Minitoast til ost med dadler og hasselnøtter

Til kveldens mange timer med valgsending er det kjekt å sette noe skikkelig godt på bordet.

Ost og kjeks er alltid digg, og mitt førstevalg!  :) 

Her kommer en ny favorittoppskrift på sprø Minitoast med dadler, hasselnøtter og gresskarkjerner. Kjeksene stekes som brød, som så fryses og så skjæres i tynne skiver. Skivene tørkes i ovnen til de blir knasende sprø.

 

 

Perfekte å servere til alle slags oster! 

 

 

Ingredienser:

♥ 3 dl hvetemel
♥ 1,5 dl fint sammalt hvetemel
♥ 2 ts natron
♥ 0,5 dl honning
♥ 0,5 dl olivenolje
♥ 0,5 dl varmt vann
♥ 4 dl surmelk
♥ 200 g dadler
♥ 100 g hasselnøtter
♥ 1,5 dl gresskarkjerner


Fremgangsmåte:

Bland mel, fint sammalt mel og natron i en bolle.

 

 

I en annen bolle røres honning og olivenolje ut med kokende varmt vann.

 

 

Mål opp surmelken.

 

 

Ha både honningvannet og surmelken i bollen med det tørre. Rør forsiktig rundt med en slikkepott til deigen samler seg (ikke rør mer enn nødvendig).

Del dadler i mindre biter. Hasselnøttene og gresskarkjerner kan gjerne beholdes hele. Bland sammen. 

 

 

Vend dette inn i deigen. 

 

 

Fordel deigen i brødformer.

 

 

Bruk helst ekstra små, avlange former (se tips), men det går også fint med 2 vanlige, små brødformer som rommer 1 liter hver.

 

 

 

Stek brødene midt i ovnen ved 175°C i ca. 30 minutter (steketiden vil avhenge litt av hvor store former du bruker).

 

 

Avkjøl brødene og sett dem så i fryseren i et par timer, til de blir helt faste.

 

 

Ta brødene ut av fryseren og skjær dem i tynne skiver. 

Legg skivene utover to bakepapirdekkede stekeplater.

 

 

 

Sett platene i ovnen (det går fint å sette dem i ovnen samtidig) og la dem tørke ved 130°C (gjerne varmluft, men det er ikke nødvendig) i 15 minutter. Bytt plassering på stekeplatene og stek dem i 15 minutter til. 

 

 

Avkjøl kjeksene på platen til de er helt kalde. 

 

 

Supersprø og smakfulle minitoast til ost! 

 

 

 

Dette er så godt!!! 

 

 

I'm in looooooveee... *heart* 

 

 

Tips:

♥ For at kjeksene ikke skal bli for store og brede, har jeg her brukt miniformer.

 

 

Jeg brukte 3 former fra Patisse som er ca. 15 cm lange og 6 cm brede.

 

 

 

Jeg brukte i tillegg en smal form i silikon som er 20 cm lang og 6 cm bred.

 

 

 

 

 

Disse formene kan kjøpes i kjøkkenutstyrsbutikker på nett (jeg kjøpte mine former hos Traktøren i Oslo). 

 

♥ Får du ikke tak i slike former, går det som sagt også helt fint å bruke vanlige brødformer, men gjerne de minste som bare rommer 1 liter. Da trenger du to stk. Har du bare stor brødform, går det også greit, men da blir kjeksene avlange og brede i stedet for firkantede. Smaken blir jo uansett like god da!  :)

♥ Jeg brukte her kombinasjonen dadler, hasselnøtter og gresskarkjerner, inspirert av mine favorittkjeks til ost.

 


 

Men det går absolutt å bytte ut med andre kombinasjoner tørket frukt og nøtter. 
 

♥ Poenget med å putte brødene i fryseren er at de er lettere å skjære i tynne skiver hvis de er faste. Hvis du lar brødene ligge for lenge i fryseren så de blir helt harde, er det bare å tine dem en stund igjen, slik at du kan skjære dem i skiver. 

 

 

♥ Det er meningen at kjeksene skal tørke og bli sprø på lav varme. For å beholde sprøheten, bør kjeksene avkjøles helt før de legges i tett boks. I boksen har de lang holdbarhet. Dersom de skulle bli myke igjen, er det bare å tørke dem litt på nytt i ovnen ved 130°C grader. 

