Also available in: Norsk

Salmon with sweet potato, broccolini and a delicious fish sauce

Fellesferien er over, og for mange starter hverdagene opp igjen. Her kommer en kjempegod fiskemiddag som alltid slår an! 😃

Stekt laksefilet passer veldig godt sammen med ovnsbakt søtpotet, gule neper, brokkolini og hjemmelaget potetmos, og kombinasjonen gir fine farger på tallerkenen. Det som virkelig løfter denne retten er imidlertid den kjempegode sausen! 😍

Fiskesausen er en kombinasjon av hvit saus og fiskebuljong, som smaksettes med sjalottløk, hvitvinseddik, litt brunt sukker, litt ekstra smør og – veldig viktig – søt sennep! 

Så god saus at fiskemiddagen blir et festmåltid! 

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner.

 

Ingredienser: 

Hjemmelaget potetmos:
♥ 1 kg poteter (skrelt vekt)
♥ 50 g smør
♥ 2 dl helmelk
♥ flaksalt 

Fiskesaus med søt sennep:
♥ 1 sjalottløk
♥ 3 ss smør
♥ 3 ss hvetemel
♥ 1 terning fiskebuljong
♥ 1,5 dl vann
♥ 4 dl melk
♥ 1 ss hvitvinseddik
♥ 1 ss brunt sukker
♥ 1 ss søt sennep 
♥ 1 ss smør
♥ kvernet salt og pepper

Ovnsbakt søtpotet og gule neper:
♥ 1 stor søtpotet
♥ 3 gule neper
♥ 1 ss olivenolje
♥ kvernet salt og pepper

Brokkolini:
♥ 200 g brokkolini

Stekt laksefilet:
♥ 1 ss olivenolje
♥ 1 ss smør
♥ 4 laksefilet (500 g)
♥ kvernet salt og pepper
♥ frisk timian

 

Fremgangsmåte: 

Hjemmelaget potetmos (se eget innlegg HER): 

Skrell potetene og del dem opp i litt mindre biter. Ha dem i en mellomstor kjele. Fyll opp kjelen med vann så vannet dekker potetene godt (ikke ha salt i vannet). Kok potetbitene til de er helt møre. Sil vekk vannet. 

Mos de varme potetbitene med en potetstamper (ikke bruk stavmikser). Ha først i smøret i kjelen, og bruk potetstamperen til å mose smøret jevnt inn i den varme potetmosen ettersom det smelter. Ha så i melken. Bruk nå en tresleiv eller lignende til å røre inn melken (tilsett litt ekstra melk dersom du synes den er for tykk). Smak til potetmosen med salt. 

 


Fiskesaus med søt sennep (se eget innlegg HER)

Finhakk sjalottløk og ha i en kjele. Tilsett smør og sett kjelen på middels varme. La løkbitene surre i det varme smøret i et par minutter. 

 

 

Visp inn hvetemelet og smuldre i fiskebuljong. 

 

 

Spe med først vann og deretter melk, mens du visper i sausen. La sausen småkoke i et par minutter til du ser at den tykner. 

Smak til sausen med hvitvinseddik, brunt sukker, søt sennep, kvernet salt og pepper. Helt til slutt pisker du inn en ekstra klatt smør. 

 


Ovnsbakt søtpotet og gule neper: 

Skrell søtpotet og neper og skjær i skiver. Legg skivene utover på en bakepapirdekket stekeplate. 

Drypp over olivenolje og kvern over salt og pepper. 

 

 

Sett stekeplaten midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 minutter, til søtpotetskivene er møre. 

 

 

Brokkolini: 

Ha brokkolini i en kjele med lettsaltet vann. La brokkolinien småkoke i ca. 3 minutter, til den har blitt mør. 


Stekt laksefilet: 

Stek laksefilet i olje i et par minutter på hver side, slik at fiskestykkene får fin stekeskorpe. Kvern over salt og pepper. Ha litt smør i pannen og øs smøret over fisken med en skje. Ta pannen av varmen mens laksen fortsatt er litt rosa inni.

La laksefiletene hvile i et par minutter før servering. 

 

 

Servering: 

Server nystekte laksefileter med hjemmelaget potetmos, brokkolini og ovnsbakte skiver av søtpotet og gule neper. 

Hell over varm fiskesaus og pynt med frisk timian. 

