Add new comment

Gelékake (Jelly Cake) + andre gelétips

Annonse: Freia

Hei folkens!

I dag er det barnebursdag som er tema her på Det søte liv, og jeg tenkte jeg ville vise dere hvor mye herlig man kan lage med gelé til en slik anledning!

Alle barn elsker jo gelé! Smile

Gelé er søtt, det er godt, det er enkelt å lage og det er morsomt med masse farger.

Selvsagt holder det lenge med å lage gelé på «gamlemåten» - og barna jubler!

Men jeg tenkte jeg i dag ville vise dere hvordan dere kan ta geléen til nye høyder og lage en skikkelig kul GELEKAKE!

Yupp! En kake som kun består av gelé… Icon e biggrin

 

 

Ser stilig ut, ikke sant?

 

 

En slik «Jelly Cake» er veldig populært i USA, så jeg tenkte at det ville være artig å teste det ut – og ja, jeg kan love dere at denne kaken funker like godt med norsk Freia gelé!

 

 

Ingredienser:

♥ 2 pk rød gelé
♥ 2 pk oransje gelé
♥ 2 pk gul gelé
♥ 2 pk grønn gelé
♥ 2 pk blå gelé
♥ 5 ss gresk yoghurt
 

Fremgangsmåte:

Kaken bør lages klar dagen før servering.

Finn frem de 10 gelepakkene -

 

 

…og en form som rommer 2 liter.

 

 

Formen kan være firkantet, slik som formen jeg har brukt her, eller rund - eller det kan være en randform.

 

 

Det meste av former og fasonger kan brukes. Bare pass på at formen er helt tett, så geleen ikke renner ut av formen. 

Jeg har nettopp fått meg et firkantet kakefat og ville derfor lage denne gelékaken i denne firkantede formen.. Smile

 

 

Spray formen lett med formfett og tørk av det overflødige fettet. Dette gjør at gelékaken løsner lettere fra formen når den er ferdig.

Rydd klart en plass i fryseren slik at du enkelt kan ta formen inn og ut av fryseren. Sørg for et stabilt underlag, slik at formen står støtt inni fryseren.

Finn frem en bolle og en visp. Du bruker samme bolle og visp til alle 10 gelélagene, men dette utstyret bør vaskes mellom hver gang.

Ha 1 pk rød gelépulver i bollen og tilsett 2 dl kokende vann. Rør rundt med vispen til gelépulveret har løst seg opp. Hell den flytende, røde geléen i formen og sett formen i fryseren i 20-30 minutter. Geléen vil da ha stivnet.

Ha den andre pakken med rød gelépulver i bollene og tilsett 1 3/4 dl kokende vann. Rør til gelépulveret har løst seg opp. Tilsett så en stor og god spiseskje gresk yoghurt. Visp videre med vispen til yoghurten har løst seg opp helt (det er ikke så fint med hvite yoghurtflekker, så visp skikkelig godt). Hell den nå lyserøde, flytende geléen i formen og sett formen tilbake i fryseren i 20-30 minutter.

Gjenta den samme prosessen med de øvrige fargene: Et lag orange gelé og et lag oransje gelé blandet med 1 ss gresk yoghurt. Et lag gul gelé og et lag gul gelé blandet med 1 ss gresk yoghurt. Et lag grønn gelé og et lag grønn gelé blandet med 1 ss gresk yoghurt. Når det gjelder den blå geléen, bytter jeg om rekkefølgen, slik at blå gelé med 1 ss gresk yoghurt kommer før den blå geléen uten yoghurt. Dette for at den mørkeste fargen skal komme øverst i formen (og dermed nederst på gelékaken). Husk at formen må stå i fryseren i 20-30 minutter mellom hvert lag, så hvert lag gelé stivner før du heller på nytt lag gelé.

Når du er ferdig med det siste laget, setter du formen i kjøleskapet i stedet for fryseren, og lar gelékaken stå i kjøleskapet til dagen etter.

