Visitors online: 0
Visitors today: 0
Visitors for last 7 days: 1
Dette er utrolig myke mørdeigskaker med vaniljefyll som gir kaken kjempegod vaniljesmak.
Oppskriften er svensk og kaken er veldig populær i Sverige.
Prøv dem du også - de smelter på tungen!

Oppskriften er til stor langpanne.

Ingredienser:
Mørdeigsbunn:
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør
Fyll:
♥ 4 egg
♥ 3 dl seterrømme (se tips)
♥ 3 dl crème fraîche (se tips)
♥ 3 dl sukker
♥ 0,5 dl vaniljesukker (ja, 0,5 dl er riktig)
Smuldretopp (samme som bunnen):
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør
Pynt:
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene til mørdeigsbunnen i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg godt i det tørre. Klem deigen sammen med fingrene. Mørdeigen blir temmelig tørr i konsistensen.
Finn frem en stor langpanne (ca 30x40 cm) og kle den med bakepapir. Klem mørdeigen godt utover i bunnen av langpannen.
Visp sammen ingrediensene til fyllet med en ballongvisp. Det skal bli nokså tyntflytende. Hell fyllet over mørdeigsbunnen i langpannen.
Ha alle ingrediensene til smuldretoppingen i en food processor med hakkekniv. Akkurat som med mørdeigsbunnen, kjøres ingrediensene sammen til smøret smuldrer seg. Klem deigen sammen med fingrene. Smuldre den så over fyllet i langpannen slik at du dekker over fyllet i et så jevnt lag som mulig (men vaniljefyllet vil fortsatt synes innimellom deigklumpene).
Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca 30 min.

Avkjøl kaken i langpannen til den er helt kald før den deles i firkanter.

Sikt over melis til pynt.

Nam! *yum* Superdelicious *heart*

Tips:
♥ Ikke bli skremt av mengden vaniljesukker i fyllet. Husk at vaniljesukker ikke er så veldig mye sterkere enn melis, så selv om 0,5 dl høres mye ut, i tillegg til at det til sammen skal være 4 ss vaniljesukker i deigen, blir det ikke for sterkt. Tvert imot er det nettopp dette som gir kaken god smak!
♥ I fyllet har jeg brukt 3 dl seterrømme og 3 dl crème fraîche. Du kan i stedet bruke 6 dl av enten bare seterrømme eller crème fraîche. I den svenske oppskriften brukes det 6 dl kesam.
♥ Som du ser er det akkurat samme deig til bunnen og toppen av kaken. Hvis du vil, kan du kjøre alle ingrediensene til både bunn og toppen sammen i food processoren og så dele deigen i to. Jeg foretrekker å gjøre det i to omganger både fordi jeg ikke har så stor food processor og fordi jeg vil være sikker på at jeg bruker like mye deig i bunnen som på toppen.
♥ Vaniljefyllet kan kombineres med eplesyltetøy, se Vanilje- og epleruter i langpanne her på Det søte liv. Se også Vaniljeruter med fersken og nektariner. Til jul kan du lage Pepperkakeruter med vaniljefyll.

Myk og kjempedeilig mørdeigskake med lekkert vaniljefyll *heart*
Dette er en kake du burde prøve ut!

Så godt å unne seg et par stykker vaniljekake!

*heart* *heart* *heart*

Mørdeigsbunn:
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør
Fyll:
♥ 4 egg
♥ 3 dl seterrømme (se tips)
♥ 3 dl crème fraîche (se tips)
♥ 3 dl sukker
♥ 0,5 dl vaniljesukker (ja, 0,5 dl er riktig)
Smuldretopp (samme som bunnen):
♥ 5 dl hvetemel
♥ 2 dl sukker
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 2 ts bakepulver
♥ 250 g smør
Pynt:
♥ melisdryss
Ha alle ingrediensene til mørdeigsbunnen i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg godt i det tørre. Klem deigen sammen med fingrene. Mørdeigen blir temmelig tørr i konsistensen.
Finn frem en stor langpanne (ca 30x40 cm) og kle den med bakepapir. Klem mørdeigen godt utover i bunnen av langpannen.
Visp sammen ingrediensene til fyllet med en ballongvisp. Det skal bli nokså tyntflytende. Hell fyllet over mørdeigsbunnen i langpannen.
Ha alle ingrediensene til smuldretoppingen i en food processor med hakkekniv. Akkurat som med mørdeigsbunnen, kjøres ingrediensene sammen til smøret smuldrer seg. Klem deigen sammen med fingrene. Smuldre den så over fyllet i langpannen slik at du dekker over fyllet i et så jevnt lag som mulig (men vaniljefyllet vil fortsatt synes innimellom deigklumpene).
Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca 30 min.
Avkjøl kaken i langpannen til den er helt kald før den deles i firkanter.
♥ Ikke bli skremt av mengden vaniljesukker i fyllet. Husk at vaniljesukker ikke er så veldig mye sterkere enn melis, så selv om 0,5 dl høres mye ut, i tillegg til at det til sammen skal være 4 ss vaniljesukker i deigen, blir det ikke for sterkt. Tvert imot er det nettopp dette som gir kaken god smak!
♥ I fyllet har jeg brukt 3 dl seterrømme og 3 dl crème fraîche. Du kan i stedet bruke 6 dl av enten bare seterrømme eller crème fraîche. I den svenske oppskriften brukes det 6 dl kesam.
♥ Som du ser er det akkurat samme deig til bunnen og toppen av kaken. Hvis du vil, kan du kjøre alle ingrediensene til både bunn og toppen sammen i food processoren og så dele deigen i to. Jeg foretrekker å gjøre det i to omganger både fordi jeg ikke har så stor food processor og fordi jeg vil være sikker på at jeg bruker like mye deig i bunnen som på toppen.
6 comments