Also available in: Norwegian Bokmål

Hjemmelaget stracciatella

Stracciatella er navnet på den deilige, bløte ostemassen som du finner inni en Burrata. Burrata kalles gjerne "the Queen of Italian cheese" og både burrata og stracciatella stammer opprinnelig fra regionen Puglia i Sør-Italia. Se mange oppskrifter med burrata HER.

Stracciatella er rett og slett bare fersk mozzaralla som rives i biter og blandes med kremfløte, og kan derfor enkelt lages selv. Du kan bruke fersk kumelksbasert mozzarella, men aller helst mozzarella laget på bøffelmelk (mozzarella di bufala) for å lage Stracciatella di bufala. Et lite dryss flaksalt (eventuelt også litt kvernet pepper) og noen drypp god olivenolje, og du har den ekte italienske stemningen hjemme hos deg. 

 

 

Stracciatella kan legges i klatter oppå pizza og pastaretter på samme måte som man legger burrata på pizza og pastarettene (hjemmelaget straccialla kalles derfor av og til for "jukse-burrata" 😊). Sett frem en skål med stracciatella og nybakt focaccia, og du har en deilig, italiensk forrett.

Du kan også lage ferdig små toastbiter med stracciatella som kan serveres som fingermat (se Crostini med stracciatella og ovnsbakte tomater).

 

 

Ingredienser: 

♥ 3 baller mozzarella (se tips)
♥ 1–2 dl kremfløte (se tips)
♥ 0,5 ts flaksalt

Servering:
♥ 1 ss olivenolje (kan sløyfes)
♥ litt ekstra flaksalt og eventuelt kvernet pepper (kan sløyfes)

 

Fremgangsmåte: 

Hell av vannet fra mozzarellaene.

 

 

Riv opp ostene i biter og ha i en skål. 

 

 

Tilsett kremfløten og flaksalt. 

 

 

Bland godt med en gaffel. 

 

 

Dekk til skålen med plastfolie og sett i kjøleskapet i minst 1 time, og gjerne lenger.

 

 

La stracciatellaen stå i romtemperatur i 30 minutter før servering. 

Fjern plastfolien og rør gjennom stracciatellaen. Flytt over til en serveringsskål.

 

 

Drypp eventuelt over litt olivenolje, og dryss på litt mer flaksalt (eventuelt litt kvernet pepper) før servering. 

 

 

Nydelig og veldig anvendelig stracciatella! 😍

 

 

Tips: 

♥ Fersk mozzarella er formet som kuler og fås kjøpt i poser der ostekulene ligger i lake (à 125 gram hver).

 

 

♥ Tilpass mengden kremfløte alt ettersom hvor bløt mozzarellaen du bruker er. Bruk helst bøffelmozzarella (Mozzarella di bufala) hvis du får tak i. Den er ofte ekstra bløt, og det holder da å tilsette 1 dl kremfløte. Bruker du vanlig, fersk mozzarella av kumelk som er fastere, bør du bruke 2 dl kremfløte. Vil du lage en mindre porsjon, pleier det å passe med ca. 4 ss kremfløte til 1 mozzarella. 

♥ Hjemmelaget stracciatella kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager. La den gjerne stå fremme i romtemperatur en halvtime før servering, så den blir helt bløt igjen. 

♥ Merk at Stracciatella er også navnet på en berømt, italiensk iskrem (gelato) med masse små biter mørk sjokolade. Denne iskremen har ikke noe med osten å gjøre, men har samme navn fordi "stracciare" betyr "å rive opp", som viser til hvordan sjokoladen tilsettes. 😊

♥ Stracciatella alla romana (eller Zuppa di stracciatella) er en tradisjonsrik, italiensk suppe som heller ikke har noe med osten å gjøre. 😊 Suppen består av kjøtt- eller kyllingbuljong som tilsettes egg mens man rører, slik at det blir masse eggetråder i suppen, slik at egget ser opprevet ut. 

 

Buon appetito! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Hjemmelaget stracciatella
Ingredienser

♥ 3 baller mozzarella (se tips)
♥ 1–2 dl kremfløte (se tips)
♥ 0,5 ts flaksalt

Servering:
♥ 1 ss olivenolje (kan sløyfes)
♥ litt ekstra flaksalt og eventuelt kvernet pepper (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Hell av vannet fra mozzarellaene. Riv opp ostene i biter og ha i en skål. Tilsett kremfløten og flaksalt. Bland godt med en gaffel. 

Dekk til skålen med plastfolie og sett i kjøleskapet i minst 1 time, og gjerne lenger. 

La stracciatellaen stå i romtemperatur i 30 minutter før servering. 

Fjern plastfolien og rør gjennom stracciatellaen. Flytt over til en serveringsskål. Drypp eventuelt over litt olivenolje, og dryss på litt mer flaksalt (eventuelt litt kvernet pepper) før servering. 

Tips

♥ Fersk mozzarella er formet som kuler og fås kjøpt i poser der ostekulene ligger i lake (à 125 gram hver).

♥ Tilpass mengden kremfløte alt ettersom hvor bløt mozzarellaen du bruker er. Bruk helst bøffelmozzarella (Mozzarella di bufala) hvis du får tak i. Den er ofte ekstra bløt, og det holder da å tilsette 1 dl kremfløte. Bruker du vanlig, fersk mozzarella av kumelk som er fastere, bør du bruke 2 dl kremfløte. Vil du lage en mindre porsjon, pleier det å passe med ca. 4 ss kremfløte til 1 mozzarella. 

♥ Hjemmelaget stracciatella kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager. La den gjerne stå fremme i romtemperatur en halvtime før servering, så den blir helt bløt igjen. 

♥ Merk at Stracciatella er også navnet på en berømt, italiensk iskrem (gelato) med masse små biter mørk sjokolade. Denne iskremen har ikke noe med osten å gjøre, men har samme navn fordi "stracciare" betyr "å rive opp", som viser til hvordan sjokoladen tilsettes. 😊

♥ Stracciatella alla romana (eller Zuppa di stracciatella) er en tradisjonsrik, italiensk suppe som heller ikke har noe med osten å gjøre. 😊 Suppen består av kjøtt- eller kyllingbuljong som tilsettes egg mens man rører, slik at det blir masse eggetråder i suppen, slik at egget ser opprevet ut. 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.