![Cupcakes](/themes/custom/dsl_foundation/img/cupcakes.png)
Brukere online: 0
Brukere i dag: 1
Brukere siste 7 dager: 1
"Laup" er en spesialitet fra Trøndelag! Disse deilige, trønderske bollene er store og litt flate av utseende, og inneholder rugmel og anis. Dette gir en spesiell og veldig god smak.
"Laup" er nydelige å spise som de er, men serveres også ofte med smør og brunost og en varm kopp te. Perfekt på høst- og vinterstid når det er kaldt og guffent ute!
Oppskriften gir 20 stk. Se også "Laup med sirup".
100 g smør
7 dl melk
80 g gjær
150 g sukker
1 ts malt anis
325 g rugmel
750-850 g hvetemel
- -
1 egg til pensling
Smelt smøret i kjele. Ha i melken og la blandingen bli lunken (37°C). Smuldre gjæren i en bolle og løs opp i den fingervarme væsken. Rør så i sukker og anis. Bland deretter i rugmel og til slutt hvetemel. Ikke ha i alt melet med en gang. Elt sammen til en passe fast deig. Du skal ha i så mye mel at den akkurat slipper bollen (jeg synes det holder å bruke ca 700-750 g hvetemel). La deigen heve til dobbel størrelse.
Hvelv deigen over på et melet bakebord og kna den litt sammen. Del den i to, og så hver del i 10 emner, slik at får 20 jevnstore emner til sammen. Rull hvert emne ut til runde boller. Legg dem på bakepapirdekkede stekebrett (ha god avstand mellom - ikke mer enn 6 boller pr brett). Trykk bollene nesten helt flate med hendene. Etterhev i 20 min.
Pisk egget lett sammen og pensle over de etterhevede bollene. Stek bollene nederst i ovnen ved 225°C i 12-15 minutter, eller til de har gyldenbrun farge. Avkjøles rist.
Laup er fine å fryse!
Se også oppskrift på "Sirupsboller".
Skriv ny kommentar