
Visitors online: 1
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Hei dere!
Ja, nå nærmer det seg 17. mai med stormskritt!
Du vurderer kanskje hvilke kaker du skal bake i år? Her skal du få tips om den ultimate 17. mai-kaken!
Kaken er også mitt tips for helgen på godt.no, og oppskriften kommer i min kakespalte i VG avis på søndag.
Jeg har latt meg inspirere av Citonas flaggkake, som du finner en super instruksjonsvideo til HER, men jeg har brukt en annen kakeoppskrift og litt andre mål.
Utenpå er kaken helt hvit, og fasaden avslører ikke noe om hva som skjuler seg på innsiden.
Overraskelsen blir derfor stor når man skjærer opp kaken og det åpenbarer seg et norsk flagg på innsiden!
Ja, hvert eneste kakestykke blir som et norsk flagg!
Denne kaken krever at man tar seg god tid, er nøyaktig med måling underveis og leser grundig igjennom oppskriften i forkant.
Belønning for innsatsen er en fantastisk god 17. mai-kake som får alles oppmerksomhet!
Ingredienser:
Rød kakebunn:
♥ 4 egg
♥ 7 dl sukker
♥ 2 ts natron
♥ 1 ts salt
♥ 2 ss kakao
♥ 5 ss vaniljesukker
♥ 2 ss eddik
♥ 2 dl matolje med nøytral smak
♥ 5 dl surmelk
♥ 7 dl hvetemel
♥ 2 bokser konsentrert konditorfarge, rød (f eks fra Wilton)
Blå kakebunn:
♥ 4 egg
♥ 7 dl sukker
♥ 2 ts natron
♥ 1 ts salt
♥ 2 ss kakao
♥ 5 ss vaniljesukker
♥ 2 ss eddik
♥ 2 dl matolje med nøytral smak
♥ 5 dl surmelk
♥ 7 dl hvetemel
♥ 2 bokser konsentrert konditorfarge, blåfarget (f eks fra Wilton)
Ostekrem:
♥ 250 g smør
♥ 600 g kremost
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 1,25 kg melis
Fremgangsmåte:
Start med å lage den røde kakebunnen: Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland i de øvrige ingrediensene i angitt rekkefølge, og visp til du får en jevn og klumpfri og rødfarget deig. Ha deigen i en rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader i ca. 1,5 timer (sjekk med kakenål at kaken er helt gjennomstekt i midten). Avkjøl kaken på en rist.
Gjenta samme prosess for å lage den blå kakebunnen. La gjerne begge kakebunnene stå på rist i romtemperatur over natten, godt pakket inn i plast. Da stabiliseres bunnene og blir lettere å skjære opp uten å smule for mye.
Visp sammen ingrediensene til ostekremen. Gjør klar en sprøytepose og klipp et hull i enden.
Start med å beskjære den røde kaken: Skjær først av toppen av kaken, så den blir helt rett. Skjær eventuelt også vekk et tynt lag fra bunnen hvis den har blitt litt brun.
Del kaken så på midten så du får 2 like høye kakebunner (de vil bli ca. 2,5- 3 cm høye).
Jeg bruker en linjal og setter tannpirkere inn i kaken i samme høyde for å sikre at jeg deler kaken jevnt.
Skjær av toppen av den blå kaken, så den også blir helt rett.
Skjær så en ut en tynn kakebunn som er 1,5 cm høy.
Jeg bruker igjen tannpirkere som jeg stikker inn i kaken før jeg skjærer av kakebunnen, for å sikre at den blir like tykk over det hele.
Perfekt blir det ikke uten en profesjonell kakeskjærer, men godt nok for meg...
Resten av den blå kakebunnen beskjæres så den får samme høyde som de røde kakebunnene. Bare legg den røde bunnen ved siden av den blå og skjær av den blå kaken så den blir like høy som den røde.
De to røde bunnene og den ene blå bunnen har nå samme høyde. I tillegg har du en litt tynnere, blå bunn som er 1,5 cm tykk (bunnen som ligger på risten på bildet nedenfor).
Klipp ut 4 sirkler av papir som er 6 cm, 7 cm, 10 cm og 11 cm i diameter (eller bruk runde kakeutstikkere hvis du har det).
Sirklene som er 6 cm og 11 cm brukes til å beskjære de røde kakebunnene, slik at hver kakebunn består av en rød, indre sirkel som er 6 cm i diameter, og røde kakeringer med hulrom inni som måler 11 cm i diameter.
Skjær først rundt sirkelen på 11 cm. Pass på at du legger sirkelen akkurat på midten. Jeg bruker linjal for å sjekke dette og setter papirsirkelen fast på kaken med en tannpirker så den holder seg på plass mens jeg skjærer rundt den.
Deretter legger du på sirkelen som er 6 cm og skjærer rundt. Igjen må du være nøye med at sirkelen ligger akkurat på midten av kaken.
Fjern kaken i midten så du sitter igjen med den lille sirkelen i midten og den store kakeringen rundt.
Papirsirklene som er på 7 cm og 10 cm brukes til å beskjære den tykke, blå kakebunnen (den tynne, blå kakebunnen skal ikke beskjæres).
Skjær ut to runde kaker som er 10 cm i diameter.
Legg papirsirkelen som måler 7 cm på hver av de to kakene som nå er på 10 cm i diameter og skjær rundt.
Fjern kaken i de innerste sirkelene, slik at du ender opp med 2 blå kakeringer som er ca. 1,5 cm brede.
Spar på blå kakerester; du får bruk for noe av dette ved montering av kaken.
Her ser du de ulike kakedelene som brukes for å lage flaggkaken.
Legg en liten rød kake (6 cm), en blå kakering (10 cm) og deretter en stor, rød kakering på et kakefat.
Fyll hulrommene mellom blå og røde kaker ved å sprøyte inn ostekrem.
Smør ostekrem over de røde kakeflatene (pass på så det ikke kommer noe ostekrem på blå kake).
Fyll opp mellomrommet mellom den blå kakesirkelen og ostekrem med litt blå kakesmuler, så den blå kakesirkelen får samme høyde som resten av kaken.
Legg på den tynne, blå kakebunnen.
Legg den andre, blå kakesirkelen oppå den blå kakebunnen (pass på at du treffer midten av kaken).
Fyll ostekrem inni sirkelen og på resten av den blå kakebunnen, men ikke noe oppå den blå kakeringen.
Legg på den siste røde kakeringen og den lille, røde kaken i midten.
Fyll igjen opp mellomrommet mellom blå og røde kaker ved å sprøyte inn ostekrem. Hvis den blå kaken igjen er litt lavere, kan du fylle på med blå kakerester for å få samme høyde på kaken.
Dekk hele kaken med resten av ostekremen.
Jeg starter med å sprøyte ostekremen på toppen av kaken og stryker forsiktig kremen over mønsteret på toppen av kaken.
Deretter dekker jeg hele kaken med et tykt lag ostekremen, så kaken blir helt hvit.
17. mai-kaken er klar!
Når du skjærer opp kaken, åpenbarer det seg et norsk flagg!
Det er lurt å bruke en skarp kniv når du skjærer opp kaken, og å dyppe kniven i varmt vann, for å få pene kakestykker.
Så herlig kake!
Her vil hvert eneste kakestykke se ut som et norsk flagg.
Tips:
♥ Oppskriften er basert på en amerikansk "Red Velvet"-kake, som lages i både rød og blå farge. Det er viktig at man bruker konsentrert konditorfarge (såkalt pastafarge), så kakebunnene får tydelig rød og blå farge. Dette fås kjøpt i en rekke kjøkkenutstyrsbutikker og nettbutikker som selger kakepynteutstyr.
♥ Kakerestene du får av å lage denne kaken er fine å bruke til Cake Pops. Bare bland kakesmulene med ostekrem og trill kuler som du setter i fryseren før du dypper dem i smeltet hvit eller mørk sjokolade.
♥ Jeg har latt meg inspirere av Citonas flaggkake, som du finner en super instruksjonsvideo til HER, men jeg har brukt en annen kakeoppskrift og litt andre mål. Man kan også lage andre typer flaggkaker, se eksempelvis den svenske flaggkaken til Bagerskan HER. Hvordan man lager en amerikansk flaggkake, kan du se på mange amerikanske nettsider, se eksempelvis siden til Betty Crocker HER. Å lage en tysk flaggkake er selvsagt nokså enkelt, se for eksempel HER.
♥ For en litt enklere variant av flaggkake, se oppskrift på 17-mai-kake i rødt, hvit og blått (Enkel flaggkake).
♥ Kaken kan fint lages dagen før servering. Oppbevar da kaken kjølig over natten. Siden kremen ikke innholder kremfløte, tåler kaken fint å stå i romtemperatur i flere timer, som jo kan være praktisk på 17. mai.
Dette er virkelig en fantastisk flott kake å lage til 17. mai!
Prøv du også da vel!
Smaken er jo alltid det viktigste for meg - og denne kaken smaker kjempegodt i tillegg til å være stilig å se på!
NAM! Saftig og god kake som smaker vanilje og ostekrem.
Her får man lyst til å forsyne seg flere ganger!
Gled deg til 17. mai!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Rød kakebunn:
♥ 4 egg
♥ 7 dl sukker
♥ 2 ts natron
♥ 1 ts salt
♥ 2 ss kakao
♥ 5 ss vaniljesukker
♥ 2 ss eddik
♥ 2 dl matolje med nøytral smak
♥ 5 dl surmelk
♥ 7 dl hvetemel
♥ 2 bokser konsentrert konditorfarge, rød (f eks fra Wilton)
Blå kakebunn:
♥ 4 egg
♥ 7 dl sukker
♥ 2 ts natron
♥ 1 ts salt
♥ 2 ss kakao
♥ 5 ss vaniljesukker
♥ 2 ss eddik
♥ 2 dl matolje med nøytral smak
♥ 5 dl surmelk
♥ 7 dl hvetemel
♥ 2 bokser konsentrert konditorfarge, blåfarget (f eks fra Wilton)
Ostekrem:
♥ 250 g smør
♥ 600 g kremost
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 1,25 kg melis
Kaker og ostekrem:
Start med å lage den røde kakebunnen: Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland i de øvrige ingrediensene i angitt rekkefølge, og visp til du får en jevn og klumpfri og rødfarget deig. Ha deigen i en rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader i ca. 1,5 timer (sjekk med kakenål at kaken er helt gjennomstekt i midten). Avkjøl kaken på en rist.
Gjenta samme prosess for å lage den blå kakebunnen. La gjerne begge kakebunnene stå på rist i romtemperatur over natten, godt pakket inn i plast. Da stabiliseres bunnene og blir lettere å skjære opp uten å smule for mye.
Visp sammen ingrediensene til ostekremen. Gjør klar en sprøytepose og klipp et hull i enden.
Montering:
Start med å beskjære den røde kaken: Skjær først av toppen av kaken, så den blir helt rett. Skjær eventuelt også vekk et tynt lag fra bunnen hvis den har blitt litt brun. Del kaken så på midten så du får 2 like høye kakebunner (de vil bli ca. 2,5- 3 cm høye).
Skjær av toppen av den blå kaken, så den også blir helt rett. Skjær så en ut en tynn kakebunn som er 1,5 cm høy. Resten av den blå kakebunnen beskjæres så den får samme høyde som de røde kakebunnene.
Klipp ut 4 sirkler av papir som er 6 cm, 7 cm, 10 cm og 11 cm i diameter (eller bruk runde kakeutstikkere hvis du har det).
Sirklene som er 6 cm og 11 cm brukes til å beskjære de røde kakebunnene, slik at hver kakebunn består av en rød, indre sirkel som er 6 cm i diameter, og røde kakeringer med hulrom inni som måler 11 cm i diameter.
Papirsirklene som er på 7 cm og 10 cm brukes til å beskjære den tykke, blå kakebunnen (den tynne, blå kakebunnen skal ikke beskjæres). Skjær ut to runde kaker som er 10 cm i diameter. Legg papirsirkelen som måler 7 cm på hver av de to kakene som nå er på 10 cm i diameter og skjær rundt. Fjern kaken i de innerste sirkelene, slik at du ender opp med 2 blå kakeringer som er ca. 1,5 cm brede. Spar på blå kakerester; du får bruk for noe av dette ved montering av kaken.
Legg en liten rød kake (6 cm), en blå kakering (10 cm) og deretter en stor, rød kakering på et kakefat. Fyll hulrommene mellom blå og røde kaker ved å sprøyte inn ostekrem.
Smør ostekrem over de røde kakeflatene (pass på så det ikke kommer noe ostekrem på blå kake). Fyll opp mellomrommet mellom den blå kakesirkelen og ostekrem med litt blå kakesmuler, så den blå kakesirkelen får samme høyde som resten av kaken.
Legg på den tynne, blå kakebunnen.
Legg den andre, blå kakesirkelen oppå den blå kakebunnen (pass på at du treffer midten av kaken).
Fyll ostekrem inni sirkelen og på resten av den blå kakebunnen, men ikke noe oppå den blå kakeringen.
Legg på den siste røde kakeringen og den lille, røde kaken i midten. Fyll igjen opp mellomrommet mellom blå og røde kaker ved å sprøyte inn ostekrem. Hvis den blå kaken igjen er litt lavere, kan du fylle på med blå kakerester for å få samme høyde på kaken.
Dekk hele kaken med resten av ostekremen.
♥ Oppskriften er basert på en amerikansk "Red Velvet"-kake, som lages i både rød og blå farge. Det er viktig at man bruker konsentrert konditorfarge (såkalt pastafarge), så kakebunnene får tydelig rød og blå farge. Dette fås kjøpt i en rekke kjøkkenutstyrsbutikker og nettbutikker som selger kakepynteutstyr.
♥ Kaken kan fint lages dagen før servering. Oppbevar da kaken kjølig over natten. Siden kremen ikke innholder kremfløte, tåler kaken fint å stå i romtemperatur i flere timer, som jo kan være praktisk på 17. mai.
♥ For en litt enklere variant av flaggkake, se oppskrift på 17-mai-kake i rødt, hvit og blått (Enkel flaggkake).
46 comments