
Brukere online: 0
Brukere i dag: 0
Brukere siste 7 dager: 1
Salsa verde betyr "grønn saus" på italiensk, og er en smakfull, grønn urtesaus. I tillegg til masse persille og gjerne også frisk basilikum, lages sausen med hvitløk, sennep, hvitvinseddik, kapers, eventuelt ansjos og god olivenolje. Sausen kjøres sammen i food processor og serveres kald.
Av utseende kan Salsa verde ligne på Pesto alla genovese, som jo også er grønn, men smakene er helt forskjellige. Klassisk Pesto baseres på basilikum og inneholder parmesan og nøtter som ikke finnes i Salsa verde, mens Salsa verde baseres på persille og får en litt salt og syrlig umamismak av kapers, sennep og ansjos.
Rundt omkring i Italia kan man finne litt ulike variasjoner av salsa verde. Salsa verde toscana fra området Toscana inneholder gjerne også et hardkokt egg som moses inn i sausen, mens sausen lages med både hardkokt eggeplomme og litt brød i Piemonte (Salsa verde piemontese eller Bagnetto verde).
Salsa verde betyr også "grønn saus" på spansk, og den italienske sausen som du får oppskrift på her må ikke forveksles med meksikansk Salsa verde. Meksikansk Salsa verde er langt mer spicy og lages med grønne tomatillos (ser ut som små, grønne tomater), frisk koriander, persille, løk, hvitløk, lime og jalapeños (grønn chili).
Se også oppskrift på Chimichurri, som er en populær urtesaus fra Argentina, som lages med frisk oregano, bladpersille, hvitløk, chili, rødvinseddik og olivenolje.
Italiensk Salsa verde lages uten chili og er mild, men likevel full av smak!
Spesielt nydelig som tilbehør til grillet kjøtt og kylling, fisk og kokte egg.
Salsa verde serveres også til stekte poteter, grønnsaker og som dressing på salater. Se for eksempel Tomatsalat med mozzarella og salsa verde.
Ingredienser:
♥ 1 stor bunt frisk bladpersille
♥ 1 liten bunt frisk basilikum
♥ 3 fedd hvitløk, presset
♥ 1 ts dijonsennep
♥ 1 ts hvitvinseddik
♥ 1 ss kapers
♥ 2 ansjosfilet (kan sløyfes)
♥ 1 dl extra virgin olivenolje
♥ kvernet salt
Fremgangsmåte:
Finn frem ingrediensene.
Ha ingrediensene unntatt salt i en liten food processor.
Kjør blandingen sammen til ønsket konsistens.
Smak til med kvernet salt.
Salsa verde - en italiensk klassiker!
Tips:
♥ Tradisjonelt skal det være mer bladpersille enn basilikum i en Salsa verde, men de eksakte mengdene urter er ikke så nøye. Jeg bruker vanligvis en hel plante bladpersille og en halv med basilikum (bruk bladene på urtene og dropp harde stilker). Salsa verde skal helst lages med bladpersille, som gir en glattere konsistens på sausen enn kruspersille, men smaksmessig går det også helt greit å bruke kruspersille.
♥ Jeg pleier ikke å gjøre det, men du kan skylle kapers i kaldt vann for å få litt svakere kapersmak.
♥ Ikke vær redd for å tilsette ansjos. Ansjosfiletene finmoses og løser seg opp slik at de ikke merkes i sausen, men gir sausen en veldig god umamismak.
♥ Hvis du er skeptisk, er det imidlertid bare å droppe ansjosen. Sausen blir like god, men du må da tilsette litt mer salt enn med ansjos.
♥ Juster tykkelsen på sausen med mengden olivenolje. Liker du sausen tynnere, er det bare å tilsette litt mer olje.
♥ Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage en større porsjon. Salsa verde oppbevares i kjøleskapet. Kan også fryses i små isterningposer.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 1 stor bunt frisk bladpersille
♥ 1 liten bunt frisk basilikum
♥ 3 fedd hvitløk, presset
♥ 1 ts dijonsennep
♥ 1 ts hvitvinseddik
♥ 1 ss kapers
♥ 2 ansjosfilet (kan sløyfes)
♥ 1 dl extra virgin olivenolje
♥ kvernet salt
Finn frem ingrediensene.
Ha ingrediensene unntatt salt i en liten food processor.
Kjør blandingen sammen til ønsket konsistens.
Smak til med kvernet salt.
♥ Tradisjonelt skal det være mer bladpersille enn basilikum i en Salsa verde, men de eksakte mengdene urter er ikke så nøye. Jeg bruker vanligvis en hel plante bladpersille og en halv med basilikum (bruk bladene på urtene og dropp harde stilker). Salsa verde skal helst lages med bladpersille, som gir en glattere konsistens på sausen enn kruspersille, men smaksmessig går det også helt greit å bruke kruspersille.
♥ Jeg pleier ikke å gjøre det, men du kan skylle kapers i kaldt vann for å få litt svakere kapersmak.
♥ Ikke vær redd for å tilsette ansjos. Ansjosfiletene finmoses og løser seg opp slik at de ikke merkes i sausen, men gir sausen en veldig god umamismak. Hvis du er skeptisk, er det imidlertid bare å droppe ansjosen. Sausen blir like god, men du må da tilsette litt mer salt enn med ansjos.
♥ Juster tykkelsen på sausen med mengden olivenolje. Liker du sausen tynnere, er det bare å tilsette litt mer olje.
♥ Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage en større porsjon. Salsa verde oppbevares i kjøleskapet. Kan også fryses i små isterningposer.
Skriv ny kommentar