Fransk pæreterte

Fransk pæreterte
Ingredienser

Paibunn ("paté brisée"):
250 g hvetemel
30 g sukker
125 g smør
1 eggeplomme
4 ss kaldt vann

Fyll ("crème frangipane"):
200 g smør
200 g melis
200 g råmarsipan
4 egg
1 vaniljestang
1/2 ts kanel
1 dl rom
50 g hvetemel

1 stor boks hermetiske pærer

Fremgangsmåte

Bland mel og sukker. Smuldre i mykt smør. Tilsett eggeplomme og vann og kna deigen raskt sammen. Har du food processor kan du i stedet ha alle ingrediensene i på en gang og kjøre på full hastighet med hakkekniv til deigen samler seg. Sett deigen kjølig en liten stund.

Kjevle ut deigen eller trykk den ut i en godt smurt paiform (ca 27 cm i diameter) med høye kanter. (Har du ikke en form med høye kanter, må du bruke en form som er større (minst 30 cm) i omkrets.) Fest en remse med aluminiumsfolie langs kanten på formen (dette forhindrer at deigen krymper nedover under stekingen). Stek paibunnen på rist midt i ovnen ved 150°C i 15 min. Avkjøl. Fjern aluminiumsfolien forsiktig. Øk varmen på ovnen til 175°C.

Alle ingrediensene til crème frangipane has i en food processor med hakkekniv og kjøres til massen er jevn og klumpfri (bruk romtemperert smør, skrap frøene ut av vaniljestangen og del marsipanene opp i mindre biter). Rør inn hvetemelet til slutt.

La de hermetiske pærene renne godt av seg. Skjær dem i skiver og legg dem utover paibunnen. Fordel fyllet over pærene. Stek kaken på rist midt i ovnen ved 175°C i 40 min. Avkjøl.

Tips

Bruk råmarsipan til fyllet, for eksempel "Ekte marsipan" fra Odense (lilla rull).

1 stor boks hermetiske pærer tilsvarer 460 g avrent vekt.

Bruk gjerne en paiform med avtagbar kant. Kaken er lettere å få ut av formen når den er helt kald.

Før servering bør pæreterten lunkes litt i ovnen. Serveres med pisket krem eller vaniljeis.

Oppskriften er hentet fra boken "Kjendisenes beste kaker og andre favoritter" (Orion forlag, 2004).

Kakekategori

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.