Add new comment

Nøttebrød med tørket frukt


Jeg tror jeg har sagt det før:  Jeg elsker ost! 

At tørket frukt og nøtter passer utmerket sammen med oster er også en kjent sak. I dette saftige brødet laget på både rug og hvete er det et rikt utvalg av forskjellige typer nøtter, som sammen med tørkede tranebær og aprikosbiter gir en perfekt og passe søt smak til ost. Brødet er nokså mykt, kompakt og mettende, og det er akkurat slik det skal være.

 

 

Jeg har her servert brødet til et spennende utvalg norske oster....  Yum

 

 

....men du kan være trygg på at dette brødet passer godt til alle typer ost!

 

  Smile  Thumbs up 

 

Ingredienser:

♥ 300 g fint rugmel
♥ 200 g hvetemel
♥ 1 ts tørrgjær
♥ 1 ts salt
♥ 5 dl lunkent vann
♥ 1 ss flytende honning
♥ 0,5 dl matolje (se tips)
- -
♥ 100 g valnøtter
♥ 70 g pistasjnøtter
♥ 70 g hasselnøtter
♥ 100 g aprikoser
♥ 100 g tranebær

Pynt:
♥ 100 g hele valnøttkjerner
 

Tilbehør:
♥ et utvalg gode oster
♥ flytende honning
♥ nøtter og tørket frukt
♥ ferske fiken og små tomater
 

Fremgangsmåte:

Bland sammen rugmel og hvetemel i en bolle. Bland i tørrgjær og rør godt så det fordeler seg jevnt. Gjør det samme med saltet. Hakk nøtter og tørket frukt grovt så det blir store biter. Bland også dette med melet.

Bland flytende honning og olje med lunkent vann. Ha dette i bollen med det tørre og rør kraftig i deigen så den blir jevn og fin. La den heve lunt i 1 time.

Kna sammen den hevede deigen og form den til en pølse som du legger i en stor brødform (2 liter). Spray formen med formfett og legg bakepapir i bunnen før du har i deigen. La deigen etterheve i 30 minutter.

Pensle lett over brødet med litt vann eller melk og pynt med hele valnøttkjerner (se tips).

Stek brødet midt i ovnen ved 200°C i 45-50 minutter, til det er gjennomstekt.

Avkjøl brødet litt i formen før du hvelver det ut. Avkjøles helt på rist.

 

 

Tips:

♥ Husk å bruke olje av god kvalitet. I dette brødet kan du gjerne bruke en god olivenolje eller valnøttolje, hvis du får tak i. Ellers går det veldig fint med matolje med nøytral smak (du kan godt bruke solsikkeolje eller rapsolje, men ikke bruk soyaolje).

♥ Det er selvfølgelig ikke nødvendig å pynte brødet med hele valnøttkjerner, men jeg synes det blir veldig dekorativt. Det er sjeldent så mange hele valnøttkjerner i en pakke man kjøper, men jeg pleier alltid å legge til side de hele valnøttene og sparer på dem til anledninger der jeg vil pynte med valnøtter. Derfor hadde jeg nå nok hele valnøttkjerner til å dekke hele brødet. Hvis du ikke er like matnerd som meg, går det såklart like fint å pynte med valnøtter i biter  Smile

♥ Bytt honning med agavesirup hvis du ønsker helt vegansk nøttebrød.

♥ Nøttebrødet er holdbart om du pakker det godt inn i plast. Det er også veldig fint å fryse.

♥ Se også oppskrift på Frukt- og nøttebrød (med yoghurt) og Nøttebrød (enkelt).

 

♥ Brødet passer til alle slags oster. Som jeg skrev innledningsvis, valgte jeg meg denne gangen et utvalg norske oster.

Jeg kjøpte disse perlene av noen oster hos Bondens butikk som har en butikk i Mathallen i Oslo.

 

Norske osteperler: Fjelldronning - Mor Åse - Snøhetta - Sæterost - Huldreost

 

Ah - fantastisk!

 


Den brune osten du ser i forgrunnen var spesielt spennende: Huldreost - en mørkebrun ost med urter og akevitt!

 

Jeg hadde faren min på besøk, og gjett om det ble ostefest! Grin

 

 

Jeg fikk tatt noen bilder før både Nøttebrødet og ostene forsvant...  Grin

 

 

Valnøtter og honning er alltid supert til oster!

 

 

 

Nøttebrødet med tørket frukt var supert tilbehør til alle disse ostene!

 

 

Nøttebrødet med tørket frukt er også testet med blåskimmelsost, valnøtter, honning og ferske fiken...

 

 

Jepp - godkjent!  Icon e biggrin

 




♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Nøttebrød med tørket frukt
Ingredienser

♥ 300 g fint rugmel
♥ 200 g hvetemel
♥ 1 ts tørrgjær
♥ 1 ts salt
♥ 5 dl lunkent vann
♥ 1 ss flytende honning
♥ 0,5 dl matolje (se tips)
- -
♥ 100 g valnøtter
♥ 70 g pistasjnøtter
♥ 70 g hasselnøtter
♥ 100 g aprikoser
♥ 100 g tranebær

Pynt:
♥ 100 g hele valnøttkjerner

Tilbehør:
♥ et utvalg gode oster
♥ flytende honning
♥ nøtter og tørket frukt

Fremgangsmåte

Bland sammen rugmel og hvetemel i en bolle. Bland i tørrgjær og rør godt så det fordeler seg jevnt. Gjør det samme med saltet. Hakk nøtter og tørket frukt grovt så det blir store biter. Bland også dette med melet.

Bland flytende honning og olje med lunkent vann. Ha dette i bollen med det tørre og rør kraftig i deigen så den blir jevn og fin. La den heve lunt i 1 time.

Kna sammen den hevede deigen og form den til en pølse som du legger i en stor brødform (2 liter). Spray formen med formfett og legg bakepapir i bunnen før du har i deigen. La deigen etterheve i 30 minutter.

Pensle lett over brødet med litt vann eller melk og pynt med hele valnøttkjerner (se tips).

Stek brødet midt i ovnen ved 200°C i 45-50 minutter, til det er gjennomstekt.

Avkjøl brødet litt i formen før du hvelver det ut. Avkjøles helt på rist.

Tips

♥ Husk å bruke olje av god kvalitet. I dette brødet kan du gjerne bruke en god olivenolje eller valnøttolje, hvis du får tak i. Ellers går det veldig fint med matolje med nøytral smak (du kan godt bruke solsikkeolje eller rapsolje, men ikke bruk soyaolje).

♥ Det er selvfølgelig ikke nødvendig å pynte brødet med hele valnøttkjerner, men jeg synes det blir veldig dekorativt. Det er sjeldent så mange hele valnøttkjerner i en pakke man kjøper, men jeg pleier alltid å legge til side de hele valnøttene og sparer på dem til anledninger der jeg vil pynte med valnøtter. Derfor hadde jeg nå nok hele valnøttkjerner til å dekke hele brødet. Hvis du ikke er like matnerd som meg, går det såklart like fint å pynte med valnøtter i biter  Smile

♥ Bytt honning med agavesirup hvis du ønsker helt vegansk nøttebrød.

♥ Nøttebrødet er holdbart om du pakker det godt inn i plast. Det er også veldig fint å fryse.

8 comments

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.