 

 

Nyt kjeksene med deilige oster: Her står valget mellom Tallegio, Trøffel Pecorino, Cheddar, Gruyère og Chaumes - for å nevne noen... *yum*  

Fikenmarmelade og druer hører med! 

 

Ha en kjempefin kveld (uansett valgresultat) med ost og deilige kjeks! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Minitoast til ost med dadler og hasselnøtter
Ingredienser

♥ 3 dl hvetemel
♥ 1,5 dl fint sammalt hvetemel
♥ 2 ts natron
♥ 0,5 dl honning
♥ 0,5 dl olivenolje
♥ 0,5 dl varmt vann
♥ 4 dl surmelk
♥ 200 g dadler
♥ 100 g hasselnøtter
♥ 1,5 dl gresskarkjerner

Fremgangsmåte

Bland mel, fint sammalt mel og natron i en bolle.

I en annen bolle røres honning og olivenolje ut med kokende varmt vann.

Mål opp surmelken.

Ha både honningvannet og surmelken i bollen med det tørre. Rør forsiktig rundt med en slikkepott til deigen samler seg (ikke rør mer enn nødvendig).

Del dadler i mindre biter. Hasselnøttene og gresskarkjerner kan gjerne beholdes hele. Bland sammen. Vend dette inn i deigen. 

Fordel deigen i brødformer. Bruk helst ekstra små, avlange former (se tips), men det går også fint med 2 vanlige, små brødformer som rommer 1 liter hver.

Stek brødene midt i ovnen ved 175°C i ca. 30 minutter (steketiden vil avhenge litt av hvor store former du bruker).

Avkjøl brødene og sett dem så i fryseren i et par timer, til de blir helt faste.

Ta brødene ut av fryseren og skjær dem i tynne skiver. 

Legg skivene utover to bakepapirdekkede stekeplater.

Sett platene i ovnen (det går fint å sette dem i ovnen samtidig) og la dem tørke ved 130°C (gjerne varmluft, men det er ikke nødvendig) i 15 minutter. Bytt plassering på stekeplatene og stek dem i 15 minutter til. 

Avkjøl kjeksene på platen til de er helt kalde.

Tips

♥ For at kjeksene ikke skal bli for store og brede, har jeg her brukt miniformer. Jeg brukte 3 former fra Patisse som er ca. 15 cm lange og 6 cm brede. Jeg brukte i tillegg en smal form i silikon som er 20 cm lang og 6 cm bred. Disse formene kan kjøpes i kjøkkenutstyrsbutikker på nett (jeg kjøpte mine former hos Traktøren i Oslo). 

♥ Får du ikke tak i slike former, går det som sagt også helt fint å bruke vanlige brødformer, men gjerne de minste som bare rommer 1 liter. Da trenger du to stk. Har du bare stor brødform, går det også greit, men da blir kjeksene avlange og brede i stedet for firkantede. Smaken blir jo uansett like god!  :)

♥ Jeg brukte her kombinasjonen dadler, hasselnøtter og gresskarkjerner, inspirert av mine favorittkjeks til ost. Men det går absolutt å bytte ut med andre kombinasjoner tørket frukt og nøtter. 

♥ Poenget med å putte brødene i fryseren er at de er lettere å skjære i tynne skiver hvis de er faste. Hvis du lar brødene ligge for lenge i fryseren så de blir helt harde, er det bare å tine dem en stund igjen, slik at du kan skjære dem i skiver. 

♥ Det er meningen at kjeksene skal tørke og bli sprø på lav varme. For å beholde sprøheten, bør kjeksene avkjøles helt før de legges i tett boks. I boksen har de lang holdbarhet. Dersom de skulle bli myke igjen, er det bare å tørke dem litt på nytt i ovnen ved 130°C grader. 

3 kommentarer

Hei Randi! Jeg oppbevarer dem i tett kakeboks. Lang holdbarhet (mange uker, antakelig måneder). Pass på at kjeksene er kalde før du legger dem i boksen, ellers kan de bli myke. Skulle de skje, tørker du dem på nytt, som beskrevet i tipsfeltet.

Fantastisk! Jeg har lett på utenlandske sider etter disse kjeksene som matcher de DYYYYRE man kan kjøpe i noen butikker, 89 kr for 100 gram!! Også finner jeg dem hos deg; som jeg vanligvis søker hos først, når jeg vil lage noe godt🤗 Tusen takk🌹🌹🌹

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift