
Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Dette er en oppskrift som har florert lenge på nettet som "Statoilboller", og stammer nok fra den tiden Statoil hadde bensinstasjoner over hele landet hvor man kunne kjøpe varme, myke, nystekte boller. Nå har jo disse bensinstasjonene forsvunnet for lengst (eller blitt til Circle K), men bolleoppskriften lever videre.
Statoilbollene blir veldig myke og gode, og har herlig kardemommesmak.
Det er også et poeng at bollene skal settes tett ved siden av hverandre på platen slik at de vokser sammen under stekingen. Da må man dra de ferdigstekte bollene fra hverandre og de blir ekstra myke i kantene.
Oppskriften gir 20 boller.
Ingredienser:
♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 4 ts kardemomme
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 egg
♥ 1 kg hvetemel
Pensling:
♥ 1 egg
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og bland smøret med melken. Varm opp blandingen til den er lunken. Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett sukker, kardemomme, bakepulver og sammenpisket egg.
Ha så i hvetemelet og kna deigen godt (10-15 minutter med kjøkkenmaskin med eltekrok).
La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 20 like store emner (à 80-90 gram). Trill runde boller som alle settes på en og samme bakepapirdekkede stekeplate.
La bollene etterheve i 1 time.
Pensle over bollene med sammenpisket egg.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-12 minutter.
Så herlig når bollene vokser sammen... det gjør bollene så myke...
Tips:
♥ Det går fint å bruke tørrgjær (1 pakke). I så fall blander du gjæren med de tørre ingrediensene før du blander inn lunken væske.
♥ Hvis du ønsker, kan du ved slutten av eltingen av deigen kna inn bløtlagte rosiner, sjokoladebiter, hakket fudge, melkesjokolade, daim eller annet du måtte like.
♥ I originaloppskriften står det 1 kg hvetemel. Personlig synes jeg det holder med 900 g, men tilpass mengden så du får en deig som er god å elte, og bruk eventuelt litt ekstra mel til utbakingen.
♥ Bollene er fine å fryse.
Så utrolig gode boller!
Jeg liker disse bollene aller best som myke hveteboller, uten verken sjokolade eller rosiner.
Se også oppskrift på Soloboller med karamellbiter, som også ble solgt på de tidligere Statoilstasjonene, særlig rundt påsketider.
Nyt de gode bollene gjerne sammen med en kopp varm kakao! ♥
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 4 ts kardemomme
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 egg
♥ 900 g hvetemel (se tips)
Pensling:
♥ 1 egg
Smelt smøret og bland smøret med melken. Varm opp blandingen til den er lunken. Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett sukker, kardemomme, bakepulver og sammenpisket egg.
Ha så i hvetemelet og kna deigen godt (10-15 minutter med kjøkkenmaskin med eltekrok).
La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 20 like store emner (à 80-90 gram). Trill runde boller som alle settes på en og samme bakepapirdekkede stekeplate.
La bollene etterheve i 1 time.
Pensle over bollene med sammenpisket egg.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i 10-12 minutter.
♥ Det går fint å bruke tørrgjær (1 pakke). I så fall blander du gjæren med de tørre ingrediensene før du blander inn lunken væske.
♥ Hvis du ønsker, kan du ved slutten av eltingen av deigen kna inn bløtlagte rosiner, sjokoladebiter, hakket fudge, melkesjokolade, daim eller annet du måtte like.
♥ I originaloppskriften står det 1 kg hvetemel. Personlig synes jeg det holder med 900 g, men tilpass mengden så du får en deig som er god å elte, og bruk eventuelt litt ekstra mel til utbakingen.
♥ Bollene er fine å fryse.
43 comments