Add new comment

Skappelbrød (Eltefritt speltbrød med frø)

Oppskriften på dette eltefrie speltbrødet ble delt av designer Maria Skappel Holzweiler på hennes blogg i 2012 med tittelen "Verdens enkleste & deiligste brød!", og ble umiddelbart en suksess på internettet. Brødet er så enkelt å lage at det ikke spiller noen rolle om du aldri har bakt brød før, for dette får du til uansett!

Deigen skal bare røres raskt sammen for hånd og trenger ingen form for elting. Masse kjerner og frø gjør brødet næringsrikt, sunt og veldig smakfullt! 

 

 

Selv har jeg hatt dette brødet som en favoritt i mange år. Det er nydelig å røre sammen deigen på morgenen og kjenne lukten av nybakt brød fylle kjøkkenet noen få timer senere. Brødet blir mykt og saftig inni, samtidig som det får en herlig skorpe utenpå.

Se oppskrift på Eltefritt speltbrød med kjerner og frø, der jeg har tilpasset oppskriften til en stor brødform som rommer 2 liter. Her har du originaloppskriften som gir 2 mellomstore brød.

 

 

Prøv denne populære oppskriften - og det er godt mulig du faller pladask, du også!  😊

 

 

Ingredienser: 

♥ 650 g siktet speltmel
♥ 250 g fin sammalt speltmel
♥ 1 pakke tørrgjær (ca 12 gram)
♥ 1 ss salt
♥ 60 g solsikkekjerner
♥ 60 g gresskarkjerner
♥ 50 g havregryn (små, lettkokte)
♥ 50 g sesamfrø
♥ 50 g chiafrø
♥ 100 g linfrø
♥ 1 liter lunkent vann

Pynt:
♥ 30 g gresskarkjerner

 

Fremgangsmåte:

Bland fint og sammalt speltmel godt sammen med tørrgjær og salt. Ha dette i en stor bakebolle. 
 


Finn frem havregryn, kjerner og frø.
 


Ha dette i bollen med det tørre. 

Ha så i lunkent vann og rør deigen raskt sammen for hånd med en sleiv eller lignende (det trengs ingen kjøkkenmaskin). Det skal bli en løs og klissete deig.

Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i romtemperatur i 30 minutter.
 

 

Finn frem 2 brødformer (som rommer 1,5 liter hver), spray dem lett med formfett, og legg bakepapir i bunnen av formen. Fordel deigen i formene.

 

 

Bruk en slikkepott eller en skje fuktet med vann til å jevne ut overflaten av deigen som fortsatt vil være nokså klissete. 

 

 

Dryss over gresskarkjerner til pynt.

Etterhev brødene i romtemperatur i 45 minutter.

 

 

Stek brødene midt i ovnen ved 225°C i 40 minutter.

 

 

Løsne brødene fra formen og hvelv dem forsiktig over på en stekeplate, så de blir liggende opp ned.

 


Fjern bakepapiret. 

 

 

Sett brødene tilbake midt i ovnen, og stek dem videre ved 225°C i 15-20 minutter til, helt til du ser at også undersiden av brødet får en tørr og fin skorpe. 

 

 

La brødene avkjøles i minst 20 minutter med et klede over før du skjærer i dem.

 

 

For en herlig brødoppskrift! 

 

 


Brødet er selvfølgelig på sitt deiligste når det er nystekt, men holder seg saftig i flere dager. 

 

 

Godt med bare smør på, eller med ditt favorittpålegg. 

 

 

Tips: 

♥ Miksen av havregryn, kjerner og frø er veiledende, så bruk det du måtte ha for hånden, men slik at total mengde blir som angitt i oppskriften. 

♥ Hvis du vil ha finere (og mer barnevennlige) brød, kan du kjøre blandingen med havregryn, kjerner og frø i en food processor til blandingen blir finkornet. Liker du (som meg) derimot hele kjerner og frø i brødene, har du blandingen bare rett i bollen med speltmelet, slik jeg har gjort her.

♥ Brødene er fine å fryse! 

 

 

Vel bekomme!  😍

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Skappelbrød (Eltefritt speltbrød med frø)
Ingredienser

♥ 650 g siktet speltmel
♥ 250 g fin sammalt speltmel
♥ 1 pakke tørrgjær (ca 12 gram)
♥ 1 ss salt
♥ 60 g solsikkekjerner
♥ 60 g gresskarkjerner
♥ 50 g havregryn (små, lettkokte)
♥ 50 g sesamfrø
♥ 50 g chiafrø
♥ 100 g linfrø
♥ 1 liter lunkent vann

Pynt:
♥ 30 g gresskarkjerner

Fremgangsmåte

Bland fint og sammalt speltmel godt sammen med tørrgjær og salt. Ha dette i en stor bakebolle. 

Finn frem havregryn, kjerner og frø. Ha dette i bollen med det tørre. 

Ha så i lunkent vann og rør deigen raskt sammen for hånd med en sleiv eller lignende (det trengs ingen kjøkkenmaskin). Det skal bli en løs og klissete deig. Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i romtemperatur i 30 minutter.

Finn frem 2 brødformer (som rommer 1,5 liter hver), spray dem lett med formfett, og legg bakepapir i bunnen av formen. Fordel deigen i formene. Bruk en slikkepott eller en skje fuktet med vann til å jevne ut overflaten av deigen som fortsatt vil være nokså klissete. 

Dryss over gresskarkjerner til pynt.

Etterhev brødene i romtemperatur i 45 minutter.

Stek brødene midt i ovnen ved 225°C i 40 minutter.

Løsne brødene fra formen og hvelv dem forsiktig over på en stekeplate, så de blir liggende opp ned Sett brødene tilbake midt i ovnen, og stek dem videre ved 225°C i 15-20 minutter til, helt til du ser at også undersiden av brødet får en tørr og fin skorpe. 

La brødene avkjøles i minst 20 minutter med et klede over før du skjærer i dem.

Tips

♥ Miksen av havregryn, kjerner og frø er veiledende, så bruk det du måtte ha for hånden, men slik at total mengde blir som angitt i oppskriften. 

♥ Hvis du vil ha finere (og mer barnevennlige) brød, kan du kjøre blandingen med havregryn, kjerner og frø i en food processor til blandingen blir finkornet. Liker du (som meg) derimot hele kjerner og frø i brødene, har du blandingen bare rett i bollen med speltmelet, slik jeg har gjort her.

♥ Brødene er fine å fryse! 

33 comments

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.