 

 

Dagen etter finner du først frem et egnet kakefat.

Fyll opp vaskekummen med skikkelig varmt vann, men ikke høyere enn at formen kan stå i kummen uten at vannet dekker over formen.

Ta formen ut av kjøleskapet og sett formen i det varme vannet i noen sekunder. Mens formen står i det varme vannet, kan du løsne geléen fra kanten av formen med en skarp kniv. Men vær rask – for her er det veldig viktig å følge med! Lar du formen stå for lenge i det varme vannet, smelter geléen for mye og du ødelegger kaken. Når du merker at geléen begynner å løsne fra kanten nokså greit, løfter du formen ut av vannet. Legg kakefatet over formen og hvelv gelékaken over på kakeformen. Løft forsiktig formen vekk fra geléen – og Tatata! 

Du vil se verdens kuleste gelékake! Grin

 

 

Det går faktisk fint å stikke kakelys i gelékaken også!  Smile 

 

 

Tips:

Denne gelékaken ser kanskje litt vrien ut, men den er faktisk veldig lett å få til. Det er imidlertid avgjørende at du husker på følgende:

- Helt tett form!
- Hvert gelélag må stivne før du har på nytt!
- La gelékaken stå i kjøleskapet over natten!
- Ikke hold formen for lenge i varmt vann!
- Legg kakefatet over formen når du skal hvelve ut geléen!

Gelékaken kan serveres med vaniljesaus, bær, nonstop +++

 

 

 

Fantastisk stilig gelékake!  Smile

 

 

 Heart

 

Noen flere tips på hvordan gele kan brukes til barnebursdag?
 

GELE PÅ SKRÅ I GLASS

 

 

Fyll gele i små stettglass og la glassene stå på skrå i kjøleskapet når geléen skal stivne. Har du hylle i kjøleskapet med riller, er det lett å få til. Jeg bygget opp en vegg med to eggekartonger i en av hyllene, og lot glassene hvile mot disse eggekartongene mens jeg satte stetten på glassene inn i en av rillene.

Når geléen har stivnet, kan du sette glassene rett igjen og du vil da se at geléen ligger på skrå inni glasset.

 

 

Fyll på med vaniljesaus.

 

 

 

Veldig artig og dekorativt å se på!

 

 

UTSTIKKEDE GELEFIGURER

 

 

Et annet tips er å stikke ut gelefigurer i ulike fasonger (vanlige pepperkakeformer kan fint brukes). For å få til dette, må geléen være litt ekstra stiv. Jeg blander 1 pk gele med 3 dl kokende vann. Dette kan du gjøre med flere forskjellige farger.

Geléen kan du la stivne i ulike former og skåler. Jeg brukte noen matbokser og flate dessertskåler.

Det er passe om geléen blir ca 1-1,5 cm høy.

La geléen stivne i kjøleskapet til dagen etter.

For å løsne geléen fra formen, dypper du formen noen sekunder i varmt vann (men vannet må ikke komme i kontakt med geléen). Løsne geléen fra kantene av formen med en kniv og hvelv geléen ut av formen på en fjøl. Stikk ut ønskede figurer.

 

 

 

Stjernegele er populært!

Eller hva med å stikke ut sirkler i colagele som legges oppå hverandre i et tårn?

 

 

Så nå ser du hvor mye herlig man kan lage med gele!

 

 

Garantert populær barnebursdag med gelé!  Grin

 

♥ ♥ ♥ ♥

 

Gelékake (Jelly Cake) + andre gelétips
Ingredienser

♥ 2 pk rød gele
♥ 2 pk oransje gele
♥ 2 pk gul gele
♥ 2 pk grønn gele
♥ 2 pk blå gele
♥ 5 ss gresk yoghurt

Fremgangsmåte

Frinn fram de 10 pakkene med gele og en tett form som rommer 2 liter. Spray formen lett med formfett og tørk av det overflødige fettet. Dette gjør at gelekaken løsner lettere fra formen når den er ferdig.

