
Visitors online: 1
Visitors today: 1
Visitors for last 7 days: 1
Noe av det flotteste som er skrevet innen musikk noensinne er "Goldbergvariasjonene" av Johann Sebastian Bach. Mesterverket ble skrevet til hans unge elev, Johann Gottlieb Goldberg, som hadde i oppdrag å spille for russiske grev Keyserlingk. Greven led av insomnia og ønsket seg vakker cembalomusikk som kunne fylle hans søvnløse netter. Greven ble så begeistret for stykket at Bach fikk 100 Louis d'or gullmynter som betaling. Goldbergvariasjonene tar utgangspunkt i en enkel, nydelig melodi, som deretter varieres på 30 ulike, og til dels svært så kompliserte måter. Mens tonene triller skjer grunnvariasjonene på basslinjen, og det hele er bundet sammen i et system av 9 kanoner (som betyr at den samme melodien starter opp 9 ganger med litt mellomrom som går parallelt til den siste er ferdig). Hele dette klaververket tar 80 uavbrutte minutter! Det er ikke for ingenting at Goldbergvariasjonene på tross av sin skjønnhet kalles for "the music of intellect".
Om enn noe mindre intellektuelt, men likefullt et mesterverk; her er en ny, herlig variasjon av Verdens beste fylt med luftig vaniljekrem og massevis av blåbær!
Ingredienser:
Kakebunner:
♥ 100 g smør
♥ 100 g sukker
♥ 4 eggeplommer
♥ 100 g hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 4 ss melk
Marengs:
♥ 4 eggehviter
♥ 175 g sukker
♥ 40 g mandelflak
Vaniljekrem:
♥ 5 dl kremfløte
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 25 g maisenna
♥ 125 g sukker
♥ 4 eggeplommer
Fyll:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 500 g blåbær
Fremgangsmåte:
Vaniljekrem:
Hvis du vil bruke hjemmelaget vaniljekrem, lønner det seg å gjøre den klar kvelden i forveien (du kan også bruke ferdigkjøpt vaniljekrem, se tips). Kok opp kremfløte og vanilje. I en annen bolle piskes eggeplommer, maisenna og sukker lett sammen.
Ha den varme vaniljefløten litt og litt i eggeblandingen. Bland godt med håndvispen. Ha så det hele tilbake i kjelen.
Varm opp på nytt under stadig omrøring, men nå er det veldig viktig at kremen ikke koker for da kan den skille seg. Vaniljekremen tykner etter hvert som den blir varm. Ta kjelen av platen og la vaniljekremen avkjøles til romtemperatur. Rør av og til.
Sett så vaniljekremen i kjøleskapet til den er helt tykk (gjerne over natten, men dekk da gjerne over med litt plastfilm så det ikke danner seg snerk på overflaten).
Kakebunner med marengs:
Pisk smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggeplommene. Sikt sammen det tørre. Bland det tørre og melken i smørkremen så du får en jevn deig.
Smør deigen tynt utover i bunnen på en stor, bakepapirkledd langpanne (ca. 30 x 40 cm).
Visp eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til stiv marengs.
Fordel marengsen jevnt over deigen i langpannen.
Strø over mandelflak.
Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 25 minutter.
Avkjøl kaken helt i langpannen. Hvelv så ut kaken og fjern bakepapiret. Snu kaken tilbake, slik at marengssiden vender opp. Del kaken i to deler på midten slik at kaken får halv størrelse (ca. 20 x 30 cm).
Fyll:
Ta vaniljekremen ut av kjøleskapet. Pisk den raskt opp med elektrisk håndmikser. Pisk kremfløten til stiv krem. Bland fløtekremen forsiktig sammen med vaniljekremen (se tips).
Legg den ene kakebunnen på et passende fat. Jeg foretrekker at marengsen vender oppover, men legg marengsen vendende ned mot fatet dersom du synes det er viktig at marengsen holder seg sprø.
Fordel den luftige vaniljekremen over kaken i et tykt lag.
Ha over masse blåbær.
Legg på den andre kakebunnen.
Nydelig versjon av Verdens Beste med blåbær!
Oppbevar kaken kjølig frem til servering.
Fantastisk deilig kake!
Tips:
♥ Merk at det kommer til å bli kun et veldig tynt lag med kakedeig i langpannen. Bruk en smørekniv og gjør deg litt flid med å prøve å få deigen utover i et tynt og jevnt lag. Det er meningen at deiglaget skal være tynt, og kaken kommer til å bli høy nok med to lag, marengs og fyll. 😊
♥ Jeg foretrekker å bruke hjemmelaget vaniljekrem, men det går også helt greit å bruke 5 dl ferdigkjøpt vaniljekrem.
