
Visitors online: 0
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Verdens beste med jordbær er en litt annerledes oppskrift på Verdens Beste, som er fylt med friske jordbær i tillegg til den deilige vaniljekremen.
Denne KJEMPEGODE idéen har jeg fra en kjempesøt privatlærer i norsk som jeg fikk da jeg flyttet til Norge som 8-åring (jeg har vokst opp i Tyskland). Hun het Tove og sa at hun pleide å servere denne kaken på sine symøter. Min mamma, som var med på norsktimene sammen med meg, ELSKET denne kaken og fikk med seg oppskriften! Vi visste ikke da at Verdens Beste er Norges mest kjente kake! Hjemme har vi derfor alltid kalt denne kaken for "Toves symøtekake", og moren min hadde den i alle år som fast innslag på sin bursdag.
Se også Verdens Beste med jordbær (rund).
Ingredienser:
Kakebunner:
♥ 100 g smør
♥ 100 g sukker
♥ 4 eggeplommer
♥ 100 g hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 4 ss melk
Marengs:
♥ 4 eggehviter
♥ 175 g sukker
♥ 50 g mandelflak
Vaniljekrem:
♥ 5 dl kremfløte
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 25 g maisenna
♥ 125 g sukker
♥ 4 eggeplommer
Fyll:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 500 g jordbær
Fremgangsmåte:
Vaniljekrem:
Hvis du vil bruke hjemmelaget vaniljekrem, lønner det seg å gjøre den klar kvelden i forveien (du kan også bruke ferdigkjøpt vaniljekrem, se tips). Kok opp kremfløte og vanilje. I en annen bolle piskes eggeplommer, maisenna og sukker lett sammen.
Ha den varme vaniljefløten litt og litt i eggeblandingen. Bland godt med håndvispen. Ha så det hele tilbake i kjelen.
Varm opp på nytt under stadig omrøring, men nå er det veldig viktig at kremen ikke koker for da kan den skille seg. Vaniljekremen tykner etter hvert som den blir varm. Ta kjelen av platen og la vaniljekremen avkjøles til romtemperatur. Rør av og til.
Sett så vaniljekremen i kjøleskapet til den er helt tykk (gjerne over natten, men dekk da gjerne over med litt plastfilm så det ikke danner seg snerk på overflaten).
Kakebunner med marengs:
Pisk smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggeplommene. Sikt sammen det tørre. Bland det tørre og melken i smørkremen så du får en jevn deig.
Visp eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til stiv marengs.
Smør deigen tynt utover i bunnen på en stor, bakepapirkledd langpanne (ca. 30 x 40 cm).
Fordel marengsen jevnt over deigen i langpannen.
Strø over mandelflak.
Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 25 minutter.
Avkjøl kaken helt i langpannen. Hvelv så ut kaken og fjern bakepapiret. Snu kaken tilbake, slik at marengssiden vender opp. Del kaken i to deler på midten slik at kaken får halv størrelse (ca. 20 x 30 cm).
Fyll:
Ta vaniljekremen ut av kjøleskapet. Pisk den raskt opp med elektrisk håndmikser. Pisk kremfløten til stiv krem. Bland fløtekremen forsiktig sammen med vaniljekremen (se tips).
Legg den ene kakebunnen på et passende fat. Jeg foretrekker at marengsen vender oppover, men legg marengsen vendende ned mot fatet dersom du synes det er viktig at marengsen holder seg sprø.
Fordel den luftige vaniljekremen over kaken i et tykt lag.
Dekk med jordbær i skiver.
Legg på den andre kakebunnen.
Oppbevar kaken kjølig frem til servering.
Med søte, norske jordbær vil jeg si at dette er verdens beste versjon av Verdens Beste! 😍
Tips:
♥ Merk at det kommer til å bli kun et veldig tynt lag med kakedeig i langpannen. Bruk en smørekniv og gjør deg litt flid med å prøve å få deigen utover i et tynt og jevnt lag. Det er meningen at deiglaget skal være tynt, og kaken kommer til å bli høy nok med to lag, marengs og fyll. 😊
♥ Jeg foretrekker å bruke hjemmelaget vaniljekrem, men det går også helt greit å bruke 5 dl ferdigkjøpt vaniljekrem.
♥ Når du lager fyllet må du blande kremen og vaniljekremen helt forsiktig. Jeg anbefaler å bruke en slikkepott og bare så vidt røre fyllet sammen. Det gjør ikke noe hvis fyllet er litt marmorert. Det er min erfaring at fyllet blir altfor tyntflytende hvis du rører for mye.
Et annet alternativ er å la være å blande sammen vaniljekrem og pisket krem. Legg bare først på vaniljekremen og deretter pisket krem oppå. Da er du garantert vellykket resultat - og kaken er like god!
♥ Kaken bør serveres samme dag som den er laget. Oppbevar kaken kjølig frem til servering.
Utrolig nydelig kake!
Dette er en kake som jeg kan bake om og om igjen.
Kos deg! ♥
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Kakebunner:
♥ 100 g smør
♥ 100 g sukker
♥ 4 eggeplommer
♥ 100 g hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 4 ss melk
Marengs:
♥ 4 eggehviter
♥ 175 g sukker
♥ 50 g mandelflak
Vaniljekrem:
♥ 5 dl kremfløte
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 25 g maisenna
♥ 125 g sukker
♥ 4 eggeplommer
Fyll:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 500 g jordbær
Vaniljekrem:
Hvis du vil bruke hjemmelaget vaniljekrem, lønner det seg å gjøre den klar kvelden i forveien (du kan også bruke ferdigkjøpt vaniljekrem, se tips). Kok opp kremfløte og vanilje. I en annen bolle piskes eggeplommer, maisenna og sukker lett sammen.
Ha den varme vaniljefløten litt og litt i eggeblandingen. Bland godt med håndvispen. Ha så det hele tilbake i kjelen.
Varm opp på nytt under stadig omrøring, men nå er det veldig viktig at kremen ikke koker for da kan den skille seg. Vaniljekremen tykner etter hvert som den blir varm. Ta kjelen av platen og la vaniljekremen avkjøles til romtemperatur. Rør av og til.
Sett så vaniljekremen i kjøleskapet til den er helt tykk (gjerne over natten, men dekk da gjerne over med litt plastfilm så det ikke danner seg snerk på overflaten).
Kakebunner med marengs:
Pisk smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggeplommene. Sikt sammen det tørre. Bland det tørre og melken i smørkremen så du får en jevn deig.
Visp eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til stiv marengs.
Smør deigen tynt utover i bunnen på en stor, bakepapirkledd langpanne (ca. 30 x 40 cm). Fordel marengsen jevnt over deigen i langpannen. Strø over mandelflak.
Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 25 minutter. Avkjøl kaken helt i langpannen. Hvelv så ut kaken og fjern bakepapiret. Snu kaken tilbake, slik at marengssiden vender opp. Del kaken i to deler på midten slik at kaken får halv størrelse (ca. 20 x 30 cm).
Fyll:
Ta vaniljekremen ut av kjøleskapet. Pisk den raskt opp med elektrisk håndmikser. Pisk kremfløten til stiv krem. Bland fløtekremen forsiktig sammen med vaniljekremen (se tips).
Legg den ene kakebunnen på et passende fat. Jeg foretrekker at marengsen vender oppover, men legg marengsen vendende ned mot fatet dersom du synes det er viktig at marengsen holder seg sprø.
Fordel den luftige vaniljekremen over kaken i et tykt lag.
Dekk med jordbær i skiver.
Legg på den andre kakebunnen. Oppbevar kaken kjølig frem til servering.
♥ Merk at det kommer til å bli kun et veldig tynt lag med kakedeig i langpannen. Bruk en smørekniv og gjør deg litt flid med å prøve å få deigen utover i et tynt og jevnt lag. Det er meningen at deiglaget skal være tynt, og kaken kommer til å bli høy nok med to lag, marengs og fyll. 😊
♥ Jeg foretrekker å bruke hjemmelaget vaniljekrem, men det går også helt greit å bruke 5 dl ferdigkjøpt vaniljekrem.
♥ Når du lager fyllet må du blande kremen og vaniljekremen helt forsiktig. Jeg anbefaler å bruke en slikkepott og bare så vidt røre fyllet sammen. Det gjør ikke noe hvis fyllet er litt marmorert. Det er min erfaring at fyllet blir altfor tyntflytende hvis du rører for mye.
Et annet alternativ er å la være å blande sammen vaniljekrem og pisket krem. Legg bare først på vaniljekremen og deretter pisket krem oppå. Da er du garantert vellykket resultat - og kaken er like god!
♥ Kaken bør serveres samme dag som den er laget. Oppbevar kaken kjølig frem til servering.
2 comments
Hei. Tenkte å bake den ikveld
Hei. Tenkte å bake den ikveld til imorgen:-) Lurte på om den kakebunn og marengs. Skal de blandes sammen elr skal kakebunn heles i formen først og så marengs oppå kakebunn? Håper fort svar.
Håper du fikk det til,
Håper du fikk det til, Camilla. Det står jo godt forklart det? Ha deigen i langpanna, så marengsen over, så stekes begge deler :)
Kjempe god kake!
Add new comment