Sjokoladeknuter


Ingenting er som duften av gjærbakst!  *heart* 

Her har du noen myke boller med sjokoladefyll, som surres sammen til en vakker knute.

 

 

Jeg har her brukt fransk gjærdeig, som går ut på at mykt smør knas inn i deigen til slutt. Det gir veldig myke og saftige boller med veldig god smørsmak. Se Franske vaniljeboller og Franske kanelboller som er basert på samme gjærdeig. Deigen er lettest å lage om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

Men - du kan selvsagt lage lignende sjokoladeknuter med alle slags andre typer gjærdeiger også.  :) 

 

 

Denne oppskriften gir ca. 30 boller.

 

Ingredienser:

♥ 50 g gjær
♥ 6 dl melk
♥ 1 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 16,5 dl hvetemel
♥ 150 g smør

Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 150 g brunt sukker
♥ 50 g kakaopulver

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Pynt:
♥ perlesukker


Fremgangsmåte:

Fremgangsmåte med kjøkkenmaskin:

Løs opp gjæren i 5 dl lunken melk (37 °C). Tilsett sammenpisket egg. Ha i sukker, kardemomme og det meste av hvetemelet. Kjør først deigen i ca. 3 minutter på lav hastighet. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i 5 minutter til. Ha i den siste desiliteren med lunken melk litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett romtemperert og mykt smør i klatter, og kjør maskinen på lav hastighet til smøret er blandet helt inn i deigen.

Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin:

Varm opp melken til den er lunken. Løs opp gjæren i melken. Tilsett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Ha i mesteparten av hvetemelet og kna til deigen er smidig og jevn. Kna til slutt inn romtemperert smør, litt av gangen, sammen med resten av melet.
 

Hev deigen i 1 time.


Fylling, forming og steking:

Rør sammen mykt smør, brunt sukker og kakao til sjokoladefyllet.

Ha litt mel på bordet og kjevle deigen ut til en stor, rektangulær leiv som er ca. 1 cm tykk. Smør på sjokoladefyllet.

Brett den ene langsiden av leiven inn mot midten og legg den andre langsiden over, slik at du får en avlang leiv som er brettet i tre lag. Skjær leiven i strimler. Snurr hver strimmel et par ganger og lag en knute av den.

Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i 30 minutter.

Pisk egget lett sammen med melk og pensle over bollene med blandingen. Dryss over perlesukker til pynt.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 10–15 minutter.

 

Mmmm... dette er deilig hverdagsluksus!
 

Tips:

♥ I stedet for disse knutene kan du lage klassiske snurrer ved å kjevle ut deigen, ha over fyllet og så rulle sammen leiven til en rull, for så å skjære rullen i skiver.  Da blir bollene lignende Sjokoladesnurrer.  Er du veldig glad i sjokolade, kan du ha kakao også i gjærdeigen og lage Sjokoladeboller med sjokoladefyll som også surres sammen i knutefasong.

♥ Jeg anbefaler deg å bruke kjøkkenmaskin når du lager denne deigen. Da går det lett å kna inn det myke smøret. Den ferdigeltede deigen skal ikke være klissete.

♥ All gjærbakst smaker aller best samme dag. Rester kan du fryse ned og tine i ovnen når lysten melder seg.

 

 

Ha en fin ny uke!  :)

 




♥ ♥ ♥ ♥

Sjokoladeknuter
Ingredienser

♥ 50 g gjær
♥ 6 dl melk
♥ 1 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 16,5 dl hvetemel
♥ 150 g smør

Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 150 g brunt sukker
♥ 50 g kakaopulver

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Pynt:
♥ perlesukker

Fremgangsmåte

Fremgangsmåte med kjøkkenmaskin:

Løs opp gjæren i 5 dl lunken melk (37 °C). Tilsett sammenpisket egg. Ha i sukker, kardemomme og det meste av hvetemelet. Kjør først deigen i ca. 3 minutter på lav hastighet. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i 5 minutter til. Ha i den siste desiliteren med lunken melk litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett romtemperert og mykt smør i klatter, og kjør maskinen på lav hastighet til smøret er blandet helt inn i deigen.

Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin:

Varm opp melken til den er lunken. Løs opp gjæren i melken. Tilsett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Ha i mesteparten av hvetemelet og kna til deigen er smidig og jevn. Kna til slutt inn romtemperert smør, litt av gangen, sammen med resten av melet.

Hev deigen i 1 time.

Fylling, forming og steking:

Rør sammen mykt smør, brunt sukker og kakao til sjokoladefyllet.

Ha litt mel på bordet og kjevle deigen ut til en stor, rektangulær leiv som er ca. 1 cm tykk. Smør på sjokoladefyllet.

Brett den ene langsiden av leiven inn mot midten og legg den andre langsiden over, slik at du får en avlang leiv som er brettet i tre lag. Skjær leiven i strimler. Snurr hver strimmel et par ganger og lag en knute av den. Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i 30 minutter.

Pisk egget lett sammen med melk og pensle over bollene med blandingen. Dryss over perlesukker til pynt. Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 10–15 minutter.

Tips

♥ I stedet for disse knutene kan du lage klassiske snurrer ved å kjevle ut deigen, ha over fyllet og så rulle sammen leiven til en rull, for så å skjære rullen i skiver. 

♥ Jeg anbefaler deg å bruke kjøkkenmaskin når du lager denne deigen. Da går det lett å kna inn det myke smøret. Den ferdigeltede deigen skal ikke være klissete.

♥ All gjærbakst smaker aller best samme dag. Rester kan du fryse ned og tine i ovnen når lysten melder seg.

Kakekategori
Allergier og preferanser

4 kommentarer

Disse så utrolig gode ut! Sjokoladevarianten av sukkerkringlene min mor bakte da jeg var liten. <3 Jeg lurer på sånn cirka hvor mange det blir?

Hei!! Elsker bloggen din, men venter i spenning på noen oppskrifter på ting man kan lage i god tid til jul!!!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift