
Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Myke karameller – finnes det noe bedre?
Karamellene lages med søt, kondensert melk og får helt herlig konsistens! De er lette å lage og krever ikke lang koking.
Myke karameller er det perfekte julegodteriet og den perfekte, spiselige julegaven!
Ingredienser:
♥ 1 boks søtet, kondensert melk (ca 400 g, se tips)
♥ 100 g smør
♥ 200 g brunt sukker
♥ 4 ss lys sirup
♥ 1 vaniljestang
Fremgangsmåte:
Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en teflonbelagt kjele. Snitt opp vaniljestangen, skrap ut de svarte frøene og ha disse i kjelen.
Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring. La karamellen småkoke i 10-12 minutter mens du rører hele tiden.
Finn frem en liten aluminiumsform eller bruk en liten brødform som du kler med bakepapir. Jeg brukte en aluminiumsform som målte ca. 15x20 cm. Spray i tillegg formen med matfett så karamellene løsner lettere.
Ha karamellmassen i formen og avkjøl i romtemperatur før du setter formen i kjøleskapet i minst 4 timer og gjerne over natten.
Dekk gjerne over formen med litt plastfolie.
Løft karamellen ut av formen.
Del karamellen opp i terninger. Er den for hard etter å ha stått i kjøleskapet lenge, lar du karamellen bare stå i romtemperatur en stund, så mykner den igjen.
Pakk karamellene inn i matpapir og oppbevar dem kjølig.
Tips:
♥ Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk, og ikke vikingmelk. Begge deler er kondensert melk som selges på hermetikkboks, men den søtete typen er gulaktig i fargen og mye tykkere i konsistensen.
Bruk altså sukret, kondensert melk (til venstre på bildet ovenfor) og ikke vikingmelk til denne oppskriften.
Ovenfor ser du søtet, kondensert melk av merket Tørsleffs. I tillegg finnes det en type fra Nestle - Carnation som er akkurat like fin å bruke!
♥ Det er ikke nødvendig å måle temperaturen når du bruker denne oppskriften på myke karameller. Hvis du likevel vil bruke termometer, kan du koke karamellen til den er 118 grader C. Den ferdigkokte karamellen skal være gyllen i fargen og tykne noe i konsistensen.
♥ Merk at karamellene blir harde når de er kalde, men de blir myke igjen om du lar dem stå en liten stund i romtemperatur.
♥ Dryss gjerne litt maldonsalt på karamellen ved avkjøling hvis du liker litt saltsmak på karamellen, se Myke, salte karameller her på Det søte liv. Se også oppskrift på klassiske Fløtekarameller og Tussis honningkarameller her på Det søte liv.
Myke og superyummy karameller
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 1 boks søtet, kondensert melk (ca 400 g, se tips)
♥ 100 g smør
♥ 200 g brunt sukker
♥ 4 ss lys sirup
♥ 1 vaniljestang
Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en teflonbelagt kjele. Snitt opp vaniljestangen, skrap ut de svarte frøene og ha disse i kjelen.
Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring. La karamellen småkoke i 10-12 minutter mens du rører hele tiden.
Finn frem en liten aluminiumsform eller bruk en liten brødform som du kler med bakepapir. Spray i tillegg formen med matfett så karamellene løsner lettere.
Ha karamellmassen i formen og avkjøl i romtemperatur før du setter formen i kjøleskapet i minst 4 timer og gjerne over natten.
Løft karamellen ut av formen og del opp i terninger. Pakk karamellene inn i matpapir og oppbevar dem kjølig.
♥ Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk, og ikke vikingmelk. Begge deler er kondensert melk som selges på hermetikkboks, men den søtete typen er gulaktig i fargen og mye tykkere i konsistensen.
♥ Det er ikke nødvendig å måle temperaturen når du bruker denne oppskriften på myke karameller. Hvis du likevel vil bruke termometer, kan du koke karamellen til den er 118 grader C. Den ferdigkokte karamellen skal være gyllen i fargen og tykne noe i konsistensen.
♥ Merk at karamellene blir harde når de er kalde, men de blir myke igjen om du lar dem stå en liten stund i romtemperatur.
119 comments