Luciakrans

Luciakrans
Ingredienser

175 g smør
5 dl melk
50 g gjær
1 g safran
150 g sukker
1 egg
ca 1 kg hvetemel

Pynt:
1 egg til pensling
rosiner

Fremgangsmåte

Smelt smøret og bland med melken. Varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Smuldre opp gjæren i en bakebolle og bland med litt av den lunkne væsken. Rør til gjæren har løst seg opp. Rør i safran (se tips), sukker og sammenpisket egg. Bland så i hvetemel (spar litt mel til utbakingen) og elt til du får en jevn og smidig deig. La deigen heve til den får dobbel størrelse, ca 1 time.

Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna den sammen. Del deigen i to deler. Form den ene delen til en rund bolle som så kjevles eller trykkes ut til en plate (ca 28 cm i diameter). Ledd den på en stekeplate dekket med bakepapir. Bruk resten av deigen til å lage 2 smale fletter - en stor og en mindre. Legg flettene oppå kaken - den ene i midten og den andre langs ytterkanten.

Etterhev kransen i 30 minutter. Pensle over med sammenpisket egg. Trykk rosiner inn i deigen til pynt.

Stek "Luciakransen" midt i ovnen ved 200°C i ca 20 minutter, eller til den er gylden. Avkjøles på platen.

Tips

Safran kan kjøpes i tråder eller i pulverisert form. Kjøpes safran i tråder, kan det være greit å knuse den litt sammen, for eksempel i en morter.

"Luciakransen" blir ekstra vakker dersom du stikker et lys ned i midten av kaken og tenner på når kaken skal serveres.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.