Rydd klart en plass i fryseren slik at du enkelt kan ta formen inn og ut av fryseren. Sørg for et stabilt underlag, slik at formen står støtt inni fryseren.

Finn frem en bolle og en visp. Du bruker samme bolle og visp til alle 10 gelelagene, men dette utstyret bør vaskes mellom hver gang.

Ha 1 pk rød gelepulver i bollen og tilsett 2 dl kokende vann. Rør rundt med vispen til gelepulveret har løst seg opp. Hell den flytende, røde geleen i formen og sett formen i fryseren i 20-30 minutter. Geleen vil da ha stivnet.

Ha den andre pakken med rød gelepulver i bollene og tilsett 1 3/4 dl kokende vann. Rør til gelepulveret har løst seg opp. Tilsett så en stor og god spiseskje gresk yoghurt. Visp videre med vispen til yoghurten har løst seg opp helt (det er ikke så fint med hvite yoghurtflekker, så visp skikkelig godt). Hell den nå lyserøde, flytende geleen i formen og sett formen tilbake i fryseren i 20-30 minutter.

Gjenta den samme prosessen med de øvrige fargene: Et lag orange gele og et lag oransje gele blandet med 1 ss gresk yoghurt. Et lag gul gele og et lag gul gele blandet med 1 ss gresk yoghurt. Et lag grønn gele og et lag grønn gele blandet med 1 ss gresk yoghurt. Når det gjelder den blå geleen, bytter jeg om rekkefølgen, slik at blå gele med 1 ss gresk yoghurt kommer før den blå geleen uten yoghurt. Dette for at den mørkeste fargen skal komme øverst i formen (og dermed nederst på gelekaken). Husk at formen må stå i fryseren i 20-30 minutter mellom hvert lag, så hvert lag gele stivner før du heller på nytt lag gele.

Når du er ferdig med det siste laget, setter du formen i kjøleskapet i stedet for fryseren, og lar gelekaken stå i kjøleskapet til dagen etter.

Dagen etter finner du først frem et egnet kakefat.

Fyll opp vaskekummen med skikkelig varmt vann, men ikke høyere enn at formen kan stå i kummen uten at vannet dekker over formen.

Ta formen ut av kjøleskapet og sett formen i det varme vannet i noen sekunder. Mens formen står i det varme vannet, kan du løsne geleen fra kanten av formen med en skarp kniv. Men vær rask – for her er det veldig viktig å følge med! Lar du formen stå for lenge i det varme vannet, smelter geleen for mye og du ødelegger kaken. Når du merker at geleen begynner å løsne fra kanten nokså greit, løfter du formen ut av vannet. Legg kakefatet over formen og hvelv gelekaken over på kakeformen. Løft forsiktig formen vekk fra geleen – og Tatata! 

Du vil se verdens kuleste gelekake! Grin

Tips

Denne gelekaken ser kanskje litt vrien ut, men den er faktisk veldig lett å få til. Det er imidlertid avgjørende at du husker på følgende:

- Helt tett form!
- Hvert gelelag må stivne før du har på nytt!
- La gelekaken stå i kjøleskapet over natten!
- Ikke hold formen for lenge i varmt vann!
- Legg kakefatet over formen når du skal hvelve ut geleen!

Barnas gelekake kan serveres med vaniljesaus, bær, nonstop +++

Lag Gele på skrå i glass ved å helle flytende gele i glass og så la geleen stivne mens glassene settes på skrå inni kjøleskapet. Server med vaniljesaus og bær.

Lag Utstikkede gelefigurer ved å lage ekstra stiv gele (3 dl kokende vann pr pakke gele). La geleen stivne i skåler/fat/bokser til ca 1,5 cm tykkelse. Løsne geleen fra formene ved å dyppe formene raskt i varmt vann og hvelv geleen over på en fjøl. Stikk ut ønskede figurer. Server gelefigurene med vaniljesaus.

43 comments

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.