Brukere online: 0
Brukere i dag: 1
Brukere siste 7 dager: 2
Den 6. februar markeres Samefolkets dag, og hva passer vel da bedre enn å servere Bidos, som er samenes smakfulle nasjonalrett!
Bidos er en festgryte basert på rent reinsdyrkjøtt som skjæres i terninger. Bidos er enkelt å lage, men like fullt regnet som selskapsmat, som gjerne kan serveres i bryllup og ved andre festlige anledninger. I tillegg til reinsdyrkjøtt er god kraft (helst reinsdyrkraft hvis du får tak i), poteter, løk og gulrøtter klassiske ingredienser.

Konsistensen skal være som en fyldig suppe, så Bidos bør serveres i store suppeskåler, og gjerne med tyttebær og brødet Gáhkku som tilbehør.

Oppskriften gir 4 porsjoner.
Ingredienser:
♥ 1 kg reinsdyrkjøtt (se tips)
♥ 3 ss smør
♥ 10 dl kjøttkraft (helst viltkraft, se tips)
♥ 4 ss hvetemel
♥ 3 dl vann
♥ 5 poteter
♥ 3 gulrøtter
♥ 1 løk
♥ kvernet salt og pepper
Servering:
♥ tyttebærsyltetøy
♥ flatbrød eller Gáhkku (Samiske småbrød)
Fremgangsmåte:
Finn frem ingrediensene.
Skjær opp kjøttet i terninger (ca. 3 x 3 cm).

Smelt smør i en stekepanne. Brun kjøttbitene i stekepannen slik at de får god stekeskorpe (stek i flere omganger så det ikke blir for fullt i stekepannen).


Ha de stekte kjøttbitene i en gryte (husk også å koke ut pannen med litt vann og få med alt fettet og sjyen i pannen).
Tilsett kjøttkraft.

Visp melet sammen med vann (pass på at alle melklumper fjernes).

Ha jevningen i gryten.

Sett lokk på gryten og gi den et oppkok. Slå ned varmen på ovnen og la kjøttet småputre under lokk i ca. 40 minutter.

Skrell poteter, gulrøtter og løk. Skjær i tykke skiver.

Ha dette i gryten.

Gi det hele et nytt oppkok og la småkoke under lokk i ca. 15 minutter til, så gulrot-, potet og løkbitene blir møre.

Smak til godt med kvernet salt og pepper.

Deilig, mettende Bidos med kjempegod smak av reinsdyrkjøtt, poteter, gulrøtter og løk!

Server Bidos i store suppeskåler.
Tradisjonelt tilbehør er tyttebærsyltetøy og flatbrød eller nybakte, samiske brød (se oppskrift på Gáhkku) med smør på.

Gøy å lage en rett med så fine, lange tradisjoner!

Tips:
♥ Bruk helst rent reinsdyrkjøtt. Jeg brukte reinsdyrstek som jeg skjærte i terninger.


Dersom du ikke får tak i slike kjøttstykker av reinsdyr, går det også an å bruke reinsdyrskav, som fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene.
♥ Ideelt skal man bruke reinsdyrkraft som er kokt på kjøtt og bein av reinsdyr. Jeg brukte viltkraft, som fås kjøpt i enkelte matbutikker. Får du ikke tak i noen av delen, går det greit å bruke annen kjøttkraft, eller bruk kjøttfond eller 3 - 4 terninger kjøttbuljong rørt ut i 1 liter varmt vann
♥ Jeg bruker her litt fersk timian til pynt. Alternativt kan du bruke litt fint hakket gressløk eller vårløk.

Varm og deilig gryte med masse smak!
Velbekomme!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

♥ 1 kg reinsdyrkjøtt (se tips)
♥ 3 ss smør
♥ 10 dl kjøttkraft (helst viltkraft, se tips)
♥ 4 ss hvetemel
♥ 3 dl vann
♥ 5 poteter
♥ 3 gulrøtter
♥ 1 løk
♥ kvernet salt og pepper
Servering:
♥ tyttebærsyltetøy
♥ flatbrød eller Gáhkku (Samiske småbrød)
Skjær opp kjøttet i terninger (ca. 3 x 3 cm). Smelt smør i en stekepanne. Brun kjøttbitene i stekepannen slik at de får god stekeskorpe (stek i flere omganger så det ikke blir for fullt i stekepannen). Ha de stekte kjøttbitene i en gryte (husk også å koke ut pannen med litt vann og få med alt fettet og sjyen i pannen). Tilsett kjøttkraft.
Visp melet sammen med vann (pass på at alle melklumper fjernes). Ha jevningen i gryten. Sett lokk på gryten og gi den et oppkok. Slå ned varmen på ovnen og la kjøttet småputre under lokk i ca. 40 minutter.
Skrell poteter, gulrøtter og løk. Skjær i tykke skiver. Ha dette i gryten. Gi det hele et nytt oppkok og la småkoke under lokk i ca. 15 minutter til, så gulrot-, potet og løkbitene blir møre.
Smak til godt med kvernet salt og pepper.
Server Bidos i store suppeskåler. Tradisjonelt tilbehør er tyttebærsyltetøy og flatbrød eller nybakte, samiske brød (se oppskrift på Gáhkku) med smør på.
♥ Bruk helst rent reinsdyrkjøtt. Jeg brukte reinsdyrstek som jeg skjærte i terninger. Dersom du ikke får tak i slike kjøttstykker av reinsdyr, går det også an å bruke reinsdyrskav, som fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene.
♥ Ideelt skal man bruke reinsdyrkraft som er kokt på kjøtt og bein av reinsdyr. Jeg brukte viltkraft, som fås kjøpt i enkelte matbutikker. Får du ikke tak i noen av delen, går det greit å bruke annen kjøttkraft, eller bruk kjøttfond eller 3 - 4 terninger kjøttbuljong rørt ut i 1 liter varmt vann.
♥ Jeg bruker her litt fersk timian til pynt. Alternativt kan du bruke litt fint hakket gressløk eller vårløk.
Skriv ny kommentar