Ris à la Malta (Svensk riskrem med appelsin)


Riskrem er en kjent og kjær norsk dessert, men visste du at tilsvarende dessert er like kjent i Sverige og Danmark og mange flere land?

I Danmark kalles riskremen som regel "Risalamande (som kommer fra "Riz à l'amande" eller "Riz aux amandes" som betyr "ris med mandel" på fransk). Den danske desserten serveres ofte med kirsebærsaus og hakkede, skåldede mandler.

I Sverige har navnet på desserten blitt til "Ris à la Malta" - som altså visst nok bare er en litt forvridd variant av det danske dessertnavnet og ikke har noe med Malta å gjøre... :D  Andre derimot hevder at navnet henspeiler på appelsiner som kommer fra Malta.

 

 

Men hva vet jeg.. :)  Det viktigste er at desserten er kjempegod, og kjært barn har som kjent mange navn. Svenskenes "Ris à la Malta" ble i gamledager gjerne servert med appelsiner, siden appelsin var frukt man fikk tak i på vinteren. I nyere tid er det vel så populært å servere riskremen med dessertsaus laget av forskjellige bær eller å dandere med andre frukter.

Her kommer den helt klassiske versjonen av svenskenes Ris à la Malta, med appelsinfileter og hakkede, skåldede mandler. Desserten smaker nydelig!

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner.


Ingredienser:

♥ 6 dl ferdiglaget risgrøt
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 1 ss melis
♥ 3 dl kremfløte

Pynt:
♥ 4 appelsiner
♥ 50 g skåldede mandler
♥ lite kaneldryss

 

Fremgangsmåte:

Rør den kalde risengrynsgrøten sammen med vaniljesukker og melis.

Pisk kremfløten til krem.

Vend kremen inn i risengrynsgrøten, litt og litt om gangen, til du får en luftig og tykk riskrem.

Fordel riskremen i dessertglass.

Skjær skallet av appelsinene og skjær ut appelsinfileter. Legg disse oppå riskremen og dryss over hakkede, skåldede mandler.

Gi desserten eventuelt et bittelite kaneldryss.

Sett i kjøleskapet frem til servering.

 


Riskrem og appelsin er en kjempegod smakskombinasjon!

Prøv også med hermetiske mandariner.  *yum* 

 

 


Tips:

♥ I stedet for å laget fileter av ferske appelsiner, kan du bruke hermetiske mandarinbåter.

♥ Se oppskrift på norsk Riskrem med rød saus. Vil du lage risgrøten selv, kan du bruke denne supre oppskriften på Risengrynsgrøt i ovn. Det er viktig at risgrøten du bruker er helt, helt kald, ellers smelter den piskede kremen. Det er ideelt å lage riskrem av risgrøtrester som du lar stå i kjøleskapet over natten.

 

 


Ha en superfin kveld! Jeg er tilbake i morgen med en nydelig ostekake.

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Ris à la Malta (Svensk riskrem med appelsin)
Ingredienser

♥ 6 dl ferdiglaget risgrøt
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 1 ss melis
♥ 3 dl kremfløte

Pynt:
♥ 4 appelsiner
♥ 50 g skåldede mandler
♥ lite kaneldryss

Fremgangsmåte

Rør den kalde risengrynsgrøten sammen med vaniljesukker og melis.

Pisk kremfløten til krem.

Vend kremen inn i risengrynsgrøten, litt og litt om gangen, til du får en luftig og tykk riskrem.

Fordel riskremen i dessertglass.

Skjær skallet av appelsinene og skjær ut appelsinfileter. Legg disse oppå riskremen og dryss over hakkede, skåldede mandler.
Gi desserten eventuelt et bittelite kaneldryss.

Sett i kjøleskapet frem til servering.

Tips

♥ I stedet for å laget fileter av ferske appelsiner, kan du bruke hermetiske mandarinbåter.

♥ Se oppskrift på norsk Riskrem med rød saus. Vil du lage risgrøten selv, kan du bruke denne supre oppskriften på Risengrynsgrøt i ovn. Det er viktig at risgrøten du bruker er helt, helt kald, ellers smelter den piskede kremen. Det er ideelt å lage riskrem av risgrøtrester som du lar stå i kjøleskapet over natten.

Desserter
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift