Also available in: Norwegian Bokmål

Thailandsk glassnudelsalat med reker

Glassnudelsalat (Yum Woon Sen på thailandsk, der "yum" betyr salat / å mikse og "woon sen" betyr glassnudler) er en superpopulært rett i Thailand. 

Glassnudler er tynne, gjennomsiktige nudler laget av stivelse fra mungbønner. Klassisk versjon av Yum Woon Sen lages gjerne med stekt svinekjøttdeig og scampi, mens jeg her har brukt flotte, norske reker. Det går også å lage glassnudelsalat med marinert, stekt kylling eller biffstrimler.

Denne versjonen av glassnudelsalat med reker blir lett og sommerlig. I tillegg til glassnudler og reker brukes agurk, vårløk, sjalottløk, selleri, reddiker, frisk koriander og mynte – og hakkede peanøtter for crunch.  Den thailandske dressingen med fiskesaus, riseddik, sesamolje, brunt sukker, hvitløk, ingefær, lime og chili tilfører surt, søtt, salt og sterkt som gir salaten en herlig smak! 

 

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner. 

 

Ingredienser: 

♥ 200 g glassnudler
♥ 1 agurk
♥ 2 vårløk
♥ 2 sjalottløk
♥ 2 stangselleri
♥ 4 reddiker
♥ 1 bunt frisk koriander
♥ 1 bunt frisk mynte
♥ 1 rød chili (se tips)
♥ 300 g rensede reker (ferske eller frosne)
♥ 50 g peanøtter, saltede
♥ 1 ss sesamfrø

Dressing:
♥ 2 ss fiskesaus
♥ 3 ss riseddik
♥ 2 ss sesamolje
♥ 1 ts brunt sukker
♥ 4 fedd hvitløk, pressede
♥ 1 ss ferskrevet ingefær
♥ 2 lime, presset saft
♥ 2 ts chiliflakes (se tips)

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem ingrediensene. 

 

 

Tilbered glassnudlene som anvist på pakningen. De skal kun ligge i varmt vann i en kort stund og deretter legges i kaldt vann slik at varmebehandlingen opphører.

 

 

Hell deretter av vannet ved å ha nudlene i en sil. Ha nudlene over i en bolle. 

Skrell agurken, skjær over på midten og fjern den bløte innsiden. Kutt agurken deretter opp i skiver. Kutt opp vårløk og skjær sjalottløk i tynne skiver. Kutt selleristengene i biter og skjær reddikene i tynne skiver.  Kutt koriander og mynteblader grovt. Skyll chilien og fjern frøene på innsiden før du kutter også denne i mindre biter. Ha alt i bollen med glassnudlene. 

 

 

Rør sammen ingrediensene til dressingen. 

 

 

Bland dressingen og rekene med salaten og ha salaten over i en serveringsbolle. 

 

 

Dryss over grovt hakkede peanøtter og sesamfrø. 

 


Herlig, thailandsk glassnudelsalat! 

 

 

Dette er en enkel og frisk salat med masse smak! 

 

 

Tips: 

♥ Jeg har her brukt ingredienser som fås kjøpt i vanlige, norske matbutikker med godt utvalg. Glassnudler er som sagt tynne, gjennomsiktige nudler laget av stivelse fra mungbønner. Fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. Pass på at du følger fremgangsmåten som står beskrevet på pakningen slik at du unngår at nudlene klistrer seg sammen. 

♥ Jeg har brukt vanlig vårløk og stangselleri, men bruk gjerne thailandske versjoner av dette som du får kjøpt i asiatiske matbutikker. Brunt sukker bør ideelt sett erstattes med palmesukker som også fås kjøpt i asiatiske matbutikker. Frisk, thailandsk basilikum kan brukes i tillegg til, eller i stedet for, frisk koriander og mynteblader. 

♥ Bruk helst ferske, rensede reker hvis du har det for hånden. Det gir best smak! Med 300 gram reker i oppskriften menes ferdig renset vekt. 600 g reker med skall tilsvarer ca. 300 reker uten skall. Dersom du bruker reker som har vært fryst, så la dem tine skikkelig og tørk de rensede rekene med kjøkkenpapir for å få bort overflødig væske.

♥ Tilpass mengden chili og chiliflak etter hvor sterk du liker salaten. Hvis du splitter opp chilien, fjerner frøene på innsiden og skyller i kaldt vann, blir den langt mindre sterk. 

♥ Glassnudelsalaten bør serveres samme dag som den er laget. 

♥ Se også Thailandsk laksecurry og Thailandsk kyllingsuppe med nudler og revet kylling

 

 

Denne salaten er en super måte å servere flotte, norske reker på! 

 

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Thailandsk glassnudelsalat med reker
Ingredienser

♥ 200 g glassnudler
♥ 1 agurk
♥ 2 vårløk
♥ 2 sjalottløk
♥ 2 stangselleri
♥ 4 reddiker
♥ 1 bunt frisk koriander
♥ 1 bunt frisk mynte
♥ 1 rød chili (se tips)
♥ 300 g rensede reker (ferske eller frosne)
♥ 50 g peanøtter, saltede
♥ 1 ss sesamfrø

Dressing:
♥ 2 ss fiskesaus
♥ 3 ss riseddik
♥ 2 ss sesamolje
♥ 1 ts brunt sukker
♥ 4 fedd hvitløk, pressede
♥ 1 ss ferskrevet ingefær
♥ 2 lime, presset saft
♥ 2 ts chiliflakes (se tips)

Fremgangsmåte

Tilbered glassnudlene som anvist på pakningen. De skal kun ligge i varmt vann i en kort stund og deretter legges i kaldt vann slik at varmebehandlingen opphører. Hell deretter av vannet ved å ha nudlene i en sil. Ha nudlene over i en bolle. 

Skrell agurken, skjær over på midten og fjern den bløte innsiden. Kutt agurken deretter opp i skiver. Kutt opp vårløk og skjær sjalottløk i tynne skiver. Kutt selleristengene i biter og skjær reddikene i tynne skiver.  Kutt koriander og mynteblader grovt. Skyll chilien og fjern frøene på innsiden før du kutter også denne i mindre biter. Ha alt i bollen med glassnudlene. 

Rør sammen ingrediensene til dressingen. 

Bland dressingen og rekene med salaten og ha salaten over i en serveringsbolle. 

Dryss over grovt hakkede peanøtter og sesamfrø. 

Tips

♥ Jeg har her brukt ingredienser som fås kjøpt i vanlige, norske matbutikker med godt utvalg. Glassnudler er som sagt tynne, gjennomsiktige nudler laget av stivelse fra mungbønner. Fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. Pass på at du følger fremgangsmåten som står beskrevet på pakningen slik at du unngår at nudlene klistrer seg sammen. 

♥ Jeg har brukt vanlig vårløk og stangselleri, men bruk gjerne thailandske versjoner av dette som du får kjøpt i asiatiske matbutikker. Brunt sukker bør ideelt sett erstattes med palmesukker som også fås kjøpt i asiatiske matbutikker. Frisk, thailandsk basilikum kan brukes i tillegg til, eller i stedet for, frisk koriander og mynteblader. 

♥ Bruk helst ferske, rensede reker hvis du har det for hånden. Det gir best smak! Med 300 gram reker i oppskriften menes ferdig renset vekt. 600 g reker med skall tilsvarer ca. 300 reker uten skall. Dersom du bruker reker som har vært fryst, så la dem tine skikkelig og tørk de rensede rekene med kjøkkenpapir for å få bort overflødig væske.

♥ Tilpass mengden chili og chiliflak etter hvor sterk du liker salaten. Hvis du splitter opp chilien, fjerner frøene på innsiden og skyller i kaldt vann, blir den langt mindre sterk. 

♥ Glassnudelsalaten bør serveres samme dag som den er laget. 

♥ Se også Thailandsk laksecurry og Thailandsk kyllingsuppe med nudler og revet kylling

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.