 

 

Tips: 

♥ Jeg anbefaler å starte med å gjøre klar potetmos og fiskesausen. Begge deler kan varmes varsomt opp på nytt rett før servering. Deretter setter jeg søtpotet og gule neper i ovnen. Mens dette steker i ovnen, koker jeg brokkolini og steker laksefiletene.  

♥ Tilbehøret kan selvsagt varieres ut fra hva du liker og har for hånden. Bruk de grønnsakene du har, og potetmos kan erstattes med kokte eller stekte poteter. 

♥ Vær nøye på at du ikke oversteker laksefiletene. Jeg liker å lage tilbehøret klart og steke laksen helt til slutt slik at fisken er saftig, varm og myk inni ved servering.

 

 

God middag!  😊

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

 

Salmon with sweet potato, broccolini and a delicious fish sauce
Ingredients

Homemade mashed potatoes:
♥ 1 kg potatoes (peeled weight)
♥ 50 g butter
♥ 2 dl whole milk
♥ flake salt

Fish sauce with sweet mustard:
♥ 1 shallot
♥ 3 tbsp butter
♥ 3 tbsp all-purpose flour
♥ 1 fish stock cube
♥ 1.5 dl water
♥ 4 dl milk
♥ 1 tbsp white wine vinegar
♥ 1 tbsp brown sugar
♥ 1 tbsp sweet mustard (see tips)
♥ 1 tbsp butter
♥ ground salt and pepper

Oven-baked sweet potato and yellow turnips:
♥ 1 large sweet potato
♥ 3 yellow turnips
♥ 1 tbsp olive oil
♥ ground salt and pepper

Broccolini:
♥ 200 g broccolini

Pan-fried salmon fillet:
♥ 1 tbsp olive oil
♥ 1 tbsp butter
♥ 4 salmon fillets (500 g)
♥ ground salt and pepper
♥ fresh thyme

Instructions

Homemade mashed potatoes (See separate post HERE ):: 
Peel the potatoes and divide them into slightly smaller pieces. Put them in a medium sized boiler. Fill the kettle with water so that the water covers the potatoes well (do not have salt in the water). Boil the potato pieces until they are completely tender. Strain the water. 

Mash the warm potato pieces with a potato stitch (do not use stick mixer). First put in the butter in the saucepan and use the potato stitch to mash the butter evenly into the hot mashed potato as it melts. Then put in the milk. Now use a wooden spoon or similar to stir in the milk (add a little extra milk if you think it is too thick). Taste the mashed potato with salt. 

Fish sauce with sweet mustard (See separate post HERE )
Finely chop shallots and put in a saucepan. Add butter and place the saucepan on medium heat. Let the onion pieces simmer in the warm butter for a few minutes. 

Whisk in the flour and crumble into fish broth. Spray with first water and then milk, while whisking in the sauce. Let the sauce simmer for a few minutes until you see it thickening. 

Taste the sauce with white wine vinegar, brown sugar, sweet mustard, grinded salt and pepper. Finally, whisk in an extra dollop of butter. 

Oven baked sweet potato and yellow turnips: 
Peel the sweet potato and turnip and cut into slices. Place the slices out on a baking paper deck. Drizzle over olive oil and grind over salt and pepper. Put the baking sheet in the middle of the oven at 200 ° C for approx. 15 minutes, until the sweet potato slices are tender. 

Broccolini: 
Put broccolini in a saucepan with lightly salted water. Let the broccolini simmer for approx. 3 minutes, until it has turned tender. 

Fried salmon fillet: 
Fry the salmon fillet in oil for a few minutes on each side, so that the fish pieces get nice roasting. Grind over salt and pepper. Put some butter in the pan and pour the butter over the fish with a spoon. Take the pan off the heat while the salmon is still a little pink inside. Let the salmon fillets rest for a few minutes before serving. 

Serving: 
Serve fresh salmon fillets with homemade mashed potatoes, broccolini and oven -baked slices of sweet potato and yellow turnips. Pour over hot fish sauce and garnish with fresh thyme. 

Tips

♥ I recommend starting by making clear mashed potatoes and the fishing sauce. Both parts can be carefully heated up just before serving. Then I put sweet potato and yellow turnips in the oven. While this fries in the oven, I cook broccolini and fry the salmon fillets.  

♥ The accessories can of course be varied based on what you like and have at hand. Use the vegetables you have and mashed potatoes can be replaced with cooked or fried potatoes. 

♥ Be careful not to overpower the salmon fillets. I like to make the accessories clearly and fry the salmon in the end so that the fish is juicy, warm and soft inside when serving.

Allergies and preferences

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.