavmikser. Ha jordbærmosen i eggedosisen og bland godt. Ha så dette i en kjele og varm opp under stadig omrøring. Jordbærblandingen skal småkoke i 5-6 minutter mens du rører hele tiden. Den vil da bli litt tykkere i konsistensen. Avkjøl helt. Dette gjøres enten ved å sette kjelen i vaskekummen fylt med kaldt vann eller ved å sette kjelen en stund i fryseren.
Pisk mykt smør til det er lyst i fargen og luftig i konsistensen (dette tar ca. 5 minutter med elektrisk mikser). Vend i jordbærblandingen med en slikkepott. Farg jordbærkremen med litt konsentrert rød konditorfarge hvis du ønsker.
Sett jordbærkremen i kjøleskapet til den har passe tykk smørekonsistens.
Montering:
Del hver kake opp på langs i 4 striper og renskjær kantene. Jeg bruker sjelden linjal når jeg baker, men akkurat her kan det lønne seg slik at du får 8 kakestriper som er like brede (ellers får du ulik høyde på kaken).
Start med å smøre jordbærsmørkremen over to av stripene. Rull sammen den ene stripen. Legg rullen deretter på den andre stripen og fortsett å rulle så du får en spiral. Legg spiralen i midten på et stort kakefat. Smør så jordbærkrem på resten av kakestripene og legg de langs rullen på kakefatet. Begynn hver gang ved å legge begynnelsen på en stripe der den forrige sluttet. Slik bygger du opp en spiralkake med jordbærkrem mellom lagene.
Bruk resten av jordbærsmørkremen til å dekke hele kaken. Pynt toppen av kaken med friske jordbær.
♥ Dette er en stor og mektig festkake! Det er riktig at du bruker 16 egg til denne kaken. De 6 eggehvitene du får til overs, kan du for eksempel bruke til å lage en Pavlova, som du finner i mange varianter her på Det søte liv.
♥ Merk at jordbærkremen i denne kaken inneholder en god del smør. Det gjør smøkremen fast nok til å holde spiralkaken på plass. Det er viktig at du pisker smøret skikkelig lyst og luftig før du blander i jordbærblandingen. Bruk konsentrert konditorfarge (såkalt pastafarge) hvis du vil farge kremen litt rødere (det har jeg gjort da jeg lagde kaken på bildet).
♥ Kaken smaker aller best når den er romtemperert fordi jordbærsmørkremen da er myk og deilig. Kaken kan oppbevares i kjøleskapet i et par dager, men ta kaken ut av kjøleskapet i minst en halvtime før servering, så jordbærsmørkremen mykner igjen før du skjærer i kaken.
♥ Bruk søte jordbær for å få god jordbærsmak på kremen. Hvis du synes kremen smaker for lite jordbær, kan du forsiktig blande i litt ekstra jordbærsyltetøy. Bruk da fast jordbærsyltetøy og ikke rennende, ellers blir kremen for tynn i konsistensen. Det går også å smøre et tynt lag jordbærsyltetøy på kakestripene før du smører på kremen.
♥ Denne kaken er nokså mektig og bør serveres i smale kakestykker. Friske jordbær balanserer godt resten av kaken. Jordbærsmaken forsterkes når du pynter kaken med masse friske jordbær.
23 comments