♥ Når du lager fyllet må du blande kremen og vaniljekremen helt forsiktig. Jeg anbefaler å bruke en slikkepott og bare så vidt røre fyllet sammen. Det gjør ikke noe hvis fyllet er litt marmorert. Det er min erfaring at fyllet blir altfor tyntflytende hvis du rører for mye.
Et annet alternativ er å la være å blande sammen vaniljekrem og pisket krem. Legg bare først på vaniljekremen og deretter pisket krem oppå. Da er du garantert vellykket resultat - og kaken er like god!
♥ Bruk friske blåbær inni kaken. Bær som har vært fryst blir for rennende i kaken når de tiner.
♥ Kaken bør serveres samme dag som den er laget. Oppbevar kaken kjølig frem til servering.
God fornøyelse!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Kakebunner:
♥ 100 g smør
♥ 100 g sukker
♥ 4 eggeplommer
♥ 100 g hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 4 ss melk
Marengs:
♥ 4 eggehviter
♥ 175 g sukker
♥ 40 g mandelflak
Vaniljekrem:
♥ 5 dl kremfløte
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 25 g maisenna
♥ 125 g sukker
♥ 4 eggeplommer
Fyll:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 500 g blåbær
Vaniljekrem:
Hvis du vil bruke hjemmelaget vaniljekrem, lønner det seg å gjøre den klar kvelden i forveien (du kan også bruke ferdigkjøpt vaniljekrem, se tips). Kok opp kremfløte og vanilje. I en annen bolle piskes eggeplommer, maisenna og sukker lett sammen.
Ha den varme vaniljefløten litt og litt i eggeblandingen. Bland godt med håndvispen. Ha så det hele tilbake i kjelen.
Varm opp på nytt under stadig omrøring, men nå er det veldig viktig at kremen ikke koker for da kan den skille seg. Vaniljekremen tykner etter hvert som den blir varm. Ta kjelen av platen og la vaniljekremen avkjøles til romtemperatur. Rør av og til.
Sett så vaniljekremen i kjøleskapet til den er helt tykk (gjerne over natten, men dekk da gjerne over med litt plastfilm så det ikke danner seg snerk på overflaten).
Kakebunner med marengs:
Pisk smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggeplommene. Sikt sammen det tørre. Bland det tørre og melken i smørkremen så du får en jevn deig.
Smør deigen tynt utover i bunnen på en stor, bakepapirkledd langpanne (ca. 30 x 40 cm).
Visp eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til stiv marengs. Fordel marengsen jevnt over deigen i langpannen. Strø over mandelflak.
Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 25 minutter.
Avkjøl kaken helt i langpannen. Hvelv så ut kaken og fjern bakepapiret. Snu kaken tilbake, slik at marengssiden vender opp. Del kaken i to deler på midten slik at kaken får halv størrelse (ca. 20 x 30 cm).
Fyll:
Ta vaniljekremen ut av kjøleskapet. Pisk den raskt opp med elektrisk håndmikser. Pisk kremfløten til stiv krem. Bland fløtekremen forsiktig sammen med vaniljekremen (se tips).
Legg den ene kakebunnen på et passende fat. Jeg foretrekker at marengsen vender oppover, men legg marengsen vendende ned mot fatet dersom du synes det er viktig at marengsen holder seg sprø.
Fordel den luftige vaniljekremen over kaken i et tykt lag. Ha over masse blåbær.
Legg på den andre kakebunnen. Oppbevar kaken kjølig frem til servering.
♥ Merk at det kommer til å bli kun et veldig tynt lag med kakedeig i langpannen. Bruk en smørekniv og gjør deg litt flid med å prøve å få deigen utover i et tynt og jevnt lag. Det er meningen at deiglaget skal være tynt, og kaken kommer til å bli høy nok med to lag, marengs og fyll. 😊
♥ Jeg foretrekker å bruke hjemmelaget vaniljekrem, men det går også helt greit å bruke 5 dl ferdigkjøpt vaniljekrem.
♥ Når du lager fyllet må du blande kremen og vaniljekremen helt forsiktig. Jeg anbefaler å bruke en slikkepott og bare så vidt røre fyllet sammen. Det gjør ikke noe hvis fyllet er litt marmorert. Det er min erfaring at fyllet blir altfor tyntflytende hvis du rører for mye.
Et annet alternativ er å la være å blande sammen vaniljekrem og pisket krem. Legg bare først på vaniljekremen og deretter pisket krem oppå. Da er du garantert vellykket resultat - og kaken er like god!
♥ Bruk friske blåbær inni kaken. Bær som har vært fryst blir for rennende i kaken når de tiner.
♥ Kaken bør serveres samme dag som den er laget. Oppbevar kaken kjølig frem til servering.
Add new comment