
Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Dette er utrolig myke mørdeigskaker med vaniljefyll som gir kaken kjempegod vaniljesmak.
Oppskriften er svensk og kaken er veldig populær i Sverige.
Prøv dem du også - de smelter på tungen!
Oppskriften er til stor langpanne.
Ingredienser:
Mørdeigsbunn:
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør
Fyll:
♥ 4 egg
♥ 3 dl seterrømme (se tips)
♥ 3 dl crème fraîche (se tips)
♥ 3 dl sukker
♥ 0,5 dl vaniljesukker (ja, 0,5 dl er riktig)
Smuldretopp (samme som bunnen):
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør
Pynt:
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene til mørdeigsbunnen i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg godt i det tørre. Klem deigen sammen med fingrene. Mørdeigen blir temmelig tørr i konsistensen.
Finn frem en stor langpanne (ca 30x40 cm) og kle den med bakepapir. Klem mørdeigen godt utover i bunnen av langpannen.
Visp sammen ingrediensene til fyllet med en ballongvisp. Det skal bli nokså tyntflytende. Hell fyllet over mørdeigsbunnen i langpannen.
Ha alle ingrediensene til smuldretoppingen i en food processor med hakkekniv. Akkurat som med mørdeigsbunnen, kjøres ingrediensene sammen til smøret smuldrer seg. Klem deigen sammen med fingrene. Smuldre den så over fyllet i langpannen slik at du dekker over fyllet i et så jevnt lag som mulig (men vaniljefyllet vil fortsatt synes innimellom deigklumpene).
Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca 30 min.
Avkjøl kaken i langpannen til den er helt kald før den deles i firkanter.
Sikt over melis til pynt.
Nam! Superdelicious
Tips:
♥ Ikke bli skremt av mengden vaniljesukker i fyllet. Husk at vaniljesukker ikke er så veldig mye sterkere enn melis, så selv om 0,5 dl høres mye ut, i tillegg til at det til sammen skal være 4 ss vaniljesukker i deigen, blir det ikke for sterkt. Tvert imot er det nettopp dette som gir kaken god smak!
♥ I fyllet har jeg brukt 3 dl seterrømme og 3 dl crème fraîche. Du kan i stedet bruke 6 dl av enten bare seterrømme eller crème fraîche. I den svenske oppskriften brukes det 6 dl kesam.
♥ Som du ser er det akkurat samme deig til bunnen og toppen av kaken. Hvis du vil, kan du kjøre alle ingrediensene til både bunn og toppen sammen i food processoren og så dele deigen i to. Jeg foretrekker å gjøre det i to omganger både fordi jeg ikke har så stor food processor og fordi jeg vil være sikker på at jeg bruker like mye deig i bunnen som på toppen.
♥ Vaniljefyllet kan kombineres med eplesyltetøy, se Vanilje- og epleruter i langpanne her på Det søte liv. Se også Vaniljeruter med fersken og nektariner. Til jul kan du lage Pepperkakeruter med vaniljefyll.
Myk og kjempedeilig mørdeigskake med lekkert vaniljefyll
Dette er en kake du burde prøve ut!
Så godt å unne seg et par stykker vaniljekake!
Mørdeigsbunn:
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør
Fyll:
♥ 4 egg
♥ 3 dl seterrømme (se tips)
♥ 3 dl crème fraîche (se tips)
♥ 3 dl sukker
♥ 0,5 dl vaniljesukker (ja, 0,5 dl er riktig)
Smuldretopp (samme som bunnen):
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør
Pynt:
♥ melisdryss
Ha alle ingrediensene til mørdeigsbunnen i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg godt i det tørre. Klem deigen sammen med fingrene. Mørdeigen blir temmelig tørr i konsistensen.
Finn frem en stor langpanne (ca 30x40 cm) og kle den med bakepapir. Klem mørdeigen godt utover i bunnen av langpannen.
Visp sammen ingrediensene til fyllet med en ballongvisp. Det skal bli nokså tyntflytende. Hell fyllet over mørdeigsbunnen i langpannen.
Ha alle ingrediensene til smuldretoppingen i en food processor med hakkekniv. Akkurat som med mørdeigsbunnen, kjøres ingrediensene sammen til smøret smuldrer seg. Klem deigen sammen med fingrene. Smuldre den så over fyllet i langpannen slik at du dekker over fyllet i et så jevnt lag som mulig (men vaniljefyllet vil fortsatt synes innimellom deigklumpene).
Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca 30 min.
Avkjøl kaken i langpannen til den er helt kald før den deles i firkanter.
♥ Ikke bli skremt av mengden vaniljesukker i fyllet. Husk at vaniljesukker ikke er så veldig mye sterkere enn melis, så selv om 0,5 dl høres mye ut, i tillegg til at det til sammen skal være 4 ss vaniljesukker i deigen, blir det ikke for sterkt. Tvert imot er det nettopp dette som gir kaken god smak!
♥ I fyllet har jeg brukt 3 dl seterrømme og 3 dl crème fraîche. Du kan i stedet bruke 6 dl av enten bare seterrømme eller crème fraîche. I den svenske oppskriften brukes det 6 dl kesam.
♥ Som du ser er det akkurat samme deig til bunnen og toppen av kaken. Hvis du vil, kan du kjøre alle ingrediensene til både bunn og toppen sammen i food processoren og så dele deigen i to. Jeg foretrekker å gjøre det i to omganger både fordi jeg ikke har så stor food processor og fordi jeg vil være sikker på at jeg bruker like mye deig i bunnen som på toppen.